Sport

Ønsker Viking inn i «superliga» med lag som Celtic og Rangers

De beste lagene i Skottland, Irland, Norge, Sverige og Danmark sammen i en liga – som inkluderer Viking og en masse penger. Tanken er på bordet og styret i NFF er informerte.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

«The Atlantic League» er et konsept som har blitt jobbet med i høst og mannen som har hatt ideen er Andrew Doyle – eieren av irske Shelbourne.

Konseptet som er lansert er en liga med en irsk klubb, Rangers, Celtic, Hibernian, Aberdeen, Norrköping, Kilmarnock, Motherwell, AIK, IFK Göteborg, Hammarby, FC København, Brøndby, Esbjerg, Aarhus, Midtjylland, Rosenborg, Viking, Vålerenga og Molde.

Investeringsbanken JP Morgan skal, ifølge The Scottish Sun, ha ligget klar med store pengesummer for å finansiere konseptet og TV-pengene som har blitt nevnt har ligget rundt fire milliarder kroner årlig.

LES OGSÅ: Nå har Ibrahimaj fått Viking-ultimatum

NFF er informerte

Visepresident Arne Larsen Økland i NFF bekrefter overfor Rogalands Avis at han er orientert om ideen og samtalene.

– Jeg ble informert om «The Atlantic League» i høst og hadde faktisk en lengre samtale med fotballpresident Terje Svendsen om det, sier Økland til RA.

Han bekrefter at tankene har vært høyst reelle og er faktisk litt overrasket over at norsk mediene ikke har plukket det opp før nå. Samtidig er den tidligere Viking-direktøren også realist.

Oslo 20191012. 
Statsminister Erna Solberg (H) på Em kvalifiseringskampen mellom Norge og Spania på Ullevaal stadion. Fotballpresident Terje Svendsen tv. og 2. visepresident i NFF, Arne Larsen Økland t.h. 1. visepresident i NFF Mette Christiansen, bak th.
Foto: Terje Pedersen / NTB

– Min første tanke var hvordan dette eventuelt skal kunne bli gjennomført.

Økland peker både på forholdet til UEFA, spill i europacup, deltakelse i nasjonale ligaer og allerede inngåtte TV-avtaler som store hindre. NFF har akkurat signert en gigantisk ny avtale med TV2.

– Foreløpig er vi også bare orienterte om dette. Det er ikke noe som har blitt behandlet offisielt på styrenivå i NFF, sier Økland videre.

Daglig leder Eirik Bjørnø i Viking sier følgende:

– Dette høres veldig prematurt ut. Så er det ikke noe vi har blitt informerte om og dermed heller ikke tatt noen stilling til. Vi ønsker ikke å si noe mer enn det om saken foreløpig.

Luftslott?

Også Økland lar det skinne gjennom at han fort tror dette er et luftslott. Han tviler på hvor attraktivt et besøk av for eksempel Aberdeen er for et Viking – som har sterkere forhold til Brann og RBK.

– Min reaksjon her er litt den samme som Eirik Bjørnøs. Samtidig skal du jo aldri si aldri i fotball.

Han peker også på at ideen om «superligaer» ikke er ny. Ei heller i Skandinavia hvor Royal League ble forsøkt.

– Min tanke er likevel at dette er langt fram. Vil klubbene gå videre med det? Jeg er usikker. Så registrerer jeg jo at slike initiativ kommer med jevne mellomrom, sier Økland.

Han sier også til RA at han tror det er norske klubber som allerede er i loopen på disse samtalene – selv om ikke Viking er orienterte.

Økland peker også på konseptet med «superligaer» utvilsomt har blitt brukt som pressmiddel fra de største klubbene i Europa for å få flere plasser i Mesterligaen og flere penger på bordet.

Også direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball (NTF) er i utgangspunktet skeptisk av samme grunner som Økland.

- Vi fikk en henvendelse og har diskutert det med kollegaer i Sverige og Danmark, men ser det ikke som sannsynlig å få plass i kalenderen, laber kommersiell interesse og lojalitet til spill i Europa gjennom UEFAs ligaer, sier han til Dagsavisen.

Ber Celtic revurdere

I Skottland har debatten rundt denne ligaen og ideen pågått en periode. Celtics toppsjef Dermot Desmond vendte, ifølge The Scottish Sun, ned tommelen forrige måned. Klubben ønsker i utgangspunktet ikke å forlate den britiske fotballen.

Samtidig har Aberdeens styreleder Dave Cormack nå gått ut i The Daily Mail og bedt Desmond revurdere.

– Dette var et seriøst forslag om å få til en liga med Skandinaviske lag, et lag fra Irland og fem skotske lag. Det ville inkludert opprykk og nedrykk fra de nasjonale ligaene i hvert land og minimumsbeløpene som ville blitt garantert for var gode, sa han – og fortsatte:

– Den store muligheten var å hente inn et sted mellom 300 og 400 millioner euro årlig i TV penger. Dette ville gjort en forskjell for alle klubbene i det skotske ligasystemet.

Cormack hevder at UEFA også har vært positive til å se på dette, men slår fast at det er tilbake på tegnebrettet etter at Celtic trakk seg ut.

– Dette bør bli en seriøs diskusjon på et tidspunkt, sier Aberdeen-toppen.

Mer fra Dagsavisen