Nyheter

Dette vil vi gjøre når pandemien er over

Å klemme, reise og å være sammen med venner og familie var normalen for et drøyt år siden. Etter ett år med pandemi og strenge koronarestriksjoner, er dette noe av det vi savner mest.

Vi har utsatt ferier, middagsselskaper og bursdagsfeiringer. Vi har latt være å klemme, og hilst på hverandre med albuen eller på avstand. Det er lite som tyder at den nye livsstilen er over med det første, men det må være lov til å drømme seg tilbake til «den gamle normalen». RA har derfor spurt et knippe mennesker om hva de ønsker å gjøre når pandemien omsider er over.

Ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap):

– Vi lever fortsatt fra dag til dag, og jeg tror gjenåpningen kommer til å skje gradvis. Jeg gleder meg til å kjenne på frihetsfølelsen igjen, og jeg vet at det er mange som ønsker seg en stor folkefest så det må vi få til. I tillegg gleder jeg meg til å kunne besøke folk igjen, arrangere middager hjemme, gå på konserter og idrettsarrangement og å klemme folk. Det er ting jeg savner veldig mye, sier hun til RA.

– Jeg ser fram til å arrangere bursdagsselskaper og at man kan feire høytider og merkedager som jul og 17. mai sammen igjen, legger Nessa Nordtun til.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap).

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap):

Sandnes-ordføreren ønsker også å arrangere en stor byfest, og å markere åpningen av Ruten i Sandnes.

– Jeg håper at vi kan få til noe i byen og for flest mulig folk. Innbyggerne har gjort så mye riktig, og nå tror jeg de fleste synes dette er kjedelig, sier han før han fortsetter:

– Personlig skal det bli veldig godt å ta en tur til Spania, og å ta en sommerpils på en uterestaurant. Jeg gleder meg veldig til vi kan treffes som før igjen.

Fylkesordfører i Rogaland, Marianne Chesak (Ap):

– Det første jeg skal gjøre når pandemien er over er å samle hele familien. Vi pleier alltid å invitere til sammenkomster, og jeg savner virkelig det å ha besøk hjemme. Jeg savner også å gå på konsert, stå mange sammen og å kjenne på energien. Det gleder jeg meg til å gjøre igjen, sier hun.

Ektemannen til Chesak er fra USA, så hun ser fram til at familien kan dra dit igjen.

– Vi vet ikke når det blir mulig. Det er også veldig vanskelig å se for seg når vi kan samles mange igjen, men jeg tror det blir lenge til, sier fylkesordføreren.

Regiondirektør i NHO, Tone Grindland.

Regiondirektør i NHO, Tone Grindland:

– Jeg vil klemme! Jeg er veldig sikker på at det er det jeg vil gjøre først, sier hun.

– Jeg gleder meg også til å være mange sammen, håndhilse og til å se igjen steder utenfor Rogaland, legger Grindland til.

I jobbsammenheng ser regiondirektøren fram til å besøke bedrifter og se hvordan de jobber.

– Vanligvis legger jeg til rette for at folk skal kunne møtes. Det får jeg ikke gjort på samme måte nå, sier hun.

Rektor ved Universitetet i Stavanger (UiS), Klaus Mohn:

– Jeg tror at det første jeg vil gjøre er å sitte på en utekafé og spise og drikke med gode venner. Den typen samvær er noe av det jeg savner mest, sier Mohn før han fortsetter:

– I tillegg gleder jeg meg til å invitere og å bli invitert på besøk, uten at man må tenke seg om først.

UiS-rektoren ser fram til å reise utenlands i sommerferien, men tror ikke det blir aktuelt i år.

Administrerende direktør for Stavanger universitetssjukehus (SUS), Helle Schøyen:

Schøyen gleder seg mest til å kunne dra på besøk og få besøk av familie og barn som bor på Østlandet, og i større grad ha kontakt med venner som hun har her.

– Det har vært strenge begrensninger på dette, og i den rollen jeg har kan jeg ikke be mine medarbeidere om å være forsiktig uten å gjøre tilsvarende selv, sier Schøyen, og legger til at hun ser fram til at sykehuset åpner opp igjen.

– Det tror jeg blir bra for både medarbeidere og pasienter. Da kan besøkende komme og gå som før pandemien, sier hun.

Det første jeg har lyst til å gjøre når pandemien er over er noe så enkelt som å klemme igjen.

—  Kristoffer Joner

Skuespiller Kristoffer Joner:

– Det første jeg har lyst til å gjøre når pandemien er over er noe så enkelt som å klemme igjen. Det skal også bli kjekt å kunne dra på bar – mennesker er sosiale dyr, så slik det er nå er rart for oss, sier han til RA.

Joner gleder seg til å jobbe ordentlig igjen, og legger til at kulturbransjen har hatt det tungt det siste året.

– Det er pandemien som styrer nå.

Komiker Rune Bjerga:

– Jeg skal arrangere en antimunnbind-fest i hagen for venner og familie, og Bent Høie og Dag Terje Klarp Solvang er også invitert, sier han til RA.

I tillegg skal han i samarbeid med Stavanger kommune arrangere en byfest for alle innbyggerne i Stavanger.

– Det synes jeg folk fortjener nå. Det kommer til å skje – når vi kan, sier han.

– Jeg skal også glede meg masse over at de unge skal få lov til å være unge igjen. Det er en viktig tid, og jeg håper de kan få tilbake alt som er forsømt, legger Bjerga til.

Det første jeg skal gjøre er å reise og besøke venner – med god samvittighet.

—  Karl Erik Pallesen

Medeier og matfaglig ansvarlig på Fisketorget i Stavanger, Karl Erik Pallesen:

– Det første jeg skal gjøre er å reise og besøke venner – med god samvittighet. Ellers tror og håper jeg det blir travelt for meg på jobb, sier han.

– Man begynner å bli vant med slik det er nå, men det betyr ikke at man ikke er lei, fortsetter Pallesen og legger til at han ser fram til byfesten som skal arrangeres i regi av Bjerga og kommunen.

– Det kommer til å smelle.




Mer fra Dagsavisen