Stavanger Oilers

Har tatt rollen med storm – dette sier han om neste sesong

For første gang siden han spilte juniorhockey har Oilers-center Jarrett Burton over ett målpoeng i snitt per kamp.

Stavanger — I sommer da Jarrett Burton ble hentet til Oilers var det lite som tydet på at det var lagets poengkonge sportsdirektør Pål Haukali Higson hadde dratt opp av hatten. Han beskrev den da nye spilleren som en solid toveiscenter som var bra i alle soner, veldig god på dropper og kom til å ha en høyere verdi for laget enn poengutbyttet ville tilsi.

De forventningene kan etter 32 kamper anses som oppfylt. Burton er ikke bare ligaens beste i droppsirkelen, men har også gullhjelmen som serielederens beste poengplukker. Så langt står canadieren, som er oppvokst med tidligere Oilers-back Nick Plastino, med 40 målpoeng. Av dem er 17 scoringer, som er én mer enn Christoffer Karlsen.

Med produksjonen, og 13 kamper igjen av seriespillet, ligger alt til rette for at den canadiske centeren kan havne over ett målpoeng i gjennomsnitt per kamp gjennom en sesong. Det har ikke skjedd siden han spilte juniorhockey for Kingston Voyageurs i 2009-10-sesongen. Selv har ikke Burton tvilt på at det vil være mulig gjennom de tolv årene som er gått siden sist det skjedde.

– Jeg har alltid vært trygg på de offensive ferdighetene mine. Gjennom den profesjonelle karrieren min har jeg vært en rollespiller som har spesialisert meg på dropper og undertall. Nå har jeg fått en ny rolle, og trives med det, sier Burton til RA.

Endret rolle i Oilers

Han er blant spillerne som bruker tid på egentrening etter isøktene til laget er ferdige. Mange spillere står igjen for å terpe på enkeltelementer i spillet, og for Burton går ofte tiden til skudd og dropper. Flere av lagkameratene til 31-åringen forteller RA at de ofte får tips og råd fra mannen med 253 kamper i NHLs farmerliga, AHL.

Centeren selv har brukt mye tid på trening for å tilpasse seg den nye rollen, etter mange sesonger i Nord-Amerika med helt andre arbeidsoppgaver.

– Det har vært veldig morsomt. Jeg trener mye på skudd, og det er ekstra kjekt å øve på nye ting. Jeg har det alltid gøy på isen, sier Burton.

Jarrett Burton

På tross av den høye poengfangsten er det sjelden kost med prangende finter og trekk fra ham. Det er helt bevisst, ifølge canadieren.

– I min stil vil det være utenfor komfortsonen. Jeg må bare ta de sjansene jeg får, sier han.

Burton om neste sesong

Møtet med den norske ligaen har overrasket Burton. Han ankom et land og en liga med lite kjennskap til hva som ventet, annet enn at hans forlover Riley Brace skulle spille for konkurrenten Stjernen.

– Fjordkraft-ligaen har høyt ferdighetsnivå, så jeg er positivt overrasket. Det er ingen enkle kamper, så vi må stille opp hver kveld mot gode lag, sier Burton.

Valget om å dra til Oilers er heller ikke noe han angrer på.

– Jeg elsker å være her. Alle som jobber i klubben, spillerne på laget og hele organisasjonen er fantastisk. Det er virkelig godt å være spiller i Oilers. Alle de gode tingene jeg hadde hørt før jeg signerte har vist seg å stemme.

Som de fleste utlendinger i europeisk ishockey har Burton en kontrakt som kun varer ut sesongen. Det er også hans første år i Europa.

– Har du gjort deg noen tanker om neste sesong?

– Jeg har ikke tenkt så mye på det ennå. Alt handler om det som foregår på isen nå, sier Burton.

Costello-revansj i Stavanger

Nå ser han fram til å fullføre sesongen med stil. Burton har nemlig én ting ugjort. Han har aldri vunnet noe som profesjonell ishockeyspiller.

Tilbake i 2015-16-sesongen var han nære å vinne Kelly Cup (ECHL-sluttspillet, nivå tre i Nord-Amerika) med Wheeling Nailers. Da var det en tidligere Oilers-profil, Chad Costello, som sto i veien for ham. Amerikaneren gjorde 36 poeng på 24 kamper i sluttspillet, og bidro sterkt til Allen Americans andre strake tittel. Nå ønsker Burton å gå for sitt første gull etter han forlot juniorhockeyen, og dermed revansjere finaletapet mot Costello og Allen Americans.

– Å vinne er det morsomste man kan gjøre. I Wheeling gikk vi langt i sluttspillet med en god gruppe gutter i garderoben. Her i Oilers har vi mye av det samme, og det minner veldig. Jeg har lyst å gå for sluttspillgull her, men først skal serien fullføres med stil, sier Jarrett Burton.


Mer fra Dagsavisen