Politikk

99 boliger: Ja til OBOS-planer for blokkene i Svankevigå

Byplanleggerne ber politikerne åpne for høring om det omstridte prosjektet til OBOS og Nordr AS i Svankevigå.

Utvalg for by- og samfunnsutvikling skal om en drøy uke ta stilling til et forslag om 99 boliger i Svankevigå i Østre bydel. Kommuneadministrasjonen foreslår å legge planene til høring og offentlig ettersyn, altså et betinget ja til bygging. Se detaljer i faktaramme.

Utbyggingsområdet, med Svankevigå i midten.

– Vi mener prosjektet er veldig mye bedre enn den reguleringsplanen som allerede er godkjent for området. Generelt er det foreslått lavere byggehøyder enn allerede godkjente høyder, vi har tatt vekk de høyeste punkthusene og utearealene er blitt mer tilgjengelige for allmennheten, sier arealplanlegger Pål V. Dannevig i Stav Arkitekter til RA.

– Mer tilgjengelig

Dagens regulering åpner også for å bygge høyt og tett.

– Da vi startet opp ønsket vi å skape bedre boliger med mer lys og bedre solforhold, boliger mer attraktive i markedet. Et nytt plangrep er å åpne opp utearealene og gjøre dem lettere tilgjengelige, sier Dannevig.

Reguleringsplanforslaget åpner også opp en gangvei mellom Vindmøllebakken og Badedammen, noe kommuneadministrasjonen ser på som svært positivt.


Redusert høyde på blokker

Da RA omtalte planinitiativet i januar 2021 kom det en rekke reaksjoner, blant annet fra naboer i Vindmøllebakken.

– Planinitiativet viste volumer, men var langt fra ferdig utarbeidet. Vi har også forsøkt å justere planene for å imøtekomme naboer og myndigheter, vi har redusert byggehøydene, lagt til litt flere familieboliger, og det bygges mye mer ut mot gaten, sier Dannevig.

Endringene møter også bifall hos byplanleggerne.

Slik kan Dokkgata i Stavanger bli seende ut om noen år.

– En forbedring

– Planforslaget innebærer på mange områder en forbedring sammenlignet med gjeldende regulering. Bebyggelsen vil i større grad bidra til å aktivisere gatene og har mer variasjon i boligtyper og -størrelser. Utearealene er plassert med en bedre tilpassing til terrenget og bebyggelsen blir lavere enn det det åpnes for i dag, heter det i saksdokumentene signert direktør Gunn Jorunn Aasland.

Samtidig etterlyses det flere familieboliger og færre små leiligheter i prosjektet. Nå er det skissert 24 små leiligheter (35-54 kvadrat), 42 mellomstore (55-79 kvadrat), 28 store leiligheter (80-139 kvadrat) og fem såkalte townhouses, rekkehus som bygges inn i leilighetsblokk, totalt 99 boliger.

– Det er en kabal som må gå opp. Overordnede myndigheter setter krav til fortetting, og flere rekkehus og lavere byggehøyder vil gi en lavere utnyttelse, sier Dannevig.

Selve Svankevigå skal etter planen forbeholdes gjestebåter, og det skal fremdeles kunne sjøsettes og trekkes opp båter her.

Svankevigå og bebyggelsen rundt, slik den kan bli seende ut.

Den reguleringsplanen som gjelder for den rundt 11 mål store tomten åpner for 100 boliger, med bygg på 3–5 etasjer mot Badehusgata og 6–8 etasjer i øst. Mesteparten av bebyggelsen i det nye forslaget er leilighetsblokker på 4–6 etasjer, også her med høyeste bebyggelse mot øst, med krav om inntrukne toppetasjer.


---

FAKTA

  • Stav Arkitekter har levert et reguleringsforslag for Badehusgata 26 og Dokkgata 25 i Svankevigå, Østre bydel, på vegne av Svankevigå AS, eid av OBOS og Nordr AS.
  • Det søkes om 99 boliger med mindre næringsarealer på bakkeplan, i tillegg til et grøntdrag som forbinder Badedammen og Støperigata, og offentlige og private leke- og oppholdsarealer.
  • Kommunedirektøren ber utvalg for by- og samfunnsutvikling i sitt møte 24. februar legge saken ut til offentlig ettersyn og høring, men det pekes på at kommuneplanens krav til kvalitet og størrelse på felles uteareal ikke blir oppfylt, og at planforslaget må omarbeides før andre gangs politisk behandling, noe som trolig forutsetter reduksjon av bygningsvolum og/eller at antall boliger reduseres.

---






Mer fra Dagsavisen