Stavanger

Ti ukers ventetid hos psykologene ved UiS: – Gjenåpning løser ikke ensomhet og psykiske utfordringer over natten

Snart to år med pandemi har ført til stor pågang og lange køer blant psykologene hos Studentsamskipnaden i Stavanger. Likevel tror verken SiS Helse eller Studentorganisasjonen at lettelser i tiltakene vil gjøre pågangen noe særlig mindre med det første.

De inngripende tiltakene under pandemien har gitt psykiske plager hos mange, inkludert flere studenter. Det har ført til ekstra stor pågang hos Studentsamskipnaden sin helseavdeling.

– Vi ønsker oss naturligvis en kortere ventetid enn ti uker for individualsamtale. Nå som ventetiden er så lang, kontakter vi de som står på venteliste og informerer om øvrige tilbud som de kommer raskere inn til. Det er flere tilbud som kan ha god effekt på de som står i kø, sier Arve Kristiansen leder for Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) sitt helsetilbud, til RA.

Ifølge Kristiansen er det hovedsakelig nedstemte symptomer studentene sliter med, og hovedutfordringene er angst og depresjon.

Arve Kristiansen forteller om stor pågang hos SiS Helse den siste tiden.

Eira Eide er leder for Studentorganisasjonen ved UiS. Hun mener det ikke er så enkelt som at lettelser i koronatiltakene løser problemet.

– Det er en stor jobb å gjøre når det kommer til den psykiske helsen til studentene. Det er nok dessverre ikke slik at en gjenåpning løser ensomhet og psykiske utfordringer over natten.

Mener tilbudet må utvides

For snart to uker siden fjernet regjeringen tiltak som hjemmeundervisning og en meters avstand for studentene på campus. Men selv om Norge åpner opp i stadig større grad, er Kristiansen enig med Eide i at den pågangen ikke forsvinner over natten.

– Vi venter langvarige effekter av pandemien, og håper vi kan få langsiktige rammebetingelser som gjør at vi kan skalere opp tilbudet vårt til økt etterspørsel. De neste årene vil vi få nye studenter som har hatt store begrensninger i sitt sosiale liv i ungdomstiden, og det vil prege disse i lang tid.

Eide mener den økende pågangen er et klart tegn på at studentene har hatt det tøft de siste årene og at pandemien har vært svært krevende. Hun synes det er trist med de lange køene.

– Dette viser uten tvil behovet for at SiS sine tjenester rustes opp. Her håper jeg at det vil komme midler slik at SiS kan fortsette sitt arbeid med å gi studentene den hjelpen de trenger.

Eide synes SiS har jobbet godt med helsetilbudet de siste årene, og derfor håper hun regjeringen vil legge til rette for at dette arbeidet kan videreføres og styrkes, slik at man kan møte studentenes utfordringer i og etter pandemien.

– Det er svært viktig for både enkeltmennesker og samfunnet at vi jobber forebyggende i en større skala enn vi har gjort tidligere. Forebyggende arbeid er nøkkelen for å forhindre at mennesker faller utenfor, og samfunnet mangler kompetanse i framtiden. Det vi trenger er styrking av budsjettene til samskipnadene innenfor psykisk helse. Derfor håper jeg midlene kunnskapsdepartementet gir SiS kan brukes slik at studentene får den hjelpen de trenger.

Kunnskapsdepartementet: Bevilget 318,5 millioner de to siste årene

Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) svarer på vegne av Kunnskapsdepartementet. Han sier de jobber med å styrke samskipnadenes og kommunenes arbeid med studenters psykiske helse og viser til budsjettforliket som ga 20 millioner kroner ekstra til studenters psykiske helse. I tillegg påpeker han at Stortinget har bevilget 318,5 millioner de to siste årene for å følge opp studentene.

– Dette er en viktig styrking av arbeidet rettet mot studenters psykiske helse, for vi vet at strenge smitteverntiltak påvirker studentene negativt både faglig, sosialt og økonomisk, sier Hoel.

I likhet med Eide og Kristiansen, er Hoel klar på at pandemien ikke kommer til å være over med en gang landet åpner opp for fullt og peker på viktigheten av den årlige studentundersøkelsen, SHoT.

– Det er viktig at vi følger utviklingen tett og har et godt kunnskapsgrunnlag når vi skal vurdere videre tiltak for å følge opp studentene. Det får vi med SHoT-undersøkelsen, som begynner med en ny spørrerunde nå i februar.

– På tide å ta studietiden tilbake

Både Arve Kristiansen og Eira Eide er glad for at hjemmeundervisningen nå i stor grad er lagt bort, og at studentene kan møtes fysisk i tiden framover. De er klare på at fraværet av fysisk undervisning er det tiltaket som har tært mest på studentene.

– Det har fått store konsekvenser både på aktivitetsnivå og sosial funksjon. Konsentrasjonen reduserer ved å sitte mye på digital undervisning og dette får igjen følger på læringsopptak. Så det har på ingen måte vært optimalt, sier Kristiansen.

Eide påpeker at store deler av studietiden handler om å utfordre seg selv og bli kjent med andre medstudenter, noe som har vært nærmest umulig med sosial distansering.

– Jeg tror det er svært positivt for studentene at samfunnet åpner mer opp. Endelig kan studentene komme tilbake til campus og virkelig få oppleve studentlivet. Det er ingen tvil om at denne pandemien har slitt på studentene, men nå er det på tide å ta studietiden tilbake.

Mer fra Dagsavisen