Sport

Fritt fram igjen: - Tror folk vil være litt reserverte

Det som tradisjonelt er virkelige publikumsgodbiter i den lokale idretten står i kø denne helgen her i regionen. Det store spørsmålet er om folk våger å komme - selv om de får lov.

Solas håndballdamer skal i helgen spille E-cup, Viking møter Bryne i fotball og i herrehåndballen tar Viking HK tar imot SIF.

Daglig leder Svein Gaute Hølestøl i Sola HK er vert for to kamper i Europaligaen denne helgen. Begge kampene mot ungarske Motherson spilles hjemme – selv om den første blir registrert som bortekamp. Oppgjørene går i Åsenhallen fredag og så i Stavanger Idrettshall på søndag. Sola kan, bortsett fra en krevd sikkerhetssone mellom spillere og publikum fra det internasjonale forbundet, selge ut så mange billetter de ønsker.

Det er nok ikke bare å skru på en bryter så blir det full fest i Fargegata

—  Svein Gaute Hølestøl

Hølestøl er likevel realist.

– Jeg tror folk vil være litt reserverte slik situasjonen er. Det er nok ikke bare å skru på en bryter så blir det full fest i Fargegata. Folk vil prøve seg fram og er nok usikre, sier han.

– Reddere isolasjon enn smitten

For selv om smitterekordene kommer tett har omikron-varianten av viruset vist seg langt mindre farlig. Det var hovedbegrunnelsen for lettelsene som kom.

Hølestøl tror fort den store utfordringen nå er at folk er reddere isolasjon og karantene ved smitte enn de kanskje er sykdommen. Frykten for praktiske utfordringer trumfer nok frykten for egen helse. Det er en endring fra tidligere og han er spent på hvordan det spiller inn.

– Vi må få tilliten tilbake i forhold til å gå på kamper. Så får vi se hva salget blir til disse kampene.

Sola har lagt billettene ut for salg nå og har allerede fått solgt en del.

– Om vi fyller Åsenhallen på fredag tror jeg det blir lettere for neste arrangør. Da ser folk at dette går bra. Det blir spennende å se utviklingen på salget. Vi vet nok mer i morgen, sier Hølestøl.

– Om dere får solgt en del billetter gjør vel dette at deltakelsen i Europa kan bli et plussprosjekt likevel?

– Det stemmer. Det er en stor endring økonomisk for oss at det blir med publikum igjen. Det er noen tusen på billettsalg og kiosk. Det er kjærkomment.

Hølestøl venter også at refusjonsordningene vil vare litt til.

– Det har ikke vært slik at de skrus av på direkten tidligere. Ordningene har vært gode og jeg regner med de fortsetter.

Sola kan selge rundt 1000 billetter i Åsenhallen, mens Stavanger idrettshall er satt opp for å ta rundt 2500 tilskuere.

Oilers solgte umiddelbart

I DNB Arena meldes det om solgte billetter på direkten da Oilers åpnet salget tirsdag kveld. Neste hjemmekamp for Oilers er 15. februar, så klubben har god tid til å fylle arenaen igjen før Storhamar kommer på besøk. Etter det kommer Vålerenga til den utsatte kampen, som nærmest var utsolgt da Oslo-laget ikke hadde mulighet å spille.

Oilers’ daglige leder, Terje Haukali, er fornøyd med å komme i gang igjen. Han synes tidspunktet passer bra.

– Timingen, med at vi får 14 dager på å klargjøre for å invitere til fire utrolig kule kamper, er helt nydelig. Vi er klar, og arenaen skal være klar, sier Haukali.

Terje Haukali

– Hvordan skal dere få folk tilbake til hallen nå?

– Vi kommer til å bygge dette opp til å bli noe stort. Vi har ikke helt bestemt oss for hvordan det skal gjøres, men det er klart sosiale medier blir en hovedfaktor. Vi ønsker å fylle til alle kampene, sier han.

For å faktisk fylle helt opp jobbes det også med å få på plass resalgsordningen igjen. Konseptet har ikke vært i bruk den siste tiden ettersom det kun har vært et svært begrenset antall tilskuere med restriksjonene som tirsdag kveld tok slutt.

– Vi gleder oss voldsomt, og ser fram til å forsterke fortet vårt inn mot sluttspillet.

Hiver seg rundt

I Viking bestemte markedsavdelingen seg også raskt for å hive seg rundt på tirsdag. Selv om Vikings møte med Bryne er en treningskamp koker det rundt de mørkeblå om dagen. Duellen mot erkefienden er også en som alltid er interessant.

– Dette var bare fantastiske nyheter! Etter lettelsene gjør vi som vi har for vane i Viking. Nå snur vi oss rundt. Vi åpner VIP-en for publikum og sponsorer, Felt O mobiliserer og vi inviterer inn Viking+-abonnentene. Det blir en slags gjenåpningstreningskamp, sier markedssjef Kjartan Salvesen.

Kjartan Salvesen

Viruset har vist seg å smitte langt mindre utendørs, men om folk tør å sitte tett på kamp med smitten vi har våger ikke Salvesen mene for mye om.

– Hvor mange som kommer har jeg ikke peiling på. Det kan bli 500, det kan bli 1000 og det kan bli 2000. Samtidig bør jo dette ha interesse. Daniel Karlsbakk har kommet fra Bryne til Viking og det hele er litt anstrengt igjen. Vi elsker å krige mot dem. Det er også meldt om oppmøte fra Bryne – så vi rydder plass for traktorparkering, sier Salvesen – og smiler godt.

I fotballen er det også treningskamp mellom Staal og Sandnes Ulf på Jørpeland fredag.

– Heldige

Hos Viking HK smiler de ekstra godt over gjenåpningen. 1. divisjon for herrer har også vært stengt ned en periode grunnet restriksjonene.

– Vi har plass til 2500 tilskuere, men det tror jeg det er et stykke fra vi kan se etter å fylle. Samtidig håper vi både de i svart og hvitt, og de i blått, kjenner sin besøkelsestid. Her er det mange lokale gutter og vi er så heldige at vi får arrangere et skikkelig derby igjen, sier markedssjef Christian Søyland.

Han forteller at de nå går ut med invitasjoner til breddeklubbene de samarbeider med. Begge sidene i Idrettshallen åpnes og det gir selvsagt gode muligheter for inntekter som er kjærkomne.

– Så er det kjekt for spillerne også. De kjenner trykket på en helt annen måte.

Selv om Sola og Viking arrangerer kamper etter hverandre søndag blir det ikke et samarbeid på billettsalget, men Viking håper det kan være mulighet for en superhelg senere.








Mer fra Dagsavisen