Storkampen i dag: «Nå er det er bare å gripe sjansen, Viking»

KOMMENTAR: Viking-feberen herjer Stavanger. En helt spesiell uke er snart over. Nå gjenstår kun et hinder på en forhåpentligvis ett år lang heistur. Det er nå spillerne til Bjarne Berntsen har sin helt unike mulighet. Av den arten man kanskje kun får en gang i en karriere.

Følg RA Sporten på Facebook!

29. oktober 2017. I snødrevet på Alfheim står perplekse Viking spillere på kunstgresset og stirrer tomt ut i luften. De fleste hadde skjønt det en stund allerede. Viking hadde ikke mer en av de 16 plassene ved bordet blant de beste klubbene i Norge. En av de virkelige aristokratene hadde rykket ned.

Vinteren kom. Mørket senket seg enda mer over Jåttåvågen. Klubbens driftsselskap var nære konkurs, spillerne forsvant ut dørene og det hele ble en kamp mot klokken for å få stablet på plass noe som kunne være bærekraftig nok til å gå opp igjen. Noe en kunne bygge videre på.

LES OGSÅ: Her er 1988-heltens råd til Viking

Man kan sikkert peke på at en konkurs, med friske penger, tanker og nye koster inn, var en fristende tanke. Slik ble det ikke. Banken, kommunen og aksjonærene ga driftsselskapet, som har båret A-laget siden stadion ble bygget, en siste sjanse.

11. november 2018, et snaut år senere, er kursen mot å ta vare på den sjansen stø.

Klubbdriften er fortsatt ikke i nærheten av å være friskmeldt. Gjelden er høy. Driften skjev. Men steg én, av en plan som skal sørge for at Viking faktisk drives sunt er bare 90 minutter og tillagt tid, ifra å være tatt.

Da Bjarne Berntsen kom inn som trener like før jul i fjor var det faktisk mange oppegående og svært kompetente mennesker som lo høyt. De pekte på at dette var Vikings vanlige runddans. Dinosaur, utdatert og ferdig som topptrener var blant karakteristikkene som kom.

Søndag kan Berntsen svare og avsløre kritikerne. Som uvitende og utdaterte på hva Berntsen står for – og hva Viking behøvde i vinter.

LES OGSÅ: Viking vil utvide kapasiteten til seriefinalen

Så skal de over 16.000 som skal benke seg på SR-Bank Arena, pluss de elleve som får starte, også huske på en særdeles viktig ting;

Dette er INGEN fest med noen som helst form for garanti.

Kongsvinger er den perfekte festbrems. De har absolutt alt å spille for og er fullstendig kapable til å utsette – eller i ytterste konsekvens sørge for å avlyse festen.

LES OGSÅ: KIL-Güven vil gjøre marerittene sanne

I oppbyggingen til en svært spesiell søndag har nok flere hoder enn mitt kvernet tungt rundt to spørsmål.

Hvorfor går dette bra?

Hvorfor går dette galt?

Et worst case scenario har nok av solide argumenter. Viking har for ofte hatt en tendens til å svikte når det virkelig gjelder. De takler ikke forventningspress. De er ustabile. De taper for ofte. Slenger du ringreven Adem Güven, og en motstander helt uten press i potten, er det lett å innta en negativ holdning.

LES OGSÅ: Viking hadde onsdag solgt 13.200 billetter

Samtidig er det langt flere argumenter for at dette faktisk skal gå bra.

Viking har det høyeste maksnivået i Obos-ligaen med margin.

De har de beste individualistene, spissen som scorer mest, den bredeste troppen, den rikeste historien og de kan faktisk rykke opp både med tap, uavgjort og seier.

Men aller viktigst – de vil ha 16.000-17.000 småeuforiske tilskuere i ryggen. SR-Bank Arena vil forvandles til en trykkoker av sydlandsk format like etter kirketiden er avsluttet søndag.

Her er det bare å glemme all frykt.

Det er bare å kaste seg rett i strupen på motstanderen. Får spillerne publikum med seg fra første spark så vil samspillet høyst sannsynlig blåse Viking tilbake der klubben selvsagt hører hjemme.

Man skal i utgangspunktet ikke gå fullstendig av hengslene over å vinne Obos-ligaen, men Stavangers fotballfolk er sulteforet.

På store øyeblikk.

Og dette er et av de store øyeblikkene klubben er bygget på og for.

En slik mulighet til å skrive seg inn i minnet til både gammel og ung her i byen får man kanskje bare en gang i livet.

Det er bare å gripe sjansen, Viking!

LES OGSÅ: Slik var Viking-lønnen i 2017