Sport

«Et opprykk som handler om byens stolthet»

Den stavangerske identitetens grunnmur har noen klare grunnsteiner. Opprykket søndag betyr at en av de viktigste er tilbake.

Følg RA Sporten på Facebook!

Gleden var enorm. Langt større enn logikken skulle tilsi over et opprykk fra Obos-ligaen (!) for en klubb som Viking.

Men dette handler ikke om logikk. Det handler om en by som har vært litt kollektivt flaue det siste året. Nå har den fått tilbake fotballaget sitt.

Viking er en del av identiteten til Stavanger. Av DNA-et. Tilskuertallet, følelsene og gleden søndag beviste nok en gang det. Om noen skulle ha lurt.

LES OGSÅ: Viking rykker opp etter å ha vunnet Obos-ligaen

Det var det nok etter nedrykket i fjor. Mange hevdet at likegyldigheten hadde satt seg. At ingen bryr seg mer.

At klubben har utspilt sin rolle viste seg å være en sannhet med gedigne modifikasjoner. Det var nemlig Viking folk snakket om hele tiden. Selv om de ikke kom på stadion, fordi de var drit leie skuffelser, så var sosiale medier, og mange sosiale sammenhenger, preget av mørkeblått prat.

Mye negativt, ja. Men slik er det med Viking. Man er ekstra kritisk mot det og de man er ekstra glad i.

Første steg av oppdraget er utført. Viking ga et smekkfullt SR-Bank Arena det store øyeblikket de har tørstet så lenge etter.

LES OGSÅ: Like stort som cupfinalen

Søndagens kamp var akkurat det dramaet som var spådd. Viking måtte fram. De måtte vinne. De trykket og trykket på 1–1 fram til Tommy Høiland knallet inn ledermålet. Zymer Bytyqi sørget så for tidenes valiumscoring i Stavanger.

Scenene etterpå var vanvittige. Banen ble stormet, Bjarne Berntsen gråt og byen gikk bananas i kollektiv eufori.

Det er dette som er fotballens magi.

Festen går videre til utestedet Hall Toll. Men når lyset slukkes der i de tidlige morgentimer må også feiringen være over. Det er nå den virkelige jobben starter.

Konkurrentene har jobbet med 2019 på en mer konkret måte lenge. Nå må planen for å gjøre Viking slagkraftige for et liv i Eliteserien starte i en brenning.

At det er en del jobb å gjøre forteller ni tap i Obos-ligaen på 30 kamper mye om.

LES OGSÅ: Dette er Viking Oslo

I toppfotballen er nivåforskjellene relativt små sammenlignet med mange andre idretter. Kort og godt fordi det er så mange lag og så mange spillere. Stabiliteten er ofte det som skiller. Både når det kommer til lagene og spillerne.

Mange har et høyt maksnivå, men få har et høyt bunnivå.

Å være så stabilt ustabile som Viking har vært i år vil gi trøbbel på nivået over. Det er her Viking har en jobb å gjøre.

Så er det ikke sånn at Bjarne Berntsen, Morten Jensen, Bjarte Lunde Aarsheim, Eirik Henningsen og co. tenker på dette for første gang når de møtes for å rydde og oppsummere etter festen mandag morgen. Men det er først nå de vet hvilken divisjon de spiller i. Det er nå Henningsen kan makulere det ene budsjettet og det er nå ting kan begynne å skje. Men spørsmålene er mange og Vikings muligheter begrensede.

Hvem av de elleve spillerne med utgående avtaler skal være med videre er nok alt i prinsippet avgjort. Hvor laget behøver å styrkes og hvem som ønskes inn har man nok også kontroll på. Nå handler alt om å sette det ut i livet etter plan A.

Attraktiviteten er større som en klubb i Eliteserien. Samtidig er det også slik at lønn er det som skaper mest attraktivitet hos fotballspillere. Og Nicklas Bendtner tjente tross alt mer i 2017 enn hele Viking-stallen i 2018.

Man må også ta en runde på om det skal endres noe på spillestilen i en divisjon hvor alle er litt bedre, litt mer kyniske, litt raskere i beina og litt raskere i hodene. Måten Viking har spilt fotball på i år er valgt for å kunne rykke opp samtidig som en begeistrer publikum på veien i de gode stundene. Men vil en lettere bli straffet i divisjonen over om en spiller likt?

Det er bare å komme i gang. Gratulerer med opprykk, Viking!

LES OGSÅ: Nå er det bare å gripe sjansen, Viking!

Kampfakta og Vikingbørsen:
Fotball, Obos-ligaen
Viking-Kongsvinger 3-1 (1-1)
Viking-stadion, 15.900 tilskuere
Mål: 1-0 Johnny Furdal (22), 1-1 Sahuaibi Lalle Ibrahim (31), 2-1 Tommy Høiland (79), 3-1 Zymer Bytyqi (85).
Gule kort: Alexey Gorodovoi, Dongwan Gan, Fredrik Pålerud, KIL. Tommy Høiland, Zymer Bytyqi, Ylldren Ibrahimaj Viking.
Rødt kort: Dongwan Gan (to gule)
Dommer: Christian Moen, Løvenstad IL
Viking (4-3-3): Iven Austbø 3 - Sondre Flem Bjørshol 6, Axel Oskar Andresson 7, Markus Nakkim 7, Claes Kronberg 5 - Steffen Ernemann 4 (Even Østensen i 25 min.), Ylldren Ibrahimaj 5 (Fredrik Torsteinbø i 10 min.), Johnny Furdal 7 - Zymer Bytyqi 7  (Rasmus Martinsen i 2 min.), Tommy Høiland 7, Zlatko Tripic 8.
Konsgvinger (4-3-1-2): Alexey Gorodovoi - Fredrik Pålerud, Edvard Skadestad, Harald Holter, Ridouan Essaeh (Iman Mafi i 79 min.) - Dongwan Gang, Olav Øby, Marlon Mateus Da Silva (Fredrik Sjølstad i 14 min.) - Niklas Castro - Adem Güven, Sahuaibi Lalle Ibrahim.

Espen Iversen

Sportsleder i Dagsavisen Rogalands Avis