Nyheter

Advarer før påske: – Husk at vaksinen funker dårlig på den sørafrikanske mutasjonen

Kommuneoverlegen i Sandnes og helsesjefen i Stavanger ber deg følge smitterådene i påsken, selv om du er lei.

For noen er påskeferien allerede godt i gang, men for de aller fleste starter påskeferien onsdag. Kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik advarer folk som har tenkt å bryte smittevernrådene i påsken.

– Jeg må si at jeg er bekymret om folk tenker at de er lei. Vi har en helt klart økende smittesituasjon i sørfylket. Vi ser at det er noen flere med ukjent smittevei. Vi er litt bekymret, og vi er på vakt og følger smittesituasjonen nøye. Fordi det er smitte i befolkningen som vi ikke kjenner smitteveiene til. Det kan få betydelige konsekvenser, sier Torvik til RA.

– Jeg ber innstendig folk om å følge regler og anbefalinger i påsken, sier Torvik.

Jeg ber innstendig folk om å følge regler og anbefalinger i påsken.

—  Hans Petter Torvik, kommuneoverlege i Sandnes

Beskytter dårlig mot sørafrikansk mutasjon

Torvik sier vaksinene som settes beskytter godt mot den britiske mutasjonen. Verre er det mot den sørafrikanske.

– Av de muterte virusene er det den britiske vi ser mest av, men det har kommet enkelttilfeller med sørafrikansk virus. Folk må være oppmerksom på at vaksinen beskytter dårlig mot det sørafrikanske viruset. Vi ser også at yngre mennesker blir sykere av de muterte virusene. Sykehusinnleggelsene ser vi ikke før 2–3 uker etter. Alle må være på vakt, sier Torvik.

– Jeg håper folk holder ut noen uker til. Lyspunktene er der. Tirsdag denne uken får Sandnes 1000 nye doser. Tredje påskedag kommer det over 2000 doser. Det er gode sjanser for at vi virkelig får fart på vaksineringen utover april og mai, sier kommuneoverlegen.

Det er ikke bestemt hvor mange doser Sandnes får i uke 15 og utover, men ifølge Torvik er signalene at det kommer flere doser enn kommunen har fått til nå.

– Håper at folk følger rådene

Konstituert helsesjef i Stavanger kommune, Runar Johannessen er spent på om det blir en oppblomstring av smitte etter påskeferien, slik som det ofte har vært etter feriedager.

– Det kan godt hende at vi får en oppblomstring, men det kan også gå begge veier ettersom skoler og barnehager er stengt. Vi har et mer smittsomt virus nå. Jeg håper virkelig at folk er flinke til å følge de nasjonale rådene og reglene. At folk i påsken har færrest mulig kontakter, sier Johannessen til RA.

Folk vet godt hva som er greit og hva som ikke er greit.

—  Runar Johannessen, konstituert helsesjef i Stavanger

På spørsmål om hva han tenker om folk som ikke bryr seg om smitterådene i påsken, svarer helsesjefen følgende:

– Folk vet godt hva som er greit og hva som ikke er greit når det kommer til smitteverntiltakene. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å vise til de råd og anbefalinger som gjelder. Jeg gidder nesten ikke bruke krefter på alle som synes det er greit å gjøre ting på en annen måte, og forklaringen de har på det, sier Johannessen.

Helsesjefen peker på at sommerferie-oppblomstringen ikke kom før i september/oktober. Rundt jul begynte smitten i selve høytiden.

Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannessen, orienterte politikerne i kommunalutvalget om smittesituasjonen og -utviklingen i kommunen.

Økt vaksinering i vente

Johannessen forteller at det positivt at skoler og barnehager er stengt. Det gjør smittesporingen lettere.

– Smittesporing i skoler og barnehager er utfordrende. Det er ikke slik at smitten skjer der, fordi smitte skjer oftest i hjemmene til folk. Men smittesporing på skoler og barnehager krever mye arbeid, sier han.

Som Torvik i Sandnes, forteller også helsesjefen i Stavanger at det er gode muligheter for økt og mer stabil vaksineleveranser til kommunen framover.

– I ukene etter påske er det muligheter for å komme i gang med vaksinering i tillegg til fastlegene. Vaksinene vi får skal settes rast. Ingenting skal bli liggende, understreker Johannessen.

Wirak har tiltro til folk

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) er også spent på hva som kommer etter påskeferien.

– Selvsagt er man litt bekymret. Samtidig har jeg tiltro til folk. Noen er nok lei nå, men jeg håper og tror at folk flest ser hvor lett viruset sprer seg – og hvor lite som skal til for utbrudd. Alle har sett hvor fort smitteoppblomstringen var i Haugesund og Kristiansand, sier Wirak.

Sandnes-ordføreren er spesielt imponert over ungdommen.

– Jeg synes det er veldig fornuftige. Vi hører ikke om festing slik vi hører fra andre deler av landet. De er beviste på å gjøre de rette tingene.

Wirak forteller at 12–13 prosent av sandnesbefolkningen har fått minst én vaksinedose.

– Alle over 75 år er ferdig vaksinert. Nå kalles gruppen fra 65 til 75 år inn til vaksinering, sier Wirak.

Mer fra Dagsavisen