Sport

De er blant idrettens svakeste ledd i krisen som herjer verden

Golfveteranen Eirik Tage Johansen (37) har, uten at resultatene har gjort det lukrativt, livnært seg som golfproff siden han var ferdig på skolen. For trebarnsfaren kan koronakrisen i verste fall bety kroken på døren. Han er ikke alene.

Følg RA Sporten på Facebook!

Regionens største individuelle stjerner, som Alexander Kristoff og Ingebrigtsen-brødrene, har naturlig nok en langt bredere økonomisk plattform å stå på i den vanvittige viruskrisen som nå rammer verden. De store lagene vil også tåle det bedre. I underskogen, blant dem som prøver å leve av idretten på andre nivå, er utsiktene nå langt vanskeligere for mange.

En av dem som fort vil bli aller hardest rammet er golfveteranen Eirik Tage Johansen.

Mange vil sikkert forbinde golf med fete pengepremier og et høytflygende liv. Det er kun sant for de aller beste, men så langt fra sannheten en kan komme for dem som ikke spiller på PGA-touren eller Europa-touren.

Golfens 2. divisjon er Challenge Tour. Der har Johansen holdt til de siste sesongene.

På totalt 113 turneringer her i årenes løp har han spilt inn drøye 226.000 euro, mens han på 86 starter på Europa-touren, først og fremst tidligere i karrieren, har bokført 233.000 euro. Drøye 4,5 millioner kroner fordelt på 14 år som proff gir et snitt på 321.000 kroner i året.

Tidligere kunne han spe på med noe tilskudd fra sponsorer. Det har nærmest tørket helt ut nå som han er blitt eldre, men utgiftene for å delta er fortsatt store.

I fjor spilte Johansen inn 52.000 euro. Med skyhøye reisebudsjett og utgifter til caddie, sier det seg selv at dette er så langt fra lukrativt som en kan komme.

– Jeg er effektivt uten jobb på grunn av dette nå. Dette går fra hånd til munn normalt og det blir vrient når en ikke har hender. Det er noe man ikke helt vil tenke på, men du må jo få hjulene til å gå rundt på en eller annen måte. Dette kan strengt tatt ta knekken på satsingen min om det vedvarer. Bruker du opp det du har spilt inn er det slik, erkjenner Johansen overfor RA.

LES OGSÅ: Johansen vant på forsøk nummer 101 i sesong han skulle stå over

Usikkerhet

Usikkerheten om når pengene kommer inn er også stor. I fjor vant Johansen sin første turnering på Challenge Tour og innkasserte 32.000 euro i et jafs. Nivået hans er fortsatt høyt. Samtidig spilte han veldig få turneringer ettersom han ble tvillingpappa og kona hadde et vanskelig svangerskap.

– Nå lå alt til rette for en mer normal sesong. Så er det slik at om midlene du sparer opp for å reise ut for å spille turneringer tørker ut så gir det færre muligheter. Da blir det en nedadgående sirkel. Jeg håper å holde meg flytende uten at satsingen går konk allerede før jeg kommer i gang med å spille. Det er mye vanskeligere å akseptere enn å ryke ut fordi en ikke leverer.

På toppen av det hele må han nå være innstilt på å starte opp sesongen uten å ha samme grunnlag som de han skal konkurrere med – om turneringene kommer i gang igjen. I England og Skottland er fortsatt golfbanene åpne. De ser ikke den store smittefaren på denne arenaen. Her er også golfen stengt ned. Først og fremst i solidaritet med resten av idretten.

– Jeg har fått ordnet meg med noe treningsutstyr jeg kan ha i garasjen nå, men det blir ikke golf før restriksjonene letter.

Johansen vil heller ikke risikere noe med tre små barn hjemme. Så langt det lar seg gjøre vil han unngå å sette seg, eller familien, i risiko for å bli syke.

– En ting er om du får det lett, men hva om det blir middels eller tungt med tre små hjemme?

Han tipper også at Europa-touren, som drifter Challenge Tour, vil få trøbbel i kjølvannet av viruset. Sponsorer vil tørke ut. Det betyr færre turneringer og enda mindre smuler å spille om for ham.

– Så har jeg også på følelsen av at det neppe blir lett å reise fra land til land på direkten når dette eventuelt blåser over og sesongen kan begynne igjen, slår Johansen fast.

Golfproffen har enkeltmannsforetak og vil nok se om han kan få noen av sine tapte inntekter erstattet. Regjeringen gikk i går ut med en pakke til idretten. Samtidig er det ikke enkelt å peke på hva som hadde vært inntekten i en høyst usikker verden hvor en hel årsinntekt i teorien kan bokføres etter fire gode dager hvor alt klaffer.

LES OGSÅ: Dette er koronastatus i lokalfotballen

Sykkelsjef spår trøbbel

Norges beste profesjonelle sykkellag for kvinner har de siste årene vært Team Hitec Products Birk Sports.

Pernille Feldmann og Amalie Lutro er de to lokale innslagene i årets lag.

Lagsjef Karl Lima opplyser at de i aller høyeste grad er i kategorien semiprofesjonelle og høyst sårbare i en slik situasjon.

Inntektene til jentene kommer via innkjørte prispenger, stipend og tilskudd. Så dekker laget deres personlige utgifter mot reiseregning.

– For oss som lag bortfaller nå en god del inntekter, men også utgifter ettersom UCI har stengt alle ritt ut april. I dag skulle vi kjørt løp i Belgia, sier Lima til RA.

Han er klar på at de vil prøve å ikke ramme utøverne økonomisk nå og håper syklingen kommer i gang igjen fra mai.

På lengre sikt ser han mørkere på det for hele sykkelbransjen samlet. Blir det en resesjon i økonomien vil det ramme beinhardt i vår sterkt oljedrevne lokale økonomi. Det vil selvsagt slå inn på sponsormarkedet.

– Jeg er bekymret for at vi gjør for mye for å stanse viruset nå. De to neste årene vil bli beintøffe. Jeg er mer bekymret for 2021 enn for 2020, sier Lima.

Bekymringene vil nok også deles av det lokale semiprofesjonelle sykkellaget Team Coop på herresiden.

LES OGSÅ: Viking drøyer å permittere spillerne

Strandli bekymret for sporten

Ro-esset Are Strandli, som nå satser mot OL i Tokyo som sitt siste store mål som aktiv, blir ikke like hardt rammet selv.

– Stipender fra Olympiatoppen og sponsoravtaler som er inngått før krisen kom er våre hovedinntektskilder på roingen. Så jobber jeg også som journalist i Finansavisen utenom. Med hjemmekarantene får jeg mer tid til det. Det er tidseffektivt å trene i egen stue, sier han til RA.

Strandli klarer seg økonomisk. Etter OL er planen å bli journalist på heltid. Da er det sportslige en større bekymring.

Det helt i det blå om det blir OL i sommer. Det skulle være exit med et smell. Medalje kunne også åpnet for økonomiske gevinster.

– Det er et stort mål og veldig usikkert hva som skjer. IOC er klare på at de fortsetter som før, men det er umulig å vite. Vi må bare forholde oss til at OL skal gå og forberede oss på det.

I forhold til økonomi er han mye mer bekymret for framtiden til sporten han er så glad i.

– Rosporten er i utgangspunktet i en økonomisk presset situasjon med få konkurranser. Nå er hele verdenscupen avlyst. Det er ingen konkurranser før i juni. For en sport som også er sulteforet på omtale og oppmerksomhet har det en kjempestor negativ effekt, sier Strandli.

LES OGSÅ: Sandnes Ulf permitterer hele laget

Mer fra Dagsavisen