Dette er Vikings historie i Europa

De mørkeblå har spilt 66 kamper i europeiske cuper siden debuten i 1972, og kvelden for 18 år siden var den mest magiske i Vikings Europa-historie. Torsdag venter Aberdeen.

Vikings forrige opptreden i Europa var i 2008. Da måtte Viking se seg slått av finske Honka, som i vinter var motstander i oppkjøringen til de mørkeblå. Mer om de kampene senere.

Det som står igjen som den største bragden, selv om det er langt fra den mest målrike, er da Chelsea ble slått ut i 2002.

Det snakkes ennå høyt om UEFA-cupen i 2002 her i byen. Chelsea og deres stjernegalleri var gjester i Stavanger etter å ha vunnet 2-1 mot Viking på Stamford Bridge. Ben Wright scoret de mørkeblås mål i London. Den sagnomsuste kvelden ga Stavanger en smak på et vinnerlag, noe som var på gang.

Morten Berre sjokkåpnet med å sende Viking i føringen etter åtte minutter. Ti minutter før hvilen var Peter Kopteff frampå, og doblet ledelsen for de mørkeblå. Nåværende manager i Chelsea, Frank Lampard, reduserte like før pause. Erik Nevland er navnet som skrev seg inn i historiebøkene i andre omgang. Etter en time scoret han, før John Terry reduserte nok en gang.

Med to minutter igjen av ordinær tid økte Nevland ledelsen til 4-2, som ble sluttresultatet. Viking gikk videre, mot Chelsea. Det var en sensasjon. De mørkeblå hadde slått Premier League-laget Chelsea, i Steingata. Ekstra spesielt var det kanskje for britene å bli slått ut på en friidrettsstadion, de som var vant til å spille på Englands største stadionanlegg.

Flere lokale barn og unge ble Chelsea-supportere etter det møtet. Kampene mot Viking er Premier Leagues nærmeste Stavanger-kobling, utenom lokale spillere som har vært over. Den kalde oktoberkvelden i 2002 på Eiganes kommer aldri til å bli glemt av de 5555 tilskuerne som fikk komme inn på Stavanger stadion.

Etter sensasjonen mot Chelsea skulle Benny Lennartsson ha sine siste kamper som Viking-trener i andre runde. Der var Celta Vigo motstander. Den spanske klubben vant sin hjemmekamp 3-0, mens det i Stavanger hjalp lite med Hannes Sigurdssons utligning til 1-1 i det 85. minutt. Viking var ute, og Benny Lennartsson var ferdig i mørkeblått.

Før disse kampene har Viking en lang historie i Europa, med røtter tilbake til 1972.

Slo Köln

Viking tok sitt første av fire strake seriegull det året. Liverpool vant UEFA-cupen, men Viking kom seg til andre runde. Den første runden ble spilt mot islandske IBV, hvor Viking vant hjemmekampen 1-0 og spilte 0-0 på Island. Etter det var tyske Köln motstander, og der ble det full stans for Viking. Hjemmekampen ble vunnet 1-0, men det var til ingen nytte når bortekampen endte 9-1.

Fra sommeren 1973 ble det fire strake sesonger i det som het Europa-cupen, i dag kjent som Champions League og mesterligaen. Viking spilte første runde i hver av sesongene, som norsk seriemester. Det ble tap hver sesong.

Slovakiske Spartak Trnava slo ut Viking i 1973, før den armenske klubben Arat Yereyan sendte de mørkeblå ut i 1974.
I 1975 var det belgisk motstander for laget på Eiganes. Molenbeek vant 1-0 på Stavanger stadion, og 3-2 hjemme i Brüssel.
Banik Ostrava fra Tsjekkia ble den første motstanderen Viking slo i Europa-cupen. Det skjedde i 1976. De mørkeblå vant 2-1 på Stavanger stadion, men måtte se seg tapt på bortebane. Likevel var en milepæl oppnådd, den første seieren i den største europeiske turneringen var sikret.

I 1979 var Viking tilbake i UEFA-cupen, med tysk motstander. Borussia Mönchengladbach var motstander i første runde, og hindret Viking avansement. Det ble 1-1 i Stavanger og 3-0 i Tyskland. Senere den høsten ble Viking seriemestere i Norge igjen, og det var klart for Europa-cup. Disse to sesongene var nåværende trener, Bjarne Berntsen, å finne i forsvaret.

Den serbiske klubben Røde Stjerne Beograd ble trukket til å møte Viking i første runde Europa-cupen. Det ble to tap mot de daværende jugoslavene.

Skotsk motstand

Gjennom 1980-tallet møtte Viking lag som Lokomotive Leipzig, Dundee United, Partizan og Legia Warsawa. Kun kampen mot Leipzig i 1982/83-sesongen førte til avansement. Det var på bortemålsregelen etter 1-0 på Stavanger stadion og 2-3-tap i Tyskland.

På 1990-tallet hadde Viking fem sesonger med spill i Europa. Det begynte i 1990, hvor Viking var kvalifisert til cupvinnercupen etter cuptriumfen mot Molde. Seieren på Ullevaal stadion kom i omkampen, etter at den første hadde endt uavgjort. Jan Fjetland sendte Viking i ledelsen etter et kvarter. Syv minutter før pause utlignet Molde, og like etter pause scoret Alf Kåre Tveit målet som sikret nytt eventyr i Europa. Liege fra Belgia ble motstander i det første Europa-møtet til Viking på 1990-tallet. Den belgiske cupvinneren vant 2-0 i Stavanger, og 3-0 på egen hjemmebane.

Barcelona

Den neste kampen til Viking i Europa kom i første runde av Champions League i 1992. Da var Barcelona motstander.

Verdensstjernene dro til Stavanger. Pep Guardiola og hans lagkamerater vant 1-0 på Camp Nou, men Viking gjorde inntrykk på hjemmebane. De mørkeblå, anført av kaptein Ulf Karlsen, holdt de spanske stjernene unna nettet bak Lars Gaute Bø siste kvelden i september 1992. Senere den sesongen vant Marseille mesterligaen etter seier mot Milan i finalen.

Fair Play-rankingen sikret de mørkeblå plass i den siste kvalifiseringen av 1995/96-utgaven av UEFA-cupen. Der møtte de TPV Tampere fra Finland. Det ble seier 3-1 hjemme, 4-0 borte og 7-1 totalt. Da sikret Viking sitt første avansement siden de gikk videre på bortemålsregelen mot Lokomotive Leipzig i 1982. I første runde ventet franske Auxerre til dobbeltkamp, og der endte eventyret i 1995.

Viking kom inn i første kvalifiseringsrunde til UEFA-cupen i 1997, og tok seg videre på straffespark mot serbiske Vojvodina. I andre kvalifiseringsmøte fikk Viking sitt første møte med sveitsisk fotball, da Neuchatel Xamax slo ut de mørkeblå.

Viking vant hjemmekampen 2-1 etter scoringer fra Vegard Skogheim og Jerry Mänsson. Nåværende assistenttrener, Bjarte Lunde Aarsheim, spilte kampen.

Ydmyket Schmeichel

Klubben feiret 100 år i 1999, og da var det også grunn til feiring på fotballbanen. Andorranske Principat ble smadret i stykker. På Stavanger stadion scoret Viking syv ganger, og på bortebane ble det elleve mørkeblå scoringer. Principat scoret null, og Viking gikk videre til andre runde med 18-0 sammenlagt. Det er uten tvil den villeste scoringsbonanzaen Viking har vært en del av i Europa.

I første runde ventet Sporting Lisboa, og deres ruvende målvakt Peter Schmeichel. Han ble ydmyket, og Viking vant 3-0 etter scoringer fra Magnus Svensson, Morten Berre og Odd Arne Espevoll. Den danske keeperlegenden ønsker seg trolig ikke en retur til Stavanger etter den kampen.

Viking var klar for andre runde, etter å ha senket både Sporting og Principat. Der var tyske Werder Bremen klar til å sende Viking ut. Det var til slutt bortemålsregelen som kom i spill, etter 2-2 i Stavanger og 0-0 i Tyskland. Det var tredje gang den ble brukt i en kampserie for de mørkeblå, men første gang den sendte Viking ut av det gode selskap.

To år senere var det nytt eventyr på gang, i 2001. I UEFA-cupens første kvalifiseringsrunde vant Viking mot Brotnjo fra Bosnia, og tok seg videre til første runde. Der ventet Kilmarnock fra Skottland, som ironisk nok møtte Aberdeen lørdag. Viking gjorde som sin kommende motstander, og slo Kilmarnock på hjemmebane. I andre runde var det over, etter to tap mot Hertha Berlin. Allerede året etter kom den store Chelsea-bragden.

Hodgsons Europa-tur

Med Roy Hodgson som Viking-sjef kom de mørkeblå seg tilbake til Europa i 2005. Stavanger stadion var byttet ut med Viking stadion, som fikk sitt første møte med europeisk toppfotball det året. Viking gikk gjennom kvalifiseringen ved å slå den nord-irske klubben Portadown, for så å sende ut Rhyl fra Wales. Austria Wien ble motstander i første runde, og kampene endte 2-2 sammenlagt. Viking var videre til gruppespillet på bortemålsregelen.

Gruppespillet er det lengste de mørkeblå har vært i UEFA-cupen. Det ble seier mot Monaco etter scoring fra Toni Nhleko, bortetap mot Hamburg, uavgjort hjemme mot Slavia Praha og bortetap mot bulgarske CSKA Sofia.

Av denne sesongens spillere var Iven Austbø med på den lange Europa-reisen i 2005.

Ut mot Honka

Tre år senere var Vetra motstander i første kvalifiseringsrunde, og Viking tok seg forbi det litauske laget med 2-0 hjemme, og 1-0-tap borte. Finske Honka, som Viking møtte i vinter, var motstander i andre runde av kvaliken. Kampen i Finland endte 0-0, og på det som het Viking stadion vant finnene 2-1.

Nytt eventyr?

Tallenes tale er klar. Viking har vunnet 21 av 66 kamper i Europa, noe som gir en seiersprosent på 31,82.

Det har gått tolv år siden kampen mot Honka, og Viking har fullført sitt første tiår siden inntredenen i Europa på 1970-tallet uten deltakelse i det gode selskap.

Nå venter Aberdeen i andre kvalifiseringsrunde til Europaligaen, som er det tredje laget fra Skottland Viking møter i Europa.