Nyheter

Frps toppkandidat vil la folket leve livet sitt slik de vil

Roy Steffensen, som stiller til valg som Rogalands toppkandidat for Fremskrittspartiet ved årets stortingsvalg, arbeider hardt for å beholde titusenvis av arbeidsplasser i oljenæringen. I tillegg brenner han for frihet, og at avgjørelser skal tas rundt kjøkkenbordene.

Det var i et klasserom på St. Olav videregående skole i Stavanger at Steffensen begynte å interessere seg for politikk. Ved siden av han satt en FpU-politiker, mens det bak han var plassert en SU-politiker.

– De diskuterte alltid i friminuttene, og det var morsomt å høre på dem – de var så flinke debattanter. Det trigget interessen min for politikk, sier han til RA.

Han leste en hel del valgprogram, men det var ingen tvil om at han hørte hjemme i FpU.

– Jeg visste tidlig at jeg var mest enig med FpU, og det var frihetstankegangen som gjorde at jeg ble interessert, sier han.

Det er det han brenner for i dag – frihet. Frihet til å kunne velge selv og la folk leve livet sitt slik de vil.

– Mine første ord på Stortingets talerstol var at mitt mål med å være på Stortinget er å flytte makt og avgjørelser vekk fra politikere og byråkrater, og over til hver enkelt person. Jeg mener at de som skal leve med konsekvensene av en avgjørelse, er de som bør fatte avgjørelsen – i størst mulig grad, sier Steffensen, som har vært innvalgt på Stortinget siden 2013, og som i dag er leder av Stortingets utdannings- og forskningskomité.

Han mener at visse avgjørelser bør tas rundt kjøkkenbordet til velgerne, i stedet for rundt kongens bor på slottet.

– Dette er en rød tråd i politikken for min del. Jeg er tilhenger av at familier selv skal få bestemme over foreldrepermisjonen, og at vi skal ha et mangfold av barnehager og skoler, og sier derfor ja til private barnehager og skoler. Samtidig må vi ha frihet til å velge. Det handler om at folk er forskjellige. Hvert enkelt barn lærer i ulikt tempo, har forskjellige interesser, og lærer på forskjellige måter. Foreldre skal da få lov til å velge det tilbudet som passer familien og ungen best, sier Steffensen før han fortsetter:

– Det samme gjelder når man blir gammel og har behov for sykehjemsplass. Jeg tror ikke alle får en genuin interesse for andakt og bingo når man blir åtti år. Noen vil se Champions League, og noen vil sitte på en pub med andre. Folk er forskjellige, og vi blir født som individer. Da må vi ikke dø som kopier.

Vil beholde oljenæringen

Frp har flere kjernesaker de går til kamp på under årets stortingsvalg – reduksjon av skatter, avgifter og offentlige inngrep, samferdsel, helse og eldre, og innvandring.

– I Rogaland har vi to egne valgkampsaker som vi fronter i tillegg. Det ene er tilgang på kompetanse, og det andre er arbeidsplasser, sier Steffensen, og legger til at andre politiske partier stadig viser vilje til å kutte ut ny oljeleting.

– Det vil være dramatisk for vårt fylke, for det er titusener som jobber i oljenæringen. Vi er opptatt av at de skal beholde jobbene sine framover, sier han.

Ikke bare ønsker Frp at arbeidsplassene i oljenæringen skal beholdes – de ønsker å skape nye arbeidsplasser.

– Det kan vi gjøre gjennom satsing på infrastruktur, reduksjon av utgifter, og tilgang på kompetanse.

– Betyr dette at Frp er imot en grønn omstilling?

– Poenget er at vi mener at det ikke blir en grønn omstilling ved å legge ned oljenæringen. Den eneste konsekvensen av det er at man flytter produksjonen av oljå fra Norge til diktaturer i Afrika, Midtøsten eller Russland, sier Steffensen før han fortsetter:

– Man flytter produksjon, verdiskaping og arbeidsplasser vekk fra det demokratiske Norge til diktatoriske land, og det mener vi er galt. Det kan vi ikke være med på, men vi er tilhengere av at utslipp skal ned.

Frp mener det heller bør gjøres gjennom teknologi, og at Norge har tilrettelagt for at omstillingen skjer av seg selv gjennom avgiftssystemer.

– Vi har gjort det billigere å kjøpe biler som slipper ut mindre, sier Steffensen.

Optimist, men realist

Roy Steffensen hadde store planer om å enten reise på seilas eller sykle fra by til by under valgkampen, men slik ble det ikke. Førstekandidaten til Rødt, Mímir Kristjánsson, kom han i forkjøpet, og et dårlig kne satte kjepper i hjulene for han. Frp-politikeren ligger likevel ikke på latsiden, og bruker den siste måneden før det skjebnesvangre stortingsvalget på å snakke med velgere og pepre lokallagene.

– Nå tar valgkampen stort sett all tid. Jeg prøver å spise middag hjemme hver dag, og levere hun lille på SFO og skole, men jeg har en veldig forståelsesfull samboer, sier han til RA.

– Vi er til stede der det skjer store arrangementer, og drar på bedriftsbesøk. Det er både for å få et innblikk i hvordan ting fungerer, men også for å snakke med folk om valget som nærmer seg. Jeg har et ansvar overfor de 49.000 som stemte på Frp sist, og skal opplyse dem om hva vi jobber med. Vet ingen hva vi jobber med, blir jeg heller ikke gjenvalgt, legger Steffensen til.

Frp-politikeren vil beskrive seg selv som optimist, men realist.

– Jeg håper vi beholder borgerlig flertall i neste stortingsperiode, og at vi i løpet av den ender opp med en Høyre-Frp-regjering. Per nå ser det veldig dårlig ut på målingene, men det er min ambisjon og det jeg jobber for å få til. Jeg er veldig dårlig på å spå, så det skal jeg ikke gjøre, men jeg er optimist, sier han og legger til at han er ekstremt fornøyd med spesielt de fire første årene Frp var i regjering fra 2013–2017.

– Du synes det er på tide å få Frp tilbake i regjering igjen?

– Ja, absolutt. Hundre prosent.

---

FAKTA OM ROY STEFFENSEN

Politikk: Toppkandidat til stortingsvalget for Fremskrittspartiet (Frp) i Rogaland

Rolle: Leder av Stortingets utdannings- og forskningskomité

Født: 1980

Fra: Født og oppvokst på Kvitsøy, bor på Ålgård

Bakgrunn: Røkter på fiskeoppdrett og tidligere generalsekretær i FpU

---

Mer fra Dagsavisen