Politikk

OBOS og Nordr fikk ja til blokker i Svankevigå – men må endre prosjektet

Byutviklingspolitikerne i Stavanger sier ja til planene om blokker i Svankevigå, men krever at det ikke blir leiligheter mindre enn 40 kvadratmeter, og stiller en rekke andre krav.

OBOS og Nordr AS har søkt om å få bygge 99 boliger med mindre næringsarealer på bakkeplan i Svankevigå. I tillegg blir det et grøntdrag som forbinder Badedammen og Støperigata, og offentlige og private leke- og oppholdsarealer.

Nedre grense: 40 kvadrat

Et flertall i utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) vedtok torsdag ettermiddag et fellesforslag fra Ap, Folkets Parti FNB, Høyre, Rødt og MDG om at det før andre gangs behandling skal sikres at ingen leiligheter blir mindre enn 40 kvadratmeter, i tråd med retningslinjene i kommuneplanen for området.

– For mange små leiligheter har negativ innvirkning på bomiljøet, og denne delen av Stavanger har mange små leiligheter fra før, sier nestleder i UBS, Anders Fjelland Bentsen, til RA.

– Tiden inne

Nå skal planene ut på høring og offentlig ettersyn.

– Tomten i Svankevigå har allerede en godkjent regulering, men nå er det mulighet til å forbedre reguleringsplanen som allerede er godkjent. Saken har skapt mye engasjement etter planoppstarten, og forslagsstilleren har også bearbeidet prosjektet, så vi mener tiden er inne for høring for å få reaksjoner på planene, sier Bentsen.

Må bearbeides

Politikerne stiller i tråd med anbefalinger fra administrasjonen i kommunen en rekke krav for å godkjenne prosjektet i andre runde, byggehøyde, tomteutnyttelse, solforhold og antall familieboliger skal endres eller vurderes endret.

– Prosjektet må bearbeides for å øke kvaliteten på bomiljøet og kvaliteten på det arkitektoniske, sier Bentsen.


Prosjektet må bearbeides for å øke kvaliteten på bomiljøet og kvaliteten på det arkitektoniske

—  Anders Fjelland Bentsen

Hege B. Blom Stene og Venstre ville sende saken tilbake til administrasjonen for å få bearbeidet prosjektet mer før det legges ut på høring, men fikk ikke gehør.

Venstre ville ha forbedret solforholdene på utearealene, stille klart krav om flere boliger tilpasset barnefamilier, øke den såkalte blågrønne faktoren (vegetasjon og vannhåndtering) og at små, kreative virksomheter og gründerbedrifter må sikres reell mulighet til å kunne fortsette virksomheten i området.

Torg med hermetikkhistorie?

Cille Ihle og Høyre pekte under torsdagens møte på at området er en del av et historisk tyngdepunkt for hermetikkindustrien, og foreslo å se på om torget på tomten kan få en helhetlig utforming i tråd med Temaplanen for hermetikkfabrikker i Stavanger, med navn, uttrykk og kunstnerisk utforming som kan fortelle historien bak.

– Dette området er en viktig del av hermetikkindustrien. Hermetikkfabrikkene lå på rekke og rad blant annet i Nedre Banegate. Det er noe vi bør være ærbødige overfor, og det er kjempeviktig å ta vare på og vise fram den delen av Stavanger-historien, sier Ihle til RA.

Ihle og Høyres forslag blir med utvalgets støtte sendt til kommuneadministrasjonen for vurdering og oppfølging.


Utbyggingen av Svankevigå, slik den er tenkt sett fra Bybrua. Planene skal behandles i utvalg for by- og samfunnsutvikling torsdag 24. februar.









Mer fra Dagsavisen