Nyheter

MDGs toppkandidat vil ta ansvar: – Inspirerende at så mange vil ta kampen med oss

Allerede på ungdomsskolen ble Ulrikke Torgersen oppmerksom på klimakrisen, og meldte seg inn i Natur og Ungdom. Nå stiller 24-åringen til valg som Rogalands toppkandidat for Miljøpartiet De Grønne ved årets stortingsvalg.

– Det måtte politisk handling til, og jeg skjønte at jeg ville bli politiker, sier Ulrikke Torgersen til RA og legger til at det var kun ett parti som sto for det samme som henne.

– Jeg ønsket en endring og meldte meg inn i Grønn Ungdom. Jeg fikk venner og en fellesskapsfølelse, og det var fint å møte ungdommer med det samme verdigrunnlaget – jeg følte at jeg kom hjem, sier hun.

Stavanger-jenta engasjerte seg, og da hun var gammel nok til å stemme i 2015 var det ingen tvil. Stemmen gikk til MDG.

– Vi står overfor vår tids største utfordring, og den kommer til å ramme min generasjon svært hardt. Det er alvorlig for hele jordens befolkning og menneskeheten, sier Torgersen og legger til at klimakrisen sender millioner av mennesker på flukt, og truer matsikkerheten, velferden og tryggheten vår.

– Den vil spesielt ramme den oppvoksende generasjon, sier hun.

Torgersen brenner for klima og natur, og at politikerne skal ta følgene av forskningen som ligger på bordet – ta til handling. Nå stiller 24-åringen til valg som Rogalands toppkandidat for Miljøpartiet De Grønne ved årets stortingsvalg.

– Vi ser at forskningen og de største partienes politikk ikke står i forhold til hverandre. Min kampsak er at klimaet blir tatt på alvor, og settes som første prioritering i alle saker og avgjørelser, sier hun.

Den unge toppkandidaten til MDG mener årets valg er et klimavalg fordi hun ser hvor redde barn og unge er for framtiden sin. Hun mener også at MDG er det eneste partiet som garanterer en ansvarlig klimapolitikk, og som vil sikre framtiden til hennes egen generasjon.

– MDG sier at vi aldri kommer til å støtte en regjering som åpner for mer oljeleting, sier Torgersen før hun fortsetter:

– Vi er det eneste partiet som setter det som et krav.

Hun forteller at hennes jobb fram til årets stortingsvalg, som finner sted 13. september, er å mobilisere alle unge som har rett til å bruke stemmeretten sin.

– Deres stemme er viktig og avgjørende i dette valget. Nå er det alvor, og det er vår plikt å levere. Folk er klare for handling.

Klar til å ta steget inn på Stortinget

Som så mange andre politikere er Ulrikke Torgersen svært opptatt med valgkamp om dagen. Hun er ute og snakker med folk, lytter til dem og finner ut hva som er viktig for dem.

– Jeg går på dørbank – en veldig vanlig aksjonsform. Det er en fin måte å snakke med folk på, og det er jo folket som skal fortelle oss politikere hva de ønsker, sier hun og legger til at de har fått enormt med positiv respons.

– Veldig mange sier de vil stemme på oss, og er glade for at vi kommer til dem. De forteller at det viktigste for dem er at vi redder dem fra klimakrisen. Det er en stor oppgave, men det betyr at folk flest er opptatt av klima, og at de finner trygghet i at det er noen som tar dette på alvor.

I tillegg til å snakke med velgerne, skal hun være til stede på skolevalgkampen, når alle ungdomspartiene skal debattere på skolene.

– Det blir viktig for oss. Mange skal stemme for første gang, og da vil det være viktig at vi er der og er synlige, sier Torgersen.

Hun innrømmer at valgkampen er hektisk, men synes først og fremst at arbeidet hun gjør nå er inspirerende, motiverende og gøy.

– Dette handler først og fremst om at vi skal klare å stanse miljø- og naturkrisen. Det haster, det er alvor og vi ønsker å få til en endring. MDG stiller til valg fordi vi er nødt til å redde alle fra klimakrisen, sier hun.

Selv ønsker 24-åringen å være de unges stemme og sørge for at alle får politikere de kan stole på, og hun er klar til å ta steget inn på Stortinget.

– Kommer jeg på Stortinget vet jeg at jeg har titusenvis av unge i ryggen til å tale deres sak. Jeg kommer til å kjenne på en enorm inspirasjon til å være kompromissløs når det kommer til deres framtid. Jeg tar det på fullt alvor, sier hun, og legger til at hun regner med at MDG får mange unge stemmer under årets valg.

– Absolutt. Vi vet at klimaet er viktig for unge – de er redde for framtiden sin.

– Det er inspirerende

Etter at FN la fram sin klimarapport i midten av august, har MDG opplevd en enorm pågang av nye innmeldinger til partiet. Torgersen mener det øker med minuttet, og forteller at hun blir motivert av hvordan hundrevis av nordmenn snur en så skummel rapport til klimahandling, og melder seg inn i partiet.

– Det er inspirerende at så mange vil ta kampen med oss. Det viser at folk har lyst til å stemme på partier som ikke lenger driver med vingling og tomme ord, men tar forskning på alvor, sier hun.

Toppkandidaten er kjempespent i forkant av valget – mest på klimaets vegne fordi hun er redd for hva som vil skje hvis vi ikke endrer måten vi lever på.

– Dersom vi får inn en stor grønn gruppe, kommer man til å se endringer. Det er på høy tid, sier Torgersen før hun fortsetter:

– Jeg tror det kommer til å gå bra. Den mobiliseringen som har skjedd den siste tiden, viser at flere ser forskjell på de partiene som sier de er grønne, og de partiene som gjør ting i praksis. Vi har ikke noe valg lenger. Jeg stemmer MDG fordi jeg vet at MDG kommer til å sikre at ingen ny regjering vil ignorere klimakrisen.


---

FAKTA OM ULRIKKE TORGERSEN:

Politikk: Toppkandidat til stortingsvalget for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Rogaland

Rolle: Førstekandidat og varamedlem i sentralstyret til MDG

Født: 1997

Fra: Stavanger

Bakgrunn: Elev ved folkehøyskole, SFO-medarbeider, leirleder, og gårdsmedarbeider.

---






Mer fra Dagsavisen