Nyheter

Åpnet mottakssenter: – Ungdommer og pårørende skal føle seg hjemme

Fredag ble mottaks- og oppfølgingssenter for ungdom og unge voksne med rusproblemer, MO-ung, åpnet i Stavanger.

– Vi gleder oss veldig til å komme i gang, i nye flotte lokaler. Dette har vi ventet lenge på, sier avdelingsleder i MO-ung, Lisbeth Skibenes, til RA.

Fredag 6. mai ble det holdt offisielt åpning av MO-ung på Bjergsted Terrasse i Stavanger.

MO-Ung er et mottaks- og oppfølgingssenter for ungdom og unge voksne med rusproblemer, med eller uten psykiske plager, og deres familier. Senteret skal være et tverrfaglig og tverretatlig «knutepunkt» og vil ha fokus på helhet og samlokaliserte tjenester. Avdelingen er organisert under Rehabiliteringsseksjonen, og har utspring i tidligere K46, som nå omgjøres til et mottak – og oppfølgingssenter.

– Tilbudet er viktig fordi vi har fokus på unge mennesker som trenger å få hjelp til å ta gode valg, og til at de skal klare å leve et liv uten rus og mestre livet. Det tenker jeg er et viktig samfunnsansvar man har. Tidlig innsats og god oppfølging kan forhindre utenforskap. Vi trenger ungdommene våre framover, sier Skibenes.

– Hvilke forventninger har du til bruken av dette tilbudet?

– Jeg har forventninger om at dette skal bli et aktivt og levende hus, der mange samarbeidspartnere, ungdommer og pårørende skal føle seg hjemme. Det blir et viktig sted for alle, der vi kan gi dem best mulig hjelp, slik som de fortjener.

F.V.: Avdelingsleder i MO-ung, Lisbeth Skibenes, direktør for helse og velferd i Stavanger, Eli Karin Fosse, og leder av utvalg for helse og velferd, Dag Mossige (Ap)

Første MO-senteret i Norge

Programmet for dagen besto først av velkomst ved avdelingsleder Lisbeth Skibenes, deretter var det offisiell åpning ved leder av utvalg for helse og velferd, Dag Mossige (Ap). Det ble så gjort en orientering om tilbudet, og delt erfaringer fra brukere av tjenestetilbudet. Til slutt var det musikalske innslag og omvisning i de nye lokalene.

Dag Mossige påpekte i sin tale, at å oppleve at ungdommen din får alvorlige psykiske plager eller rusproblemer, med alle de alvorlige konsekvensene det fører med seg, må være noe av det aller verste en familie kan oppleve.

– Vi vil alle at ungdommene våre skal gå på skole, henge med venner og leve et problemfritt liv i nu-et. Men slik er det ikke for alle ungdommer, sier Mossige.

Han forteller at bakgrunnen for åpningen av MO-Ung, er at regjeringen sin Opptrappingsplan for rusfeltet (2016–2020) anbefalte mottak- og oppfølgingssentre, såkalte MO-sentre, i de største byene.

– Begrunnelsen var behovet for å innrette tjenester og hjelpetiltak sånn at den enkelte bruker og/eller pårørende møter et sammenhengende, helhetlig og tilgjengelig hjelpetilbud, sier Mossige.

Formannskapet vedtok i februar 2019 at K46 skulle omgjøres til et MO-senter for ungdom i aldersgruppen 15–25 år. Dette ble også vedtatt i ruspolitisk handlingsplan i juni samme år.

– I dag, etter litt covid-forsinkelser, åpner vi altså landets første mottak- og oppfølgingssenter for unge som har sin hovedinnretning for unge, her i Stavanger. Det er det god grunn til å være stolt av, sier Mossige.

Tre hovedfunksjoner

Målgruppen for MO-Ung er ungdom med rusproblemer i alderen 15 til 25 år, med eller uten psykiske plager, og familiene deres.

Senteret inkluderer to ulike tjenestetilbud, et mottak og oppfølgingstilbud og et døgntilbud med 6 døgnplasser for unge mellom 18–25 år.

Det er pekt ut tre viktige hovedfunksjoner for MO-Ung:

1. Kommunens lavterskeltjeneste for målgruppen – det skal gis rask hjelp, uten henvisning eller formell søknad på tjenesten

2. Ivareta det kommunale ansvaret for behandling for målgruppe – med god kvalitet og kompetanse i tjenesten

3. Være en arena for tverrfaglig og tverretatlig samarbeid og samhandling


Mer fra Dagsavisen