Nyheter

68 kan miste jobben: – Starten på slutten for Nortura Forus

Ansatte fortviler over at skjærevirksomheter forsvinner fra Forus. Klubbleder frykter for framtiden til anlegget. - Nå er proppen i badekaret borte.

Onsdag klokken 07.00 fikk ansatte ved Nortura Forus beskjed om at konsernledelsen ønsker å legge ved skjærevirksomheten på Forus. 68 arbeidsplasser ønskes flyttet til Tønsberg i 2023. Nortura har tre skjæreanlegg i Norge: Forus, Steinkjer og Tønsberg. Nå skal alt sentraliseres i Tønsberg.

Styret skal behandle innstillingen fra konsernledelse 18. og 19. oktober. Alt tyder på at planene blir vedtatt.

Ken Ove Sletthaug er klubbleder for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund på Forus-anlegget – og også ansatterepresentant i Nortura-styret. Han fortviler.

– Resten vil falle som et korthus

– Dette er begynnelsen på slutten. Tar man skjæringen er det som fjerne proppen i badekaret. Resten faller som er korthus. I alt står 400 arbeidsplasser i fare, sier han til RA.

– Vi har jo et reelt håp om at styret ikke går med på dette, sier han.

Da konserndirektør for produksjon, Lisbeth Svendsen ankom Forus for å meddele beskjeden flytteplanene til de ansatte onsdag morgen, ble hun møtt av kjøttskjærerne som hadde stilt seg opp med bannere og plakater. De markerte sin motstand mot planene.

– Klart folk er bekymret for framtiden sin. De er frustrerte og de forstår ikke hvorfor dette må skje, sier klubbleder Sletthaug.

Tillitsvalgt Ken Ove Sletthaug er bekymret for at Nortura tømmer matfylket Rogaland for produksjonsanlegg.

Faren for nedleggelse har ligget i luften lenge. I fjor sommer og høst skrev RA flere saker om planene. Den gang søkte Nortura Stavanger kommune om å omregulere den 110 mål store tomten til boligformål. Nortura fikk tommel ned.

Politikere har også kommet med et sterkt ønske om på at Nortura fortsatt skal ha tilstedeværelse i Stavanger og Forus.

Politikerne har også sagt at det ikke er aktuelt å omregulere industritomten til bolig.

– Tidligere sa ledelsen at vi måtte flytte fordi vi lå så tett på boligområder, men dette er en industritomt. Nortura Forus ligger i en industribelte. Det er heller ikke politiske vilje å ha oss bort. Det argumentet holdt ikke. Likevel har ledelsen bare vært opptatt av å utrede en framtid uten Forus, sier Sletthaug.

Nortura avviser at en verdifull tomt på Forus har vært en del av vurderingen.

– Vi har en bevissthet i forhold til Norturas tomter, men planene som legges fram i dag er utredet uavhengig av hvilken verdi tomten på Forus måtte ha, sier Lisbeth Svendsen, konserndirektør for produksjon i Nortura.

Nortura Forus-ansatte er frustrerte, sier klubbleder Ken Ove Sletthaug.

Nortura: 126 millioner mer lønnsomt

Ved å flytte skjæring fra anleggene på Forus og Steinkjer til en ny avdeling i Tønsberg, forventer Nortura å bedre lønnsomheten på 126 millioner kroner årlig. Dette forteller konserndirektør Svendsen.

Hun forklarer hvorfor Forus-jobber kan forsvinne:

– Utredningen har vart i ett år. Nortura har sett på hva som skal til for å sikre at Nortura sikrer bonden god pris for råvarene og sikre at vi finner norske varer fra Gilde og Prior i butikkene. Nortura må være robuste i framtiden. Utredningen har vist at ved å samle skjærevirksomheten på ett sted, kan man investere i ny teknologi og mer automatisering, sier Svendsen.

Det er planlagt å investere en halv milliard kroner i Tønsberg.

De 68 ansatte som kan mistes jobben i Stavanger vil få tilbud om jobb i Tønsberg. Etter oppgraderingen skal Tønsberg-anlegget oppbemannes med 72 personer.

Nortura-toppen synes det var sterkt å møte de ansatte.

– Jeg fikk snakket med flere. Det gjorde inntrykk. Vi gjør ikke dette fordi produksjonene ikke er god nok på Forus, sier Svendsen.

Matsikkerhet?

Nortura-ledelsen påpeker at det også er planlagt å investere for inntil 600 millioner kroner i et nytt slakteri på Kviamarka i Hå kommune. Her Forus-stillinger kan flyttes til Hå, men det ligger fram tid.

– Rogaland er en viktig region for Nortura. Vi forlater ikke Rogaland, og har fremdeles ti selskaper i fylket. Vi skal være sterkt til stede fremdeles, men på en annen måte, sier Svendsen.

Det er en mager trøst, mener klubbleder Sletthaug.

– Matfylket Rogaland kan sitte igjen med kun slakting. At Nortura vil flytte fra dette store jordbruksfylket som har en så betydelig produksjon er merkelig. Skal Rogaland være tomt for produksjonsanlegg? Hva med matsikkerheten?

– Matsikkerheten, som er oppe i dagen på grunn av pandemien, har vært en viktig del av risikovurderingen. Vi har vurdert at risikoen er håndterbar, sier Svendsen.

Kroken på døren for anlegget?

Fabrikkdirektør på Forus, Olav Tandberg, sier han støtter planene til konsernledelsen. Han har selv vært med i utredningen.

– Når man sparer 126 millioner årlig så er flytting det eneste rette. Uansett er dette en tung dag for dem som får beskjeden. Min hovedprioritet er å ivareta hver en om veien videre, enten det er i Nortura eller andre steder.

Den langsiktige industriplanen til Nortura tilsier at også pølsevirksomheten skal flyttes fra Forus.

– Dette ligger år fram i tid. Dette skal også utredes på samme måte som skjærevirksomheten, sier han.

Ordføreren ber Nortura om å snu

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) ber Nortura-ledelsen om å revurdere flytteplanene.

– De ansatte frykter at dette er starten på slutten for virksomheten til selskapet i Stavanger. Jeg deler denne bekymringen, og vil sende en sterk oppfordring om å revurdere en slik beslutning, skriver ordføreren i et brev som RA har fått lest.

– Det vil bety bortfall av nærmere 400 industriarbeidsplasser fra vår kommune og vår region – i tillegg til at mye viktig kompetanse forsvinner fra en kommune og et fylke som har jobbet intensivt i årevis for å være landets fremste region for matkultur og produksjon.

– Det er svært bekymringsfullt også i et nasjonalt perspektiv med mye sentralisering at flere selskaper innenfor næringsmiddelindustri og kjøttproduksjon nå velger å flytte virksomhet til det sentrale Østlandet, skriver Nessa Nordtun.

Samtidig skriver hun at det er uaktuelt å omregulere av tomten.

– Stavanger kommune har allerede en rekke tomter prosjektert og regulert til bolig for framtidig utvidelse av boligmassen. Det er samtidig av høy viktighet å verne industritomter for framtiden.

Torsdag fikk Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun overlevert delrapporten  «Unge i Stavanger under pandemien» av utenforskapkommisjonen.


Mer fra Dagsavisen