Boligprisene steg med 1,0 prosent i januar viser fersk boligprisstatistikk. Foto: Thor Erik Waage

Boligsalget øker og prisene stiger

10 prosent flere boliger solgt i Stavanger og omegn i januar sammelignet med samme måned i fjor.

Boligprisene i Stavanger har steget med 1,0 prosent siste måned.

Det viser ferske tall fra Eiendom Norge.

Stavanger har en svakere utvikling enn gjennomsnittet av de siste fem årene på 2,0 prosent, og det er en svakere utvikling sammenliknet med Bergen (+3,9 prosent), Trondheim (+2,8 prosent) og Oslo (+2,7 prosent).

Ned siste 12 måneder

I oljebyen har boligprisene sunket med 0,9 prosent de siste 12 månedene.

Det er sterkere enn i Oslo (-9,4 prosent) og i Bergen (-2,5 prosent). Det er svakere enn i Trondheim (+0,4 prosent).

LES OGSÅ: Krangler om «skitboliger» i Stavanger

350 boligsalg i januar

Januar har vært en aktiv måned på boligmarkedet. Det har blitt solgt 350 boliger i Stavanger, noe som er 10,4 prosent flere enn samme måned i 2017.

Det har i januar blitt lagt ut 408 boliger til salgs i Stavanger, noe som er 9,7 prosent flere enn tilsvarende periode i 2017.

Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 84 dager. Det er tregere enn i resten av landet, som hadde 58 dager i gjennomsnitt.

Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster nå kroner 3.200.000,-

Endring: Stavanger og omegn

Eiendom Norge gjør oppmerksom på at den geografiske inndelingen for beregningen av prisutviklingen er endret. Stavanger er nå, i statistikken, blitt Stavanger og omegn.

 – Fra og med januar 2018 inngår kommunene Forsand, Sandsnes, Rennesøy, Finnøy, Sola og Randaberg i Stavanger-indeksen, heter det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: – Slutt på heseblesende budrunder

Landsbasis

Boligprisene i Norge steg med 2,0 prosent i januar. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,4 prosent.

Boligprisene på landsbasis er nå 2,2 prosent lavere enn for ett år siden.

–  Prisutviklingen i januar var svakere enn det som er normalt for måneden. Siden vi startet målingene i 2003 har boligprisene alltid steget i første kvartal, og da spesielt mye i januar. Til tross for den svake oppgangen er det fremdeles en fallende trend i boligprisene i Norge, sier administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer, i Eiendom Norge.

LES OGSÅ: Størst prisfall på leiligheter

Stor aktivitet

Aktiviteten på boligmarkedet har vært stor, også i resten av landet. I januar ble det solgt 6762 boliger i Norge, noe som er 8,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017.

–  Det har vært stor aktivitet i boligmarkedet i januar, og våre medlemmer melder om en merkbar økning i antall visningsdeltagere og budgivere sammenlignet med i høst. Dette har resultert i mange flere salg sammenlignet med januar 2017, sier Dreyer.

I januar ble det lagt ut 6.430 boliger for salg i Norge, noe som er 0,9 prosent færre enn i samme måned i fjor.

Det tok i gjennomsnitt 58 dager å selge en bolig i januar 2018, noe som er 14 dager mer enn i januar 2017. Raskest salgstid hadde Drammen med 29 dager og tregest salgstid hadde Stavanger med 84 dager.

Negativ 12-måneders

Mange områder i Norge har fortsatt en negativ 12 måneder-sutvikling. Svakest 12 måneders vekst har Oslo med en nedgang på - 9,4 prosent, mens Fredrikstad/Sarpsborg har den sterkeste utviklingen med en oppgang på 5,2 prosent.

– Det er fremdeles en moderat eller negativ trend i prisutviklingen i de fleste områdene i landet. Men økningen i salget i januar vitner om solid etterspørsel. I kombinasjon med at antall boliger til salgs går ned, gir det grunn til å tro på at prisene er i ferd med å flate ut. Likevel har boligkjøperne fremdeles mange boliger å velge blant i markedet, noe som trolig vil gi en fortsatt moderat prisutvikling i månedene som kommer, avslutter Dreyer.