Politikk

Nye planer: 240 boliger, badestrand og parker

Hinna Park Utvikling har nå planene klare for 240 boliger i Jåttåvågen.

Jåttåvågen — Høyblokk på 13 etasjer med panoramautsikt over Gandsfjorden. Parker. Utgraving av bukt med sandstrand. Sjøpromenade. Butikker. Kafeer. Totalt 5000 nye kvadratmeter næringsarealer. 240 boliger, en del for barnefamilier. Slik er planene Hinna Park Utvikling AS har ved Skråtårnet.

Den høyeste og ytterste blokken får da samme dimensjon som blokkene på Laberget i sør. Høyden på boligblokkene trappes ned mot Det Skjeve Tårn. Skråtårnet er på kotehøyde 51, altså 51 meter over havnivå, mens den høyeste blokken i prosjektet har planlagt kotehøyde 43.

– Skråtårnet, som er bevaringsverdig, skal fremdeles være den langt høyeste bygningen i området, så tårnet skal få fortsette å skinne. Tomten er helt unik, med mye sol og utsikt, sier daglig leder i Brandsberg-Dahls Arkitekter, Per Christian Omvik, til RA.

Sjø rundt og promenade for alle

Utbyggerne ser for seg et urbant, men grønt område.

– Utsikten blir spektakulær, blant annet mot Gandsfjorden og Lifjell. Området får sjø rundt, det blir parker og grønne drag, sier daglig leder Målfrid Holme i Hinna Park Utvikling AS.

Utsikten blir spektakulær.

—  Målfrid Holme i Hinna Park Utvikling

Hun peker på at tilgangen på sjø er en kvalitet Hinna Park vil ta vare på for alt den er verdt, og målet er en levende og urban bydel med mye aktivitet.

– Vi ønsker jo å skape liv her, med butikker, kafeer og annen næring i 1.-etasjene mot Skråtårnet, sier Holme.

(artikkelen fortsetter under illustrasjonene)

Utbyggingsområdet slik Brandsberg-Dahls Arkitketer ser det for seg, med Det Skjeve Tårn, en utgravd bukt i bakkant, og høyblokk i 13 etasjer ved Gandsfjorden.

Ulike boligstørrelser

Bebyggelsen skal varieres mellom leiligheter ned til 40 kvadratmeter, større leiligheter og rekkehus i blokk med utgang til bakkeplan.

– Målet er å skape en levende bydel ved fjorden. For å få det til må vi ha variasjon. Vi legger til rette for boliger i ulike størrelser for ulike typer beboere, og med mye grønt, med godt med trær. Vegetasjon savnes i Jåttåvågen nå, sier Omvik.

I tråd med føringer fra kommunen, som for øvrig også eier halve utbyggingsselskapet gjennom sitt Stavanger Utvikling KS, er minste planlagte leiligheter 40 kvadratmeter, og det er lagt opp til flere familieboliger enn kommunen setter som et minimum.

– På bakkeplan legges det opp til lekeplasser, drivhus, sitteplasser og en parsellhage der beboere kan dyrke selv. I tillegg kommer det to større kvartalslekeplasser. Vi bygger en promenade ved sjøen, rundt bygningene, og grønne områder av mer privat karakter mellom bygningene, med trygge, lune, grønne områder, sier Omvik.

Tilgang til sjøen

Det er fylt ut massivt i sjøen i området. Nautholmens naturlige utforming, det eneste autentiske landskapet blant utfyllinger, skal rekonstrueres og igjen framstå som en holme. Det skal graves ut og formes ny bukt med sandstrand nord for tårnet.

Illustrasjonene viser stupebrett og trapp ned i sjøen, og en sandstrand innerst i bukten som graves ut.

– Vi har jobbet mye med tilgang til sjøen, slik at folk kan ta den i bruk i større grad enn den er blitt brukt tidligere, sier Omvik.

Lett tilgang til sjøen prioriteres i det nye prosjektet i Jåttåvågen.

Bussveien kommer til å gå rett ved boligområdet, og vil øke tilgjengeligheten til denne delen av Hinna. Det er også satt av et område som er tenkt til blant annet delingsbiler og sykkelparkering.

– Bussveien blir veldig bra for oss, og vil gå midt gjennom utbyggingsområdet Hinna 2, sier Holme.

Det er gigantiske planer for det tidligere industriområdet, og Stavanger Utvikling, Obos, Camar og Entra skal totalt bygge ut 300 mål her.

Snart politisk behandling

Denne delen av gigantutbyggingen sto på programmet som en presentasjon til møtet i Utvalg for by- og samfunnsutvikling torsdag ettermiddag. I et møte senere skal saken til første gangs behandling i utvalget, og sier politikerne ja da, legges saken ut på høring og offentlig ettersyn.

Byggestart er planlagt ikke altfor langt fram i tid.

– Vi håper å starte salget av leiligheter sent på høsten i år, sier Holme.

UBS hadde for øvrig en større næringsdel av Hinna Park 2 til politisk behandling torsdag.


Slik ser Brandsberg-Dahls Arkitekter for seg den nye bebyggelsen ved Det Skjeve Tårn i Jåttåvågen.

Mer fra Dagsavisen