Nyheter

SFO-vedtak lå «dødt» i nesten ett år i Stavanger

Skolepolitikerne ba i fjor om oversikt over ulik kvalitet på SFO-ene, for å kunne styrke tilbudet. De fikk aldri noen sak tilbake. Nå har dagens politikere hatt siste møte før valget.

Aps fraksjonsleder i kommunalstyret for oppvekst, Dag Mossige, fikk i september et enstemmig styre med på be administrasjonen kartlegge ulikheter i SFO-tilbud på ulike Stavanger-skoler, med sikte på å bedre tilbudet (se faktaramme til høyre). Det fikk dagens styre aldri muligheten til å gjøre noe med, saken kom aldri tilbake.

– Jeg er svært skuffet. Saken er blitt glemt, og det er smått utrolig, for å si det diplomatisk, sier Mossige. 
Han viser til store ulikheter i kvaliteten på de ulike SFO-ene, men foreldrene betaler det samme uansett, sier Mossige til RA.

– Ujevnt

Han peker på at en SFO-plass er svært dyr, og er et sted der barn bruker opp mot halve tiden de er på skolen.

– Da må innholdet heves. I dag er kvaliteten svært ujevn, og det skal ikke ha noe å si for kvaliteten hvor mor og far bor, sier Mossige.

Foreldrene spurt

Han peker på kommunens foreldreundersøkelse, som viser stor variasjon i kvaliteten.

– Vi må få en kvalitetsreform, sier Mossige.

Han peker på at det koster rundt det samme å ha et barn i SFO som i barnehage, og barnet er i SFO bare halvparten så lenge daglig som i barnehagene.

– Dagens prisnivå er for høyt, og det ekskluderer noen barn, det hindrer sosial utjevning og inkludering, sier Mossige.
Han mener kompetansen til de SFO-ansatte blir stadig viktigere, og viser til 40 ekstra millioner i økt skoleramme og 8 millioner i kompetansehevning i SFO i de rødgrønnes alternative budsjett.

– Forventer sak i høst

Lederen i kommunalstyret, Sissel Knutsen Hegdal (H), er ikke like krass i kritikken, men forventer en sak raskt.

Hun peker på at administrasjonen har mye arbeid med å forberede kommunesammenslåingen og ikke minst det hun kaller utfordringer om budsjetter og ny pedagognorm.

– For meg er budsjetter og pedagognorm en sak som må ha høyeste prioritet, men jeg forventer at saken om kvaliteten i SFO-ene kommer til høsten, på ett av møtene som er satt opp for oppvekststyret, sier Hegdal til RA.

Hun framhever at flertallspartiene i junimøtet satte av og øremerket penger til SFO for barn i lavinntektsfamilier, og mener SFO-ene må styrkes gjennom økte rammetilskudd til skolene, som må prioritere ut fra egne behov.

Utvalgslederen er klar på at det er forskjeller på byens SFO-ene.

– Veldig mye er avhengig av at vi får stabile og kompetente ansatte som ønsker å stå i stillingen over tid og som kan bygge opp et godt SFO-tilbud, sier Hegdal.

Hun peker på at SFO-ene må være et trygt og godt sosialt møtested for elevene.

– Høyre ønsker at sosiallærere og miljøterapeuter skal bli med inn i SFO-dagen, og jobbe videre med situasjoner og problemstillinger som kan ha oppstått i løpet av skoledagen. Dette er noe skolene må jobbe med kontinuerlig, uavhengig av at det er bedt om en sak til politisk behandling, sier Hegdal.

– Samlet plan

Skolesjef Jørn Pedersen viser til at en kommende samlet plan for kvalitet i skole og SFO, og arbeid med kommunesammenslåingen.

Skolesjefen bekrefter at politikerne ikke har fått tilbake saken slik den ble bestilt i et vedtak i september 2018, altså for nesten ett år siden.

– Vi har som oppgave å følge opp politiske vedtak, og hadde ønsket å ha fått på plass en sak om dette tilbake til politikerne tidligere. Deler av punktene i kommunalstyrevedtaket er allerede planlagt fulgt opp ved at Rådmannen legger fram en samlet plan for kvalitet i skole og SFO for nye Stavanger på nyåret 2020, sier Pedersen til RA.

Gamle og nye Stavanger

Administrasjonen arbeider med endringer når Finnøy, Rennesøy og Stavanger skal bli én kommune fra 1. januar 2020.

– Noe av utfordringen er at vi har måttet finne en hensiktsmessig måte å behandle dette på i krysningspunktet mellom «gamle» og «nye» Stavanger. Vi har ikke bevisst latt være å arbeide med vedtaket i kommunalstyret, sier skolesjefen.

– Del av helheten

Han er klar på at det er forskjeller på tilbudet i de ulike skolene, men legger mer vekt på samspill mellom SFO og ordinær skoledrift.

– Det er forskjeller på SFO-ene i Stavanger, og de skal heller ikke være helt like. Det som er viktig for skoleadministrasjonen er at vi i enda større grad klarer å integrere SFO-ene som en del av helheten i skolene, og ikke ses på som et isolert tilbud, sier Pedersen.

Arbeidsgrupper

Han opplyser at det nye forslaget til samlet kvalitetsplan for skole og SFO er utarbeidet av arbeidsgrupper bestående av representanter for både skole og SFO, Kommunalt foreldreutvalg, arbeidstakerorganisasjonene og Rådmannens stab.

– Administrasjonen presenterte det foreløpige, men mer eller mindre ferdige resultatet for alle ledere innen skole og SFO på en egen samling i august i år, sier skolesjefen, og supplerer:

– Vi er fornøyde med å ha hatt en åpen og inkluderende prosess i dette arbeidet, og det til enhver tid siste utkastet til planen har i lang tid vært tilgjengelig på nett for innspill og kommentarer fra skolene og andre interesserte, sier Pedersen.

Fakta: 

12. september 2018 behandlet kommunalstyret for oppvekst en interpellasjon fra Dag Mossige (Ap) om skolefritidsordningen. Den fikk enstemmig tilslutning.

I interpellasjonen pekes det på at tall fra Utdanningsdirektoratet viste en overraskende høy variasjon på kvaliteten mellom skolene, blant annet om måltider og leksehjelp. Kommunalstyret ville gå i dybden, med ønske om å:

Sikre et jevnbyrdig mattilbud. Her bes om en særskilt vurdering av å benytte Stavanger kommunes storkjøkken.

Sikre et jevnere tilbud om leksehjelp av pedagoger i skolefritidsordningen, uavhengig av hvilken SFO de går på?

Utarbeidelse av mer konkrete retningslinjer for innhold og kompetanse i SFO.

Mulighetene for å tilby flere heltidsstillinger i skolefritidsordningen.

I hvilken grad ansatte i SFO i dag får tilbud om ønskede kurs og kompetanseheving, herunder spesialpedagogiske assistenter.

Hvordan vi sikrer at elever med spesialpedagogisk hjelp får et tilstrekkelig og tilrettelagt tilbud i SFO.

Høyre foreslo dessuten og fikk vedtatt at en kvalitetsplan for SFO skulle innarbeides i Kvalitetsplan for skole, og rulleres (les: følges opp) jevnlig.

Mer fra Dagsavisen