Nyheter

– Dette vil gi innbyggerne lavere kostnader

Stavanger kommune vurderer inkasso i kommunal regi. Det gir noen fordeler viser erfaringene fra Sandnes og Sola.

På lørdag skrev RA at Stavanger kommune vil utføre inkasso på egen hånd. Flertallet har signalisert ønske om det, og nå er planene klare for behandling i formannskapet.

En del av grunnen for ønsket om denne endringen, er at det er dyrere for de som skylder penger at gjelden til kommunen drives inn av private selskaper, som Intrum i Stavanger, enn for eksempel beboere i Sola og Sandnes, der kommunen driver egen inkasso.

I saken kommer det fram at det i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, er stor skepsis til at Stavanger kommune skal overta arbeidet.

Skepsisen fra Virke mener Espen Starheim, styreformann i KapitalKontroll, er dårlig begrunnet. KapitalKontroll leverer et egeninkassosystem slik at kommuner og private selskaper kan gjøre dette selv, uten inkassoselskaper.

Espen Starheim. styreformann i KapitalKontroll

– Først og fremst synes vi det er kjempepositivt at Stavanger kommune nå skal ta valget om å gå over på egeninkasso, sier Starheim.

Han påpeker at KapitalKontroll har 130 kommuner som bruker deres system, i tillegg til flere store norske selskaper.

– Det er riktig og viktig at innbyggerne får vite at Stavanger kommune gjør noe veldig positivt for innbyggerne, de høyner kvaliteten på tjenestene, og gir lavere kostnad for innbyggerne, samtidig som det blir nye arbeidsplasser i kommunen i stedet for i inkassoselskapene.

Høyere løsningsgrad

Han forklarer at systemet fungerer slik:

– En kommune som driver inkasso i kommunal regi sender ut faktura på for eksempel barnehage. De fleste betaler gebyrer innen betalingsfristen på 14 dager. De som ikke gjør dette får en automatisk inkassovarsel fra systemet i kommunen. Det sendes ut purring, uten at noen mennesker jobber med saken. Fagkompetansen i starten ligger i systemene.

– Så kommer man dit hen at innbyggeren ikke har betalt, kommunen har sendt inkassovarsel, og nå står kommunen ovenfor et valg – hva gjør vi nå? De må for eksempel vurdere om barnet skal miste barnehageplassen sin – det er ikke noe et inkassoselskap kan gjøre. Så da må kommunen inn i saken uansett. Så må man velge om dette skal begjæres over til namsmannen. Det kan kommunen beslutte, også er det systemet som fullfører dette også.

Starheim understreker at dette ikke er et stort arbeid for kommunen, men at det er viktig at kommunen har kompetanse på dette området uansett.

– Når du ikke har betalt en faktura, på for eksempel SFO, kan man kontakte kommunen å be om betalingsutsettelse eller avdragsordning. Dersom kommunen har inkasso i egen regi, slipper du å forholde deg til en tredjepart – inkassoselskapet.

Starheim påpeker også at 70 prosent av kommunene i Norge driver egeninkasso, og at de har en høyere løsningsgrad enn de som driver via inkassoselskap.

– I tillegg er det en stor besparelse for innbyggerne, når det kommer til kommuneinkasso i stedet for inkassoselskap.

God erfaring i Sola og Sandnes

I Sola kommune er inkassovirksomheten organisert som en del av regnskap i økonomiavdelingen. Det er to medarbeidere som arbeider med området, som tilsvarer ett årsverk til sammen.

Sola kommune bruker inkassosystemet KK2 som er levert av Kapitalkontroll.

– Sola kommune har god erfaring med egeninkasso. Fordelene med egeninkasso er først og fremst nærhet til innbyggerne, tett kontakt med tjenesteområdene og bedre helhetsvurderinger. Sett fra innbyggernes perspektiv blir det lavere kostnader med kommunal inkasso, sier Anita Steinsland Moi, regnskapssjef i Sola kommune.

– Er det noen utfordringer?

– Utfordringer med egeninkasso i kommuner er små fagmiljø og tilgang på kompetanse om inkasso. Det er også slik at private inkassofirma har tilgang på mer informasjon/skåring av de som skylder oss penger, sier Steinsland Moi.

Starheim påpeker at KapitalKontroll har en egen fagavdeling som ledes av deres advokat Ole-Jørgen Wilberg.

– Vi bistår kommunene med faglige råd i alle saker hvor de har behov for faglig veiledning, sier han.

Også i Sandnes kommune har de egeninkasso, som en del av regnskapsvirksomheten.

– Den største fordelen med å bruke egen inkasso ligger hos brukeren, da det er større omkostninger som legges til regningen når kommunen bruker eksterne inkassobyråer. Det er også enklere å finne løsninger som er tilpasset vanskeligstilte, når det skjer direkte mellom kommune og bruker, sier Anders Lauvås, regnskapssjef i Sandnes kommune.

Høyre: – Ikke et poeng

Stavanger Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal skal tale under Høyres landsmøte i helgen.

– Det er en del informasjon vi må sette oss inn i, og saken skal gruppebehandles i kveld, sier Stavanger Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal, til RA mandag ettermiddag.

Derfor kan hun ikke si hva Høyre vil stemme for i inkassosaken ennå.

– Det viktigste for Høyre er at vi er imøtekommende ovenfor innbyggerne som har en krevende økonomisk situasjon og at vi har lave inkassogebyr og rentesatser, uavhengig om det er kommunen som utfører inkasso på egen hånd, eller om det er et inkassoselskap som gjør dette, sier Knutsen Hegdal.

Hun påpeker at den borgerlige regjeringen endret inkassoforskriftene, slik at renten og inkassogebyr har gått betydelig ned i hele landet.

– Det er ikke et poeng i seg selv å kommunalisere disse tjenestene. I henhold til saken så er kostnaden 4 millioner pr. år, i tillegg til etableringskostnader og opplæring. Høyre vurderer det som et alternativ at vi ser på om disse midlene kan benyttes til å veilede og gi konkret hjelp til de innbyggere som er havnet i et økonomisk uføre. Dette er en bistand som svært mange med økonomiske problemer setter stor pris på og opplever som til svært god hjelp, sier Høyre-politikeren.

---

FAKTA

  • Stavanger kommune har de siste 12 månedene sendt ut 354.000 fakturaer.
  • 95 prosent innbetales innen forfall og uten behov for videre aktivitet.
  • Ca. 4 prosent av kravene krever purring / inkasso – flertallet løses etter 1 aktivitet.
  • Ca. 1 prosent av kravene krever videre inkassopågang.

---






Mer fra Dagsavisen