Ørjan Grønnevig gikk helt til topps under Nordisk mesterskap i terrengløp i Kristiansand lørdag formiddag. Her fra 3-sjøersløpet i Stavanger. Foto: Frode Olsen

Ørjan Grønnevig nordisk mester i terrengløp

Stavanger friidrettsklubbs Ørjan Grønnevig ble nordisk mester i terrengløp under mesterskapet i Kristiansand lørdag. Grønnevig vant med 14 sekunder ned til svenske David Nilsson og med Marius Vedvik på tredjeplass.

Følg RA Sporten på Facebook!

Ørjan Grønnevig fra Stavanger friidrettsklubb har levert en knallsterkt 2016-sesong, og kronet det hele med å bli nordisk mester i terrengløp lørdag. 25-åringen avsluttet et strålende mesterskap for Norges del med å vinne herrenes seniormesterskap over ni kilometer i Kristiansand.

– Det gikk egentlig ganske lett, da jeg tidlig fikk en luke sammen med svensken. Jeg kjente at jeg hadde god kontroll egentlig hele veien, og da jeg fikk en luke mot slutten av løpet var det bare å kjøre på, sier Grønnevig som tok en Northug og ropte barneløp da han løp over mållinjen.

– Reddet på mange måter sesongen

Grønnevig vant med 14 sekunder ned til svenske David Nilsson og med hans argeste konkurrent i Norge, Gulars Marius Vedvik på bronseplass 30 sekunder bak. Hans Kristian Fløystad sikret norsk laggull med sin femteplass.

– Det at han slår Nilsson, som ble nummer ti i EM i terrengløp i fjor, med 14 sekunder og har såpass god kontroll på han vitner om hvilken sterk prestasjon dette er. Ørjan har hatt en jevn progresjon i Nordisk de seks sesongene han har deltatt, og det at han nå går helt til topp og vinner for første gang er absolutt fortjent, sier trener og daglig leder Einar Søndeland i Spirit friidrett.

Tidligere i sesongen har Grønnevig vunnet Århus halvmaraton i juni, noe som medførte at han kvalifiserte seg til EM i halvmaraton. Han forbedret løyperekorden på 11km i Egersund, og løp inn til 3.plass i 3-sjøersløpet i Stavanger forrige helg.

– Jeg har løpt noen gode løp utenom mesterskapene, men er ikke helt fornøyd med banesesongen. Sånn sett føler jeg at seieren i dag på mange måter redder litt av sesongen, da jeg gjerne skulle gjort det bedre på bane. Men det er ikke før nå jeg er i skikkelig form, og nå ser jeg frem til EM i starten av desember, sier Grønnevig.

Drømmer om medalje, satser på topp 20

Selv om han i dag slo mannen som fikk tiendeplassen i fjor, legger ikke Grønnevig lista deretter.

– Kommer jeg topp 20 skal jeg være fornøyd. Selvsagt kan du drømme om medalje, og håpe på en topp ti-plassering, men det er veldig jevnt i terrengløp og mye som kan skje. Nå gjelder det å holde formen ved like, trene godt og være best mulig rustet til mesterskapet i Italia, sier Grønnevig.

Søndeland er enig i at banesesongen ikke var optimal, men sier at Grønnevig nærmest er uslåelig utenfor banen.

– De han taper for på 5000 og 10.000 meter på banen slår han med opp til minuttet i terrenget, så det er ingen tvil om at han har kapasiteten inne. Han har slitt med litt luftveisproblemer i noen år, men det var ikke så ille i år. Ikke er han skadet noen gang heller, så det skal bli spennende å se om han kan få det ut på bane neste år, forteller Søndeland.