Nominert til avstemningen "årets verste stemme 2017": Kulturminister Linda Hofstad Helleland

Nominerer Helleland som «årets verste stemme»

Tomsete. Tåpelig. Dum. Senker nivået på norsk offentlig debatt. Dette skriver gratisavisen Natt & Dag om kulturminister Linda Hofstad Helleland, i kåringen «Årets verste stemme 2017»

I det nye nummeret av gratisavisen Natt & Dag er kulturminister Linda Helleland en av de tre nominerte til prisen for «årets verste stemme 2017».

«Prisen gis til en person eller gruppe som i kraft av sin deltagelse har senket nivået på norsk offentlig debatt», heter det i avisen.

De andre to nominerte i denne kategorien er Helge Lurås, redaktør for det omstridte nettstedet resett.no, og «de ansvarlige for NRKs valgdekning». Kåringen er en del av avisens årlige arrangement Osloprisen, og utdelingen finner sted 3. februar 2018. Kandidatene er presentert i desemberutgaven av Natt & Dag, der avisens redaksjon nominerer kandidater i kategorier innen kultur- og samfunnsliv, og vinneren stemmes fram på avisens nettsted. Avstemningen i kategorier som årets beste stemme og årets beste album er allerede i gang, og kategorien «årets verste stemme» ble åpnet for avstemning tirsdag kveld.

– Årets verste stemme er en av de kategoriene som får mest oppmerksomhet og som folk engasjerer seg mest i, sier redaktør for Natt & Dag Daniel Ramberg.

«Idiotåret»

Til presentasjonen har avisen brukt bildet som Helleland postet på Facebook lille julaften i fjor, der hun sitter foran et juletre ikledd bunad. «Med et tomsete smil tjuvstartet Linda Hofstad Helleland idiotåret sitt lille julaften i fjor», skriver Natt & Dag i presentasjonen.

– Facebook-posten hennes om norske verdier kom etter at vi hadde nominert kandidatene for 2016. Ellers ville hun vært aktuell i fjor også. Etter det har de bare ballet på seg. For oss er det blitt tydelig gjennom 2017 at hun mangler rolleforståelse i stillingen sin, og at hun ikke har den nødvendige kompetansen til å være kulturminister. Hun tror kulturminister betur å være minister for det hun til enhver tid definerer som norsk, enten det er å dusje etter gymtimen eller spise en tursjokolade fra Freia, sier redaktøren.

Videre skriver Natt & Dag blant annet om «det åndssvake PR-stuntet i juli, da hun på 'pilegrimsferd' fra Oslo til Trondheim tok med seg pressen hjem til Senterpartiets Ola Borten Moe for å drikke kaffe, spise vafler og jordbær og snakke om kristen kulturarv», «det mislykkede forsøket på å innføre ny åndsverkslov», og at «hun synes å grunnleggende ha misforstått sin egen regjerings utvalgs konklusjoner om mediemangfold». 

– Det hun har klart å få gjennomslag for, har vært uvesentlige tiltak. Hun bedriver symbolpolitikk for eksempel ved å invitere til kjendisparty to uker før hun legger fram et statsbudsjett der hun struper musikkeksporten hun ville feire. Hun speiler Høyres manglende interesse for kulturpolitikk, mener Natt & Dag-redaktøren.

«Hun er dum»

Natt & Dags artikkel konkluderer med: «Problemet er ikke at kulturminister Linda Hofstad Helleland er kristen eller at hun prøver å lyve om at barn nektes å synge julesanger. Problemet er at hun er dum!»

– I teksten bruker Natt & Dag uttrykk som tomsete, tåpelig, åndssvakt og dum om Helleland og hennes politikk. Er dette å høyne nivået på norsk offentlig debatt?

– Teksten gjenspeiler nivået på Hellelands opptreden i norsk offentlighet. Hun tar debatten ned på et simpelt nivå. Vi ville gjøre det samme med denne teksten, sier Daniel Ramberg.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland ønsket ikke å kommentere nominasjonen til «Årets verste stemme» i Natt & Dag.

Vinner i kategorien «årets verste stemme» i 2016 var Mina Gerhardsen, leder i rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis.

Les også: - Vi har en kulturminister som ikke syns kultur er den viktigste delen av arbeidsområdet hennes