Stavanger

Rømte til utlandet for å beholde sønnen:Flyktet fra barnevernet

Dette bildet er tatt av en kvinne i 40-årene fra Nord-Jæren. I frykt for barnevernets intensjoner tør hun ikke returnere til Norge.

Historien om Veronica, som valgte å dele litt av følelsene rundt det å bli fratatt omsorgen til tre barn, har skapt voldsomme reaksjoner fra fortvilte mennesker, som på ulike måter har hatt med institusjonen å gjøre.

En av mange er en kvinne i 40-årene fra Nord-Jæren.

Hun forteller om mange år i konstant frykt.

– Jeg vet at det i hver enkelt tilfelle finnes en årsak til at familier kommer i kontakt med barnevernet, og disse historiene er umulige å balansere, selv for dem med utdannelse og lang erfaring. Jeg hadde til slutt ikke annet valg enn å flytte til utlandet. Årsaken var at de ville ta omsorgen for min egen sønn på åtte år, forteller kvinnen til RA på telefon fra utlandet.

Tok selv kontakt

Da sønnen hadde gått en tid på skolen, var det ifølge moren tydelig at han slet med tilvenningsproblemer. Hun tok ved hjelp av skolen kontakt med barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) for utredning.

Sammen jobbet de mot passende tiltak, men da barnevernet skiftet saksbehandler, endret saken karakter, ifølge moren.

– Samtidig som BUPA i samråd med meg drev kartlegging, bestemte den nye saksbehandleren seg for at de måtte ta sønnen min umiddelbart. Hun overkjørte PPT, legen og BUPA fullstendig. Jeg opplevde vedkommende som forutinntatt, sier moren.

Tør ikke reise hjem

Hun påpeker at alle barnevernssaker har argumenter som taler for og imot, men det er tilnærmingsmåten hun reagerer kraftig på.

– Jeg følte meg aldeles overkjørt og tilintetgjort. Jeg har vært alene med min sønn siden fødselen, og nå fungerer han aldeles utmerket her på den norske skolen i utlandet, men jeg lever jo i frykt, forteller kvinnen.

Selv tør hun ikke reise hjem.

– Selv om saken er henlagt, er jeg blitt frarådet å reise tilbake. På mange måter føler jeg meg forvist fra eget hjemland, sier hun.

Barnevernssjef Trygve Apeland i Sandnes sier de er kjent med at en del rømmer til andre kommuner og land.

– I 2013 kan vi med sikkerhet bekrefte at minst fire familier rømte til utlandet underveis, eller rett i etterkant av at et vedtak om omsorgsovertakelse var fattet, sier Trygve Apeland til RA.

Mer fra Dagsavisen