Politikk

Kjemper for å bevare miljøet i Svankevigå

Beboere og folk i mindre foretak kjemper for å ta vare på et unikt miljø i og rundt bygningen Dokken, og unngå for høy og tett bygging i Svankevigå.

Blokk-planene til OBOS og Nordr er ute på høring, og de mindre aktørene ved Svankevigå kjemper for å beholde miljøet i denne delen av østre bydel.

– Blokker med høy utnyttelse vil gjøre bydelen enda tettere bebygd. Vi trenger ikke flere blokker i bydelen. Miljøet rundt Svankevigå slik det er nå har kvaliteter som tilfører mye positivt til byen og regionen, sier Lene Hodge.

– Unikt miljø

Hun bor i bofellesskapet Vindmøllebakken, og er dermed blant de nærmeste naboene til den rivingstruede 50-tallsbygningen Dokken.

– Vi har et unikt miljø i vekst her nede, med mange forskjellige aktiviteter, et veldig aktivt miljø der vi passer på hverandre og hjelper hverandre, sier Amalie Kivijärvi, som driver Damp Badstuflåte.

Duoen har sammen med Kenneth Bøe i ikke-kommersielle og Dokken-lokaliserte Storhaug Snekkerverksted startet foreningen Bevar Svankevigå. Målet er å få til et samarbeid mellom utbyggerne, kommuneadministrasjonen og politikerne for å få nedskalert den planlagte utbyggingen, hindre utfylling i sjøen i Svankevigå og å utvide med flere aktiviteter i Dokken.

– Jeg har klokkertro på at vi kan få til en utvikling i samspill med omgivelsene, som både gir rom for å beholde Dokken og det unike miljøet her, samtidig som OBOS kan få muligheter, men det må ikke bygges for tett, sier Hogde.

Utfylling i sjøen

Hun peker på at Storhaug kommunedels svake resultater i levekårsundersøkelsene kan forsterkes av enda flere blokkleiligheter, og viser til at planene slik de nå ikke oppfyller krav om solforhold for deler av utbyggingsområdet. Sjøutfylling skal bidra til å oppfylle kravene til utearealer.

– Hvorfor skal sjøen fylles ut for at kommunens krav til utbyggerne opprettholdes, spør Hodge.

Hodge og Kivijarvi peker på at Storhaug Snekkerverksted har fått mye pengestøtte fra offentlige instanser som Stavanger kommune i tillegg til private aktører.

– Dokken har sentrumsnære og rimelige lokaler som gjør det mulig for ideelle foretak som snekkerverkstedet å eksistere, sier Hodge.

– Kommunen skyter seg selv i foten hvis Dokken blir revet, supplerer Kivijärvi.

Dokken i Svankevigå.


Små firma og kunstnere

Dokken huser også sykkelverkstedet Sykkelservice, og i områdene rundt ligger blant annet badstuene til firmaene Damp Sauna og Røkt, Boats & Stuff, som reparerer og oppgraderer trebåter, RIMI/IMIR Scenekunst og kunstnerkollektivene Consulatet og KRA.

– Vi i Vindmøllebakken er veldig glade i dette området, og ringvirkningene av de små foretakene er store og viktige, sier Hodge.

– Har betydd alt

Kenneth Bøe er klar på at Dokken er svært viktig for dem.

– Bygningen Dokken har betydd alt for Storhaug Snekkerforening. Den har gjort det mulig for oss å skape et fargerikt og inkluderende fellesskap, sier Bøe.

Han peker på at den tidligere reguleringsplanen åpnet for å rive bygget.

– Vi vet at vi har fått en gunstig leie av den grunn. Vi ønsker ikke å hindre utvikling i området, men vi vil også ta vare på miljøet som allerede er her, sier han.

Han legger vekt på at Storhaug Snekkerforening og Dokken har vokst fram og blitt et knutepunkt i bydelen.

– Det er en lavterskel møteplass for de arbeidsledige og toppsjefen, sosialarbeideren og oljemannen, kunstneren og pensjonisten. Det er folk i alle aldre og livssituasjoner, sier Bø.

– Bekjemper utenforskap

Han mener en bieffekt av foreningen er samhold, tilhørighet, integrering og kreativitet.

– Vi bekjemper utenforskap og fremmer psykisk helse, og bidrar til at området skal gjøre det bedre på levekårsundersøkelsen. Vi mener vi gjør en viktig jobb for samfunnet, sier han.

Han kjenner ikke til årsaken til ønsket om å rive Dokken.

– Det eneste vi vet er at den er et landemerke, har historisk verdi og er en bra sosial møteplass. Vi vet ikke om det er plass til oss i et nybygg, så da er det nok kroken på døra for oss, sier han.

FAKTA

  • Et flertall i utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) vedtok 24. februar et fellesforslag fra Ap, Folkets Parti FNB, Høyre, Rødt og MDG å legge det private reguleringsforslaget fra OBOS og Nordr om bygging av blokker i Svankevigå til offentlig ettersyn, men det før andre gangs behandling skal sikres at ingen leiligheter blir mindre enn 40 kvadratmeter, i tråd med retningslinjene i kommuneplanen for området. Kommunestyret avgjør saken hvis UBS sier ja i andre runde.
  • Planene har vekket stor motstand og stort engasjement, og Foreningen Bevar Svankevigå er dannet. Gjennom blant annet en egen facebookside arbeides for å bevare den rivningstruede bygningen Dokken og mot utfylling av Svankevigå.
  • Foreningen Bevar Svankevigå jobber for å synliggjøre, bevare og styrke de historiske, sosiale, kulturelle og kreative kvalitetene i og rundt Dokken og Svankevigå, skriver foreningen på som facebookside.


---






Mer fra Dagsavisen