Nyheter

Mindretallspartiene foreslo å sette av 15 millioner til koronastøtte – ble nedstemt

Mindretallspartiene i Høyre, Frp, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet, foreslo å sette av 15 millioner kroner i sitt alternative budsjett til kompensasjonsordninger for næringslivet, men ble nedstemt. Sissel Knutsen Hegdal vil ta forslaget opp igjen.

– I 2021 løftet vi inn et forslag om å bruke lokale midler, men det fikk vi ikke flertall for. Vi ser at behovet er der fortsatt, så i budsjettforhandlingene satt vi av 15 millioner kroner for å ha penger til å kunne hjelpe næringslivet, sier Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal til RA.

Hun forteller at mindretallspartiene mener det er en god investering å sikre næringslivet ved å unngå at noen mister jobben.

– Stavanger kommune har et betydelig overskudd, så å støtte de som i realiteten får næringsnekt og å sørge for at folk ikke permitteres, er svært viktig, sier gruppelederen.

Budsjettforslaget ble nedstemt i desember, men mindretallet vil foreslå dette på nytt når tertialen i juni og oktober skal behandles.

– Det er satt av 15 millioner kroner til bruk der det er størst behov og ekstraordinære omstendigheter på grunn av pandemien. Vilkårene for støtte vil være kjent i forkant. Midlene er først og fremst tiltenkt aktører som er rammet av koronatiltak. Det kan være aktører i serveringsbransjen, i kulturbransjen, og alle andre bransjer hvor det er behov for støtte, sier Knutsen Hegdal og legger til at aktørene på vanlig måte sender inn søknad til kommunen for å motta midlene.

Økt skatteinngang

Selv om det er varslet at de strenge koronatiltakene kan opphøre, er mindretallet enige om at det nødvendigvis ikke betyr at den økonomiske situasjonen friskmeldes på dagen.

– For mange vil våren 2022 være utfordrende, sier Høyre-politikeren.

– Hvor kommer disse 15 millioner kronene fra?

– I vårt felles forslag har vi lagt til grunn en høyere skatteinngang enn kommunedirektøren, i tillegg til at vi får økte inntekter gjennom Havbruksfondet. Vi salderer selvsagt slik at det er inndekning, men vi må se saken som kommer fra kommunedirektøren for å kunne ta konkret stilling til dette. Jeg håper kommunedirektøren vil se behovet og legge det inn, men jeg har mine tvil siden dette ikke er noe flertallspartiene vil prioritere, sier Knutsen Hegdal.

– Vi har erfart at mange i næringslivet klarer seg godt, øker omsetningen og opplever vekst, men de finnes de bedriftene som er i en helt annen situasjon også. Det er nettopp de vi ønsker å nå ut til og stimulere. En fortsatt høy skatteinngang er helt avgjørende for å holde på kvaliteten i tjenestene våre, og å sette av midler til å de som sliter, gjør at vi nettopp sikrer en god skatteinngang til kommunen. I tillegg tar vi vare på kompetansen i næringen og unngår flukt av ansatte bort fra disse bedriftene.

Ap: – Bekymret for lettsindigheten

Ap-gruppeleder Dag Mossige synes mindretallets avgjørelse om å sette av 15 millioner kroner i budsjettet til koronastøtte høres vagt og lite gjennomtenkt ut.

– Jeg er bekymret for lettsindigheten, og mener det høres ut som rå populisme, sier han til RA.

– Dersom det er staten som har stengt ned, så er det de som skal betale kompensasjon. Flertallspartiene vil bruke de store pengene på barn og unge, og i kjølvannet av pandemien ønsker vi å konsentrere oss om psykisk uhelse og utenforskap.

– Hva tenker du om alle de aktørene som faller utenfor kompensasjonsordningene da?

– Jeg er sterkt bekymret for disse aktørene – det er noe alle er opptatt av, men vi må hele tiden finne ordninger som dekker best mulig, sier Mossige.

Stavanger kommune har allerede delt ut i underkant av 18 millioner kroner i en pakke til nedstengte og koronapregede bedrifter i januar, og det kommer en tilsvarende ordning med samme beløp i februar som snart kommer til politisk behandling.

Knutsen Hegdal synes Mossiges kommentar er spesiell, og er overbevist om at det å bruke penger på å holde folk i arbeid er en god prioritering.

– Flertallet har tidligere foreslått å bruke 30 millioner kroner på et sommertilbud, og 40 millioner kroner på gratis SFO. Alt er relativt, og det kommer an på hvem vi ønsker å rekke ut en hånd til. Vi har dessuten vedtatt strengere tiltak lokalt i en periode enn det som var nasjonale krav, så det er helt på sin plass at også Stavanger kommune stiller opp og bidrar, sier hun.






Mer fra Dagsavisen