Nyheter

Slik gjør du påskehandelen smittefri: – Vi håper kunder bruker munnbind

Vinmonopolet, kjøpesentre og dagligvarebutikker forteller om sine håp og forventninger til påskehandelen.

Påsken nærmer seg, og det samme gjør stengte butikker og kjøpesentre. Nå håper butikkene at kundene planlegger handelen godt, og at det blir brukt munnbind der man ikke kan holde tometeres avstand.

På kjøpesenteret Herbarium i Stavanger sentrum, forventer de mange kunder i påskeuken.

– Det er mange som er hjemme og feirer bypåske i år, og vi forventer bra besøk dagene før påske da vi ser at de som er hjemme er opptatt av å kose seg litt ekstra i år. De vil både ha god mat og drikke, samt pynte litt rundt seg, sier senterleder Sigve Mydland til RA.

Mydland påpeker at spesielt Vinmonopolet er populært inn mot høytider, og nå når både grensehandel og taxfree er stengt opplever de store økninger i hele landet.

– Vi har egen vekter utfor Vinmonopolet, som skal passe på at det antallsbegrensningen i lokalet overholdes, samt at det holdes god og ryddig avstand i køen som måtte oppstå på vårt fellesareal, forklarer senterlederen.

På Herbarium anbefaler de alle ansatte å bruke munnbind, da det ofte kan være vanskelig å opprettholde to meters avstand som er den nye anbefalingen.

– Vi anbefaler derfor også våre besøkende nå om å bruke munnbind, holde god avstand samt bruke våre antibac-stativer som er plassert en rekke steder både på fellesarealet og i samtlige butikker og spisesteder. Vi har god plass på senteret, men i noen butikker kan det være vanskelig å opprettholde god nok avstand uten anbefalt munnbind, i enkelte perioder på dagen, sier Mydland.

Han understreker at de opplever at kundene generelt er veldig flinke å følge myndighetenes anbefalinger.

– Vi ser spesielt at andelen som bruker munnbind nå er mye høyere enn tidligere, noe som jeg synes er veldig bra. Vi har veldig stort forbruk av anitibac, spesielt ved vår hovedinngang, noe som forteller oss at folk er flinke til å sprite hendene sine, og det er jo akkurat det vi ønsker, sier senterlederen.

Trafikklys på polet

På Vinmonopolet ser de generelt sett at salget pleier å øke noe til påske.

– Dette er normalen. Men salget ligger langt under det vi for eksempel finner til jul, påsken sett under ett, sier Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør ved Vinmonopolet til RA.

Han forklarer at til jul i fjor, så de at kundene endret handlemønsteret sitt litt fra tidligere.

– Kundene tok i bruk hele åpningstiden bedre enn før og mange valgte å handle tidligere i uken enn normalt, og tidligere på dagen mer enn sent på dagen. Det samme inntrykket har vi nå i påsken, at kundene våre har fordelt seg mer utover i uken, tidlig i uken, og tidligere på dagen. Dette er vi selvfølgelig veldig glade for, da dette minsker trykket inn mot helg, og er bedre sett ut fra smittevernhensyn, sier Bing Lorentzen.

På nettsidene til Vinmonopolet har de laget et trafikklys som viser når det er forventet mest, eller minst mulig kunder fordelt per time per dag.

– Jeg anbefaler å bruke den for å få en mest mulig køfri påskehandel, sier Bing Lorentzen.

I alle butikkene til Vinmonopolet har de hatt en gjennomgang etter de nye nasjonale retningslinjene om to meters avstand, og det er satt krav til maks antall kunder inne i butikkene til enhver tid.

– Dette for å kunne overholde god avstand når man handler. I de store butikkene våre hvor det er mange kunder så benytter vi vektere eller egne ansatte i døren som passer på antallet som er inne til enhver tid. Sammen med hånddesinfeksjon, bruk av pleksiglass foran kassene og så videre, skal det være trygt å handle på Vinmonopolet også i påsken, og vi oppfordrer kundene våre til å bruke munnbind, og holde god avstand til hverandre i butikken, sier Bing Lorentzen.

– Flinke å handle før hyttetur

På Coop sine butikker i Rogaland ser de allerede at folk er flinke å handle i hjemkommunene sine før de drar på hytta. Det viser ferske tall fra helgen.

– Vi har for eksempel hatt en lavere omsetning på butikkene våre på Moi og Oltedal, hvor det typisk pleier å være mange hyttefolk innom for å handle før helgen. Det ser altså ut som kundene er gode til å følge smitteverntiltakene. Det synes vi er imponerende at skjer så fort etter de nye koronaanbefalingene fra myndighetene kom. Vi vet ikke hvordan det blir denne uken, men trenden ser ut til å være at folk er flinke å handle hjemme før de drar på hyttetur, sier Liv Skretting, regiondirektør i Coop Sør-Vest til RA.

Hun påpeker at påskeferien har flere store handledager, men hun håper og tror at kundene fordeler handelen utover slik at de unngår mange kunder i butikk samtidig.

– Tradisjonelt har onsdag før skjærtorsdag, samt påskeaften vært de største handledagene. Onsdagen er det mest kunder fra kl. 14 og utover, mens påskeaften stenger vi tidlig og har jevnt trykk gjennom hele dagen, sier Skretting.

– Vi ber kundene våre om å planlegge påskehandelen, benytt hele åpningstiden til butikken, og handle helst alene uten å ta med hele familien. Det er også fint om man handler for flere dager når man først er innom butikkene våre, slik at vi unngår mange kunder i butikken samtidig. Dette er viktig for at man skal klare å holde god avstand til andre, legger hun til.

For de butikkene med mange kunder, vil det være aktuelt med egne kundeverter som passer på at det ikke blir for mange kunder inne i butikken. Kundevertene vil også sørge for at det er et ordnet køsystem utenfor butikken om det skulle bli nødvendig.

– Butikkansatte vasker kontaktflater i butikken tre ganger om dagen, og bruker munnbind i situasjoner dette er anbefalt. Vi oppfordrer de av kundene våre som kan bruke munnbind, om å bruke det etter gjeldende regler, sier Skretting.

Hun understreker at kundene er flinke til å følge smitteverntiltakene.

– Dette har blitt den nye hverdagen, og selv om det kommer innstramminger og nye tiltak fra regjeringen er vår opplevelse at de aller fleste kundene er flinke til å følge både nasjonale og lokale regler og anbefalinger.

– Husk at ølsalget stenger tidlig onsdag

Butikksjef ved Kiwi Åsen, Marita Mæle, forteller de forventer et høyere trykk enn vanlig på tirsdag, onsdag og lørdag.

– Vi anbefaler folk å spre ut handlingen, og bruke hele åpningstiden, vi har åpent fra 7 til 23. Det virker som folk allerede er flinke til dette, sier Mæle til RA.

Hun nevner at folk veldig ofte glemmer at ølsalget stenger klokken 18 på onsdag før skjærtorsdag, og tipser om at det kan være lurt å notere seg.

– Dersom det blir stort trykk har vi en kundevert i gul vest som passer på hvor mange som er inne i butikken samtidig, sier Mæle.

Kiwi oppfordrer kundene til å holde seg hjemme om man har koronasymptomer, holde avstand, vaske hender, bruke munnbind, og unngå å legge storhandelen til onsdag kveld og lørdag.

Ellers ber Mæle kundene om å følge de nasjonale og lokale anbefalingene, og unngå å legge storhandelen til onsdag kveld og lørdag.

Kiwi stenger klokken 16 påskeaften.


Mer fra Dagsavisen