Nyheter

Planlegger for fullskala-Gladmat: – Endelig

29. juni til 2. juli er det igjen duket for Gladmat-festivalen, og for første gang siden pandemien brøt ut kan publikum glede seg til Gladmat slik man kjenner festivalen.

– Vi skal endelig planlegge for en fullskala-festival, sier Gladmats daglige leder Maren Skjelde til RA.

– I år arrangeres festivalen i inngangen til sommerferien, og skal være et deilig kick off for sommeren 2022, legger hun til.

De åpnet påmeldingen for aktørene 4. februar, og har allerede fått med seg mange gode produsenter og restauranter.

– Påmeldingen er åpen ut mars, så vi vil gjerne ha med flere – spesielt lokale matprodusenter, sier Skjelde.

Per nå jobber administrasjonen i Gladmat med å fylle opp festivalområdet som skal gå langs hele Vågen, fra parkeringsplassen bak Skur 6, via torget og ut til Tollboden.

– Vi ser virkelig fram til å ha en Gladmat slik vi kjenner det fra 2019 med matboder langs hele Vågen, sier daglig leder og legger til at de tar med seg noen elementer fra fjorårets festival.

– Vi beholder bryggeriet i Ledaalparken, og flytter området fra Nytorget ned til Pedersgata, foran Martinique. Vi ønsker å sette lys på Pedersgata som er en fantastisk matgate, og vise fram de gode aktørene man kan finne der.

Fargegata er med på Gladmat igjen, og Skjelde forteller at de lengter etter å lage skikkelig god stemning.

Lover et variert tilbud

Årets festival vil også by på noen nye elementer, og Skjelde jobber for tiden mye med det som skal hete Kokepunktet.

– Det vil stå for det faglige innholdet i festivalen, og på parkeringsplassen bak Skur 6 planlegger vi for matkurs for barn, kjøkkenteater med demoer, og kokkekonkurranser med lærlinger og flinke kokker. I tillegg skal vi arrangere Kjøkkenfesten i dette området – et arrangement fra klokken 17 til 19 hver dag, hvor gode råvarer og kokker er i sentrum, sier hun og legger til at håpet er at publikum skal dra ut og spise på byens restauranter etterpå.

I år som tidligere år blir det arrangert et sideprogram med besøk til en kjøkkenhage, sanketurer, og turer med Turistforeningen.

– Vi planlegger også flere nye prosjekter som vi må jobbe litt mer med for å få på plass, sier Skjelde før hun fortsetter:

– Det er enormt stas at folk skal få lov til å delta igjen, og Gladmat skal ha et godt og variert tilbud enten man vil på tur, lære å dyrke, eller sanke ville vekster.

Ikke bekymret

Daglig leder tror publikum gleder seg til en «vanlig» Gladmat igjen.

– Det hører vi overalt. Jeg synes det er utrolig kjekt å høre fra utstillere som jobber for å lage stander, og som gleder seg til å komme. Vi har fått forespørsler fra hele landet. I tillegg engasjerer restaurantene seg og er positive, og det er deilig å kunne planlegge uten å tenke på fire forskjellige scenarioer, sier Skjelde.

– Planlegger dere likevel for at det kan bli restriksjoner?

– Vi planlegger for fullskala-festival uten restriksjoner, men hvis det kommer en ny virusvariant og det blir nye restriksjoner, så forholder vi oss til det slik vi har gjort de to foregående år, sier hun og legger til at hun ikke er bekymret for at det ikke skal bli en variant av Gladmat i år.

– Vi har vist at vi klarer å hive oss rundt fort, men akkurat nå kjenner jeg på gleden av å planlegge uten restriksjoner.

– Hva tror du blir årets publikumsfavoritt?

– Det er tidlig å si, men det er mange gode utstillere. Publikum kommer til å glede seg over det de kan tilby. I tillegg håper jeg at Kokepunktet blir et populært sted hvor både barn og voksne kan lære av kokker som jobber med gode råvarer, sier Skjelde til RA før hun fortsetter:

– Restaurantene har også varslet at de ønsker å lage arrangementer, og det synes vi er stas. Det blir kjekt å kunne informere mer om ting når det blir mer konkret.

Nyeste fra Dagsavisen.no: