Nyheter

SUS er i gul beredskap

En ansatt tilknyttet intensivavdelingen på Stavanger universitetssjukehus er smittet av koronaviruset. Sykehuset har satt i gang nødvendige tiltak for karantene og smitteoppsporing.

– Vedkommende som har testet positivt har hatt arbeidsoppgaver på intensivavdelingen, og fordi situasjonen i går kveld var så uklar med hensyn til det som kunne defineres som nærkontakter, så valgte vi å stoppe all elektiv aktivitet hva gjelder operasjoner i dag, sier administrerende direktør ved SUS Helle Schøyen.

Tirsdag inviterte SUS til en presseorientering for å gi mer informasjon om situasjonen. Sykehuset har satt i gang nødvendige tiltak for karantene og smitteoppsporing, og har satt beredskap og jobber med å håndtere driften.

LES OGSÅ: Brannvesenet: Etterslukker fremdeles i Mekjarvik

Vurderer strengere tiltak

Schøyen forteller at vedkommende fikk symptomer lørdag, og vedkommende skal ha fulgt alle retningslinjer, og ikke vært på jobb denne dagen.

– Fordi vi ønsker å ikke være i etterkant i en slik situasjon, så spoler man 48 timer tilbake og tester alle som vedkommende har vært i kontakt med, både pasienter og medarbeidere, sier hun til RA.

Når det gjelder ansatte som kan defineres som nærkontakter til personen som har testet positivt, så tror hun det kan være rundt syv stykker. SUS har gjennomført smittevask på enheter som ansatte har arbeidet, og besluttet at sykehuset går i gul beredskap.

– Vi vurderer andre tiltak som strengere besøkskontroll og ber pårørende til innlagte pasienter om å vurdere nøye hvorvidt det er nødvendig å komme på besøk de følgende dagene. Dette gjelder inntil vi har mer oversikt over situasjonen, sier Schøyen.

Hun forteller videre at sykehuset tester bredt selv om de ikke forventer å finne mange positive prøvesvar.

– Vi mener vi begynner å få oversikt over situasjonen, og vi følger den tett. Det er også derfor vi har satt sykehuset i gul beredskap. I tillegg ble det mandag kveld tatt kontakt med Folkehelseinstituttet og utredningsgruppen, og det er avtalt et møte med dem. Vi er i dialog, og vi får bistand i oppfølgingen av situasjonen, sier hun.

– At vi er i gul beredskap betyr at situasjonen er alvorlig slik det er nå. Det vil det alltid være når man får smitte innad i sykehuset, legger hun til.

LES OGSÅ: FHI-rapport: Stor sjanse for at en rekke fylker blir «røde»

Det arbeides med smittesporing

Klinikksjef ved SUS Geir Lende var også til stede under presseorienteringen. Han forteller at alle medarbeiderne ved intensivavdelingen 2M og postoperativavdeling 1G vil nå bli testet fortløpende.

– Flere ble testet allerede i natt, og det arbeides med å smittespore de pasientene som kan tenkes å være berørte av dette, sier klinikksjefen under pressekonferansen.

– De ansatte ved avdelingene 2M og 1G bruker kirurgisk munnind når de er i kontakt med pasienter og andre, så vi prøver å være på den sikre siden, legger han til.

LES OGSÅ: Ansatt smittet på intensivavdelingen på Stavanger universitetssjukehus

Stopper all planlagt aktivitet

SUS vet fortsatt ikke hvordan den smittede har blitt smittet, men Lende forteller at de er i løpende dialog med personen og går nøye gjennom tidligere bevegelser for å kartlegge.

– Den ansatte har vært i kontakt med en som jobber på et avgrenset område på nevrokirurgi. Nettopp derfor har vi valgt å isolere de som var på den enheten. Det er kun snakk om noen få pasienter, så vi skal få testet disse, sier han til RA.

Disse pasientene er per nå på en avlukket avdeling, og de vil kunne forvente svar på prøvene i løpet av dagen.

– Skulle noen av dem etterhvert få symptomer, så vil vi til tross for negativt prøvesvar, isolere dem. Det går an å være i startfasen av sykdommen uten at det slår ut på prøvene, sier Lende.

– Vi må dessverre stoppe all planlagt aktivitet på sykehuset i dag, og det er trasig for dem som skulle hatt operasjoner. Det er nok den største konsekvensen for pasientene, legger han til.

SUS vil ikke gå ut med hvilken ansettelse den smittede har, men påpeker at personen har jobbet tett med noen pasienter.

LES OGSÅ: Rektor: – Ikke mange på skolen i dag

Mer fra Dagsavisen