Sport

Nevland om spill i Europa: – Toppen av kransekaken

Selv scoret han to av målene da Viking slo Chelsea i 2002. Viking-legenden Erik Nevland forteller om opplevelsene i Europa.

Følg RA Sporten på Facebook!

6559 dager etter Vikings bragd mot Chelsea venter Aberdeen på SR-Bank Arena, til det som kan bli et nytt Europa-eventyr for de mørkeblå. Viking-legenden Erik Nevland ser tilbake til de internasjonale kampene som gode minner, og har et tips til hvordan kampen går. Det kan vi komme tilbake til.

– Det er et høydepunkt for alle som spiller fotball. Det er det du jobber for, å få spille internasjonale kamper. Det er en belønning for at du har gjort det bra tidligere, og hatt gode resultater. Det er toppen av kransekaken, sier Erik Nevland til RA.

LES OGSÅ: Dette er Vikings historie i Europa

Selv scoret han halvparten av Viking-målene i 4-2-seieren mot Chelsea, og har vært med på flere oppgjør i Europa. Det er spesielt en ting han tror vil bli savnet torsdag, når han tenker tilbake på fulle tribuner og folkefest i forbindelse med storkamper i Europa.

– Det vil bli spesielt uansett, siden det ikke er publikum på stadion. Det gir en liten demper. Uansett kan de nok vente seg et tøft lag fra Skottland som er vant å spille litt større kamper enn Viking er. Det blir spennende, sier Nevland.

LES OGSÅ: Bytyqi var 12 år sist Viking var i Europa

– Løfter et par hakk

Han tror alt som skjer rundt kampen er med på å løfte spillerne noen hakk. Det er ikke hver dag Peter Schmeichel, Pep Guardiola, John Terry eller Frank Lampard står på motsatt halvdel. Samtidig er kamper i Europa noe som kommer etter godt lagarbeid gjennom en sesong. Det gjør noe med opplevelsen. Når han mimrer tilbake til oktoberkvelden, 18 år før kampen mot Aberdeen, har han forklaringen på hvorfor nivået heves et hakk.

– I den kampen var det jo at vi møtte verdensstjerner på andre halvdel. Alt rundt det løfter det et par hakk, og som spiller får du kanskje litt ekstra krefter i de tunge periodene. Det er nok den største utfordringen for dem som skal ut på torsdag. De har ikke Stavanger i ryggen på samme måten, da de dessverre ikke er på stadion. Spillerne vet nok at de må levere på et høyere nivå, og da får de ut litt ekstra, sier Nevland, før han fortsetter:

– Norske fotballspillere er gode, så det er ikke nødvendigvis slik at forskjellen kommer fram i én kamp. Hvis et lag tar det litt rolig, og det andre hever seg, blir det en god kamp. Det er ingen grunn til at norske fotballspillere ikke skal få det til.

LES OGSÅ: Dette er keepersituasjonen i Viking nå

Han var med sist Viking hadde en motstander fra Skottland i UEFA-cupen. Det var i 2001, da fikk Kilmarnock erfare Nevlands målteft.

– Hvilke minner har du fra kampene i Europa?

– Det er selvfølgelig litt blandet, men stort sett er det opplevelsene man sitter igjen med. Det blir gode minner av å ha spilt med de man har skapt gode resultater med. Opplevelsene stikker jo fram. Det er også kjekt å få spille på store stadioner. Det er også et fint utstillingsvindu for dem som vil teste seg i større klubber i Europa.

Det er verdt å nevne at Nevland gikk til nederlandske Grooningen to år etter kampen mot Chelsea, og videre til Fulham etter tre år i den nederlandske æresdivisjonen.

LES OGSÅ: Berntsen om fyrverkerikampen

Resultatet

Aberdeen-kampen tror han vil ende med mørkeblå seier.

– Jeg tror Viking vinner. De har alle fordelene. De er i sesong, i god form og spiller på kunstgress. Det er én kamp, på hjemmebane. Alt ligger til rette for at Viking skal vinne, sier Nevland.

LES OGSÅ: Berntsen tror 2019-suksessen kan gjenskapes

Mer fra Dagsavisen