Nyheter

– Flere på visning og raskere boligsalg i sommer

Flere på visning, større interesse og flere salg. Slik karakteriserer Espen Øverås, partner i Smart Eiendomsmegling, sommeren som megler i Stavanger og Sandnes.

Eiendomsmegleren er overbevist om at ting er i ferd med å snu på boligmarkedet.

Mandag kom boligprisstatistikken for august fra Eiendom Norge, og Øverås tror den vil vise at markedet er i ferd med å ta seg opp.

LES OGSÅ: Boligprisene steg med 1,3 prosent i august

– Første del av 2016 har på mange måter vært ganske brutalt i eiendomsmarkedet. I løpet av sommeren har en positiv trend gjort seg mer og mer gjeldende. Mitt inntrykk er at det har tatt seg gradvis opp gjennom sommeren, med flere interessenter, flere som faktisk kommer med bud, noe som til slutt ender med flere salg, sier Øverås til RA.

Selv har megleren omsatt et tosifret antall eiendommer i løpet av sommeren, og noen av dem  er gode eksempler på  at markedet rører seg i rett retning, mener han.

LES OGSÅ: Boligprisene i Stavanger synker videre

Raskere salg

I Smeaheiveien på Trones i Sandnes ligger et av eksemplene. Boligen ble solgt for 3,4 millioner i mai i fjor. Deretter er det tegnet og prosjektert en vertikaldelt funkisbolig på tomten.

Da prospektet ble lagt ut i markedet i sommer ble begge enhetene solgt i løpet av ti dager, til en prislapp på 5,49 millioner hver.

– Klart at beliggenheten spiller en viktig rolle i dette tilfellet. Vi er i et bra strøk i Sandnes, men det viser likevel at kjøperne er i ferd med å komme på banen, sier Øverås.

LES OGSÅ: Solgt 4,2 millioner under prisantydning

Over prisantydning

I løpet av sommeren har flere boliger blitt solgt over prisantydning, som en eiendom i på Øvre Vaulen i Stavanger. Her ble eneboligen, som nærmest er et totalrenoveringsprosjekt, solgt for 4,75 millioner kroner.

Det er 250.000 kroner over prisantydning. I dette tilfellet var det cirka 60 interessenter, det ble budrunde og eiendommen ble solgt dagen etter visning.

– Her er det snakk om en stor enebolig, med stor tomt og fantastisk beliggenhet. Renovering måtte uten tvil påregnes,  men interessen var over forventning, fastslår Øverås.

LES OGSÅ: Størst prisfall på leiligheter

Leiligheter og todelte boliger

Megleren trekker videre fram en leilighet i Sundelia, som eksempel.

– Denne ble også solgt etter første visning, her 20.000 under prisantydning. Men det var en bra pris, og jeg var nesten litt overrasket, sier han og legger til han også  har omsatt tre horisontaldelte boliger, en på Våland og to på Storhaug i løpet av sommeren, begge til prisantydning.

Eksemplene viser positive tendenser i flere segment av markedet samtidig, mener Øverås.

– Beliggenhet og kvalitet på salgsobjektet er fortsatt svært viktig i boligmarkedet, men det selges boliger i alle segment igjen, sier han.

LES OGSÅ:

Uviss høst

I hvilken retning pilene i eiendomsmarkedet kommer til å peke utover høsten ønsker han ikke spå.

Til det er det for mange faktorer som kan spille inn, men han tror at prisfallet er over for denne gang,

– Jeg tror ikke at vi kommer til å se en kraftig vekst, ei heller at prisene fortsetter å falle. Når vi kommer til slutten av 2017, tror jeg vi kan se tilbake på et år med prisvekst. Om den blir på én halv, én, to eller tre prosent er rett og slett vanskelig i si, men at vi står foran en positiv utvikling nå, etter en lang nedgangsperiode, er jeg ganske overbevist om, sier han.

LES OGSÅ:

Mer fra Dagsavisen