Nyheter

Nortura-oppsigelsen: – Kjenner på oppgitthet

René Lillebø og Hanne Kristine Berge er to av 68 ansatte som mister jobbene på Norturas slakteri på Forus.

– Det er veldig kjipt, sier René Lillebø til RA. Han har jobbet ved Nortura i fem år, og er én av 68 ansatte ved avdelingen for griseskjæring som i løpet av de neste årene vil bli sagt opp.

Kollegaen Hanne Kristine Berge har jobbet ved avdelingen i 20 år.

– Jeg tenker egentlig ikke så mye på meg selv nå – jeg er godt voksen. Jeg tenker på de unge, de som ikke er etablert skikkelig, de som har familie, og økonomien deres. Jeg synes det er veldig trist, sier hun til RA.

– Vi er én av de beste skjærehallene i landet, og vi har gode tall, legger hun til.

Både Berge og Lillebø er enige om at Nortura på Forus er en veldig trivelig plass å jobbe.

– Det må jeg si. Og, bare det gjør det voldsomt trist – man mister mye, sier Berge.

– Føler dere at dere blir tatt godt vare på nå?

– Absolutt! Det er et team som står klart, og som skal snakke med hver enkel. Her blir vi tatt godt vare på, sier hun.

I alt 147 ansatte i Nortura – 79 i Steinkjer og 68 i Stavanger, fikk tirsdag den endelige beskjeden om at de mister jobbene sine. I en pressemelding skriver selskapet at de med vedtaket ønsker å bygge et av verdens mest avanserte produksjonsanlegg for svinekjøtt der ny teknologi skal øke effektiviteten, råvareutnyttelsen og senke produksjonskostnaden. Nortura vil samle det meste av skjæreaktiviteten for gris i Tønsberg.

Blandede følelser

Avgjørelsen gjør Berge og Lillebø sinte, triste og frustrerte.

– Det er en salig blanding av alt, og jeg kjenner mye på oppgitthet, sier Lillebø.

Nortura informerer om at skjæreaktiviteten på Forus vil gradvis trappes ned fra høsten 2023, og de ansatte har fått beskjed om at de vil bli prioritert når fabrikken i Tønsberg skal øke bemanningen med rundt 70 ansatte. De som ønsker å takke ja til en stilling i Tønsberg vil få bistand til å finne ny bolig i området. Verken Berge eller Lillebø vurderer å bli med på flyttelasset.

– Jeg tror det er et nei som går igjen hos mange, sier Lillebø.

Han har foreløpig ikke bestemt seg for hva han ønsker å gjøre i framtiden, mens Berge blir på avdelingen på Forus til hun er 62 år, og kommer til å ta imot en sluttpakke.

– Jeg er heldig, sånn sett. Det var likevel ikke slik jeg så det for meg, sier hun.

Mandag ble det kjent at 68 ansatte ved Fortuna i Stavanger mister jobben når avdelingen for griseskjæring legges ned til fordel for en mer modernisert fabrikk i Tønsberg. Fabrikksjef i Nortura, Olav Tandberg (t.v.), og klubbleder for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund på Forus-anlegget og ansatterepresentant i Nortura-styret, Ken Ove Sletthaug, kan fortelle at de ansatte er skuffet over avgjørelsen.

– Får man følelsen av at gode resultater ikke gjelder

Klubbleder for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund på Forus-anlegget og ansattrepresentant i Nortura-styret, Ken Ove Sletthaug, sier at det var en dempet forsamling som fikk vite om oppsigelsene tirsdag morgen. Innstillingen fra konsernsjefen ble lagt fram for to uker siden, og siden da har de ansatte ventet på avgjørelsen.

– Vi har vært klar over dette en stund, og dette var kun den endelige beskjeden, sier han og legger til at ansatte likevel hadde et håp om at det kunne gå annerledes.

– Vi fremmet et utsettelsesvedtak i styret, men det falt med de ansattes stemmer, sier Sletthaug.

Ifølge klubblederen leveres det gode resultater fra anlegget, og nettopp derfor forstår ikke de ansatte avgjørelsen.

– Det er sårt når man hele veien blir fortalt at det er viktig å prestere og levere gode resultater, men så får man følelsen av at gode resultater ikke gjelder, sier han.

Fabrikksjef Olav Tandberg støtter Sletthaug i dette. Han forklarer at de ansatte på Forus har stått på og løftet anlegget de siste årene.

– Dette er ikke på grunn av at vi har gjort en dårlig jobb, ikke skåret fort nok, produsert bra nok, eller levert kvalitet. Det er en overordnet strategisk vurdering av den framtidige industristrukturen til Nortura som ligger til grunn for vedtaket, sier han til RA.

– Nortura argumenterer for at avgjørelsen vil komme bonden til gode i form av blant annet økte inntekter. Hva tenker du om dette?

– Det har vi full forståelse for. Det er eiere i ethvert selskap som har en forventning om å få tilbake investert kapital. Det vi er opptatt av er at man kunne oppnådd dette med andre tiltak som mye mindre investeringer og ved å utnytte den kapasiteten Nortura har i dag, sier Sletthaug.

Tandberg har vært med i utredningsarbeidet som har ledet opp til innstillingen, og sier at andre alternativer har blitt vurdert. Styret i Nortura har likevel funnet ut at avviklingen av avdelingene er det beste for selskapet.

– Basert på funnene og de økonomiske analysene som framkom i prosjektarbeidet, var dette en forventet avgjørelse, sier han og legger til at dette er det beste for Nortura.

Nå begynner arbeidet med å finne andre jobber og muligheter for de 68 ansatte på Forus som rammes av avviklingen.

– Skjærehallen i Tønsberg skal stå klar sommeren 2023, så heldigvis har vi god tid. Vi har omtrent to år til å finne gode løsninger, sier Tandberg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen