Nyheter

Snart klart for historiens første Rogalandsting: – Alle skal få svar

Rogalands stortingspolitikere inviterer til møte for å lytte til lokale aktører.

Fredag kommer etter planen alle 14 stortingsrepresentantene fra Rogaland til Fomo på Forus. Her skal de i samarbeid med fylkeskommunen og Statsforvalteren arrangere historiens første Rogalandsting.

– Vi ønsker å ha en arena der vi kan lytte til flere aktører fra regionen, om aktuelle politiske saker. Vi sendte ut en åpen invitasjon, som skulle nå bredt ut til alle typer aktører i Rogaland – organisasjoner, bedrifter, kommuner, eller enkeltpersoner, sier stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg (Ap), til RA.

Han forklarer at ulike aktører fikk muligheten til å melde seg på, og at mange nå får muligheten til å fremme en politisk sak de ønsker skal følges opp på Stortinget.

Møtet skal etter planen vare i fem timer, og Tvedt Solberg gjør det klart at de har forsøkt å få tid til å lytte til så mange som mulig.

– Det er satt opp et heseblesende program, sier han.

Vil bedre tilliten

Initiativet til å arrangere Rogalandstinget kom fra en samlet Rogalandsbenk på Stortinget, etter en NHO-undersøkelse viste at bedriftsledere i regionen hadde lav tillit til stortingspolitikerne som representerer fylket.

– Rogalandsbenken har et ønske om å være mer til stede i fylket, og vi vil ha en arena hvor man kan lytte mer til ulike aktører i fylket. Det var utgangspunktet da vi tok dette initiativet – som ble hetende Rogalandstinget, sier Tvedt Solberg.

Han forteller at interessen har vært enorm.

– Det er mange som ønsker å treffe Rogalandsbenken. Jobben vår på fredag blir å lytte, og følge opp sakene. Tanken er at alle som kommer som har en sak å melde skal få svar. Det er ikke sikkert vi klarer å gi svar der og da, men vi skal følge opp sakene på Stortinget, slik at det blir en fortsettelse fra møtet, lover Tvedt Solberg.

Venteliste

Til nå ser det ut som alle representantene fra Rogalandsbenken på Stortinget kommer. Ingen har meldt forfall.

– Det betyr jo at man møter et veldig bredt utvalg av politikere, fra mange forskjellige partier. Man treffer politikere som sitter i regjering, opposisjon, og som har ulike roller. Dette blir en veldig viktig møteplass, sier Tvedt Solberg.

Han påpeker at de treffer mange av de klassiske aktørene, som ordførere, NHO, LO og næringsforeninger til vanlig, men at tanken nå var å også invitere aktører de ikke vanligvis treffer.

– Interessen har som nevnt vært helt fantastisk. Det er mer enn fullt, og vi har satt opp en venteliste på folk som vil snakke. Mange har også meldt seg på som tilhørere og deltakere, og har en interesse av å høre hva som sies, sier Tvedt Solberg.

– Hvilke forventninger har du til møtet selv?

– Jeg må innrømme jeg er veldig spent. Det er kjekt at vi har fått dette til, og at interessen er så stor. Jeg er spent på å høre mer om hvilke saker folk tar opp, også er jeg spent på hvordan dette vil fungere i praksis.

Etter Rogalandstinget vil det være en evaluering.

– Det er tentativ snakk om at vi har lyst til å få til noe nord i fylket til høsten. Men, det kommer jo an på hvordan det går på fredag, og hvilke tilbakemeldinger vi får, sier Torstein Tvedt Solberg.

---

Dette er Rogalands-benken på Stortinget:

  • Tina Bru (H)
  • Hadia Tajik (Ap)
  • Roy Steffensen (Frp)
  • Sveinung Stensland (H)
  • Torstein Tvedt Solberg (Ap)
  • Geir Pollestad (Sp)
  • Olaug Vervik Bollestad (KrF)
  • Terje Halleland (Frp)
  • Margret Hagerup (H)
  • Tove Elise Madland (Ap)
  • Ingrid Fiskaa (SV)
  • Lisa Marie Ness Klungland (Sp)
  • Aleksander Stokkebø (H)
  • Mímir Kristjánsson (R)

---

Mer fra Dagsavisen