En eksplosjon skjedde på en t-banestasjon i St. Petersburg mandag. Foto: REUTERS/Anton Vaganov

Norske elever var på nabostasjonen da eksplosjonen skjedde

Elever fra Gand videregående skole i Sandnes befant seg på nabostasjonen til den eksplosjonsrammede T-banestasjonen i St. Petersburg. Alle er i sikkerhet.

– Vi var ferdige med programmet for dagen, og elevene var på vei hjem da vi fikk melding om eksplosjonen, sier lærer Vibeke Høie til NRK.

Alle de elleve elevene og to lærerne som var med på turen, er uskadd og i sikkerhet, ifølge NRK. Men flere av dem var svært nær eksplosjonen. En av dem var 17 år gamle Skjalg Veland. Han var på nabostasjonen med russiske venner da eksplosjonen gikk av.

– Det luktet enormt med gass, og vi kunne se røykpartikler i luften. Det var nesten vondt å puste, sier han til VG.

Da det ble klart at noe hadde skjedd ble gruppen sendt tilbake i T-banevognen og kjørt flere stopp unna, før de ble evakuert opp på overflaten.

– Det er helt sykt at vi var så nært. Folk var ganske nervøse der nede. Vi var lettet da vi kom til overflaten, sier 17-åringen på telefon til VG.

Mandag ettermiddag var elevene sammen med de russiske utvekslingselevene de bor hjemme hos i St. Petersburg. Klasseturen er over på onsdag, og om noen uker skal de russiske elevene på besøk til Sandnes.

– Det er en spesiell stemning i byen nå. Vi har jo litt hjertebank, for dette er jo ikke vanlig, men livet går sin gang ute i gatene, sier Høie.

Ingenting tyder på at norske ble rammet

Utenriksdepartementet har ikke mottatt opplysninger som tyder på at norske statsborgere ble rammet av eksplosjonen på T-banen i ST- Petersburg.

– Vi jobber med å skaffe oss oversikt over situasjonen, men har foreløpig ingen indikasjoner på at norske statsborgere ble direkte rammet, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde til NTB.

– Vi oppfordrer nordmenn i området til å kontakte sine pårørende og fortelle at de har det bra, sier Lunde.