Nyheter

Så mye steg boligprisene i februar

Boligprisene steg 1,8 prosent forrige måned, men prisene er fortsatt 11 prosent lavere enn for fem år siden.

Boligprisene i Stavanger og omegn steg 1,8 prosent i februar, viser statistikk fra Eiendom Norge som ble publisert i går. Det er sterkere enn resten av de større byene i landet.

– Boligmarkedet i vår region er det som går best i forhold til andre byer. Det skal vi glede oss over. Så er det også forskjell på best og bra. Noen synes ikke det går bra helt enda, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank.

I Stavanger og omegn har boligprisene steget med 0,7 prosent de siste 12 månedene. Ingen voldsom oppgang, mener Knudsen, som forteller at tallene er i tråd med bankes 2018-forventninger.

– Bunnen er bak oss. Bedrifter ansetter. Ledigheten går ned. Det taler for bedring i boligmarkedet. Uroligheten er borte, sier Knudsen.

Han påpeker likevel også på at det fortsatt er mange boliger til salgs.

LES OGSÅ: Dette er snittprisen for en hytte i Sirdal

For høye forventninger

Lørdag skrev DN at Rogaland er det fylket i landet hvor boligselgere har for høy prisforventning.

– Selgere har fortsatt litt høye forventninger til hva de kan få for boligen de selger. Dette gjelder særlig Rogaland, Oslo, Møre og Romsdal og Hordaland, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til avisen.

Norges Eiendomsmeglerforbund har nylig gjort en undersøkelse på regionene med størst uberettiget prisoptimisme blant selgerne. I Rogaland svarer 79 prosent av meglerne som er spurt at selger ofte har for høye prisforventninger. 76 prosent svarer at de må justere ned prisen etter at boligen er annonsert første gang.

Knudsen mener dette kan ha sammenheng med boligprisene som har vært gjeldende i Stavanger-regionen.

LES OGSÅ: Boligpris-tallen fra januar 2018

11 prosent forskjell

– Boligprisene har falt. Om en kjøpte for fem år siden, og skal selge nå, så tenker man kanskje at man i hvert fall skal få igjen det man kjøpte for, sier Knudsen, som påpeker at boligprisene per februar 2018 er 10.9 prosent lavere enn for fem år siden.

– Man skal jo opp 11 prosent for å komme i null, understreker Knudsen.

Sjeføkonomen tror rogalendingenes høye forventninger henger sammen med «de gamle boligprisene».

LES OGSÅ: Fall i nyboligsalget

– Renten skal opp

Knudsen tror boliglånsrenten skal gradvis opp de neste par årene.

– Jeg tror renten går opp 1 prosent de neste 2,5 årene. Det vil gå gradvis oppover, sier Knudsen.

Det vil koste folk med boliglån, men Knudsen forventer også lønnsvekst for hvermannsen de neste årene.

– Økonomien går bedre. De fleste vil oppleve lønnsvekst. Si at man har fire prosent lønnsvekst. Har man fire ganger inntekten i lån, så gjør det at man kan tåle en hel prosentpoeng med renteoppgang.

Nøkkeltall:

* Boligprisene i Stavanger-området steg med 1,8 prosent i februar. Det viser ferske tall fra Eiendom Norge som ble offentliggjort mandag.

* Kommunene Sandnes, Forsand, Rennesøy, Finnøy, Sola og Randaberg inngår i Stavanger-statistikken til Eiendom Norge.

* 1,8 prosent opp i februar er en sterkere utvikling enn Bergen (0,5 prosent), Trondheim (0,1 prosent) og Oslo (1,4 prosent).

* I Stavanger har boligprisene steget med 0,7 prosent de siste 12 månedene. Det er også sterkere enn i Oslo (-9,1 prosent), Bergen (-2,9 prosent) og Trondheim (-2,4 prosent).

* Det ble i februar solgt 306 boliger i Stavanger, som er 13,3 prosent færre enn februar i 2017.

* I løpet av februar 2018 ble det lagt ut 374 boliger til salgs i Stavanger. Det er 4,3 prosent færre enn tilsvarende måned i fjor.

* Gjennomsnittlig slagstid i Stavanger sist måned var 82 dager. Det er tregere enn resten av ladet, hvor snittet er 54 dager.

* Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster nå 3,2 millioner kroner.