Politikk

Mer gratis mat: Disse skolene i Stavanger pekes ut

Rundt 1700 nye Stavanger-elever får skolemat fra høsten. Hundvåg-elever pekes nå ut til ordningen.

Gratis skolemat er et satsingsområde for det rødgrønne flertallet i Stavanger. I dag får rundt 1100 elever ved St. Svithun skole, Smiodden skole og Kvernevik skole tilbud om skolemat. Det er vedtatt at ordningen skal utvides fra høsten.

Stavanger kommune har kartlagt skoler som ønsker å delta, og har levert sitt råd til politikerne; Administrasjonen anbefaler at de rundt 1700 elevene på Austbø skole, Buøy skole, Hundvåg skole, Lunde skole, Roaldsøy skole og Skeie skole får gratis skolemat tre dager i uken. Ordningen på St. Svithun, Kvernevik og Smiodden fortsetter.

– Den estimerte prisen på 22 kroner per måltid forutsetter at transportkostnadene er cirka de samme som i dag. Dersom det velges mange små skoler fremfor få store, vil også transportkostnadene øke. Et alternativ er å velge skoler som ligger nær hverandre. (...) Kommunedirektøren vurderer at det vil være mest hensiktsmessig å utvide ordningen med skolemat til å gjelde skoler i Hundvåg kommunedel, skriver direktør Helene M. Ohm i saksdokumentene før saken avgjøres i utvalg for oppvekst og utdanning onsdag 11. mai.

Det pekes også på at bydelen har soner som har mindre bra tall i levekårsundersøkelsene.

– Rådet veier tungt

Lederen i utvalg for oppvekst og utdanning (UOU), Eirik Faret Sakariassen (SV), opplyser at det torsdag kveld skulle være drøftinger blant flertallspartiene om saken.

– Administrasjonens råd veier tungt, forslaget virker godt og i tråd med intensjonen i våre tidligere vedtak, sier Sakariassen til RA.

Han har besøkt de skolene som til nå har vært omfattet av ordningen, dels sammen med andre partitopper i Stavanger-flertallet.

– Mitt inntrykk er at ordningen har fungert veldig bra. Vi har hatt samtaler med elever, lærere, rektorer og helsesykepleiere, og tilbakemeldingene er unisont positive, sier Sakariassen.

Han peker likevel på at det blant skolene har vært reagert på enkelte forhold av praktisk art.

– Dette er noe vi tar med oss videre, sier UOU-lederen.

Skal styrke læringen

Skolematen skal gi næringsrike måltider, og flertallspolitikere har argumentert med at forskning viser at ordningen styrker læringsevnen og gir mer ro i klassene. For enkelte barn er tilbudet spesielt viktig.

– På besøkene har det gjort inntrykk når lærere forteller meg at for noen elever er skolematen de eneste måltidene de er sikre på å få i løpet av dagen, sier Sakariassen.

Lærere forteller meg at for noen elever er skolematen de eneste måltidene de er sikre på å få i løpet av dagen.

—  Eirik Faret Sakariassen, UOU-leder

– Det er en relativt liten andel skoler i Stavanger kommune som har meldt inn ønske om skolematordning. Hva tror du årsaken til det kan være?

– Jeg er usikker på det. For noen kan det framstå som at skolemat gir skolene praktiske utfordringer. Nå som ordningen øker i omfang er det for øvrig større muligheter til ulike ordninger. Jeg kjenner til at de som leverer skolematen nå vurderer ulike leveringsordninger, noen kan få en bestillingsordning, andre kan få et kantinetilbud, sier Sakariassen.

Maten tilberedes nå ved sentralkjøkkenet i Stavanger Forum.

---

FAKTA

  • Utvalg for oppvekst og utdanning vedtok 23. mars å utvide ordningen med skolemat i Stavanger.
  • Skoler med i ordningen tilføres ressurser tilsvarende en 20 prosents stilling.
  • Totalt får 1114 elever i stavangerskolen skolemat i dag. Innenfor en økonomisk ramme på 9 millioner kroner anslår kommunedirektøren at cirka 1700 nye elever kan få skolemat tre dager i uken fra høsten 2022. Dermed får rundt 2800 elever tilbud om gratis mat på skolene.
  • Austbø skole, Buøy skole, Finnøy skole, Gautesete skole, Gosen skole, Hundvåg skole, Kannik skole, Kristianslyst skole, Kvaleberg skole, Lunde skole, Rennesøy skule, Roaldsøy skole, Skeie skole, Storhaug skole, Tastarustå skole, Tastaveden skole og Våland skole har meldt inn ønske om å delta i ordningen i denne runden.

---

Mer fra Dagsavisen