Nyheter

Nav-topp spår 3,5 prosent arbeidsledighet i Rogaland

Nav-direktør i Rogaland, Truls Nordahl, tror på nedgang i arbeidsledighet, og er klar på at videre omstilling er avgjørende for den positive utviklingen.

– På forrige møte med Rogalandsbenken, i januar 2017, var summen av personer uten jobb og personer på arbeidsrettet tiltak via Nav på omtrent 15.000 rogalendinger. Det gir en brutto arbeidsledighet på 5,7 prosent. Mye har skjedd siden den gang, og når jeg står her igjen i dag er tallet redusert med 4500 arbeidsledige, sier Nordahl.

I 2017 var den gjennomsnittlige arbeidsledigheten på 4,7 prosent. Nå spår Nav-direktøren at tallet synker til 3,5 prosent. Der er imidlertid ingen grunn til å slappe av.

– Jeg tror helt klart av vi skal nedover, og er enig i at vi ikke skal være så optimistiske at vi slapper av. Tvert imot. Dette gir mer motivasjon til å jobbe videre med omstilling, poengterer Nordahl.

LES OGSÅ: Arbeidsledige lite villige til å flytte

Høy arbeidsledighet

For selv om reduksjonen er stor, presenterer Nordahl de harde fakta som viser at ledigheten i Rogaland fremdeles er høyest i landet.

Særlig i Sola, Stavanger og Sandnes, hvor ledigheten er på henholdsvis 4,9 prosent, 4,9 prosent og 4,7 prosent. Derfor er videre arbeid med omstilling viktig for å nå det lave nivået fylket var på.

– Det skal fremdeles litt til før vi er på det nivået vi var for en del år siden, da ledigheten i fylket var på ett til to prosent, sier han.

LES OGSÅ: – Han hadde en livslang allergi mot arbeidsledighet

Flere ledige stillinger

– Det er en stor økning i antall ledige stillinger, og det er det som skal til for å få ned arbeidsledigheten. Særlig innen ingeniørfag og IKT er det god økning, sier Nordahl.

I den anledning spør Geir Pollestad (Senterpartiet) om verdiskapningen og lønnsomheten er på samme nivå nå som tidligere, eller om den har gått ned.

Svaret til Nordahl er at de som har mistet jobber de siste årene, og kommer tilbake i arbeid, opplever vesentlig lavere betalte jobber.

– En del selskaper vi har kontakt med har redusert lønnsnivået for dem som er i jobb, flere ganger. Da skal man ha mange flere ansatte for å få samme skatteinngang til det offentlige, sier han.

LES OGSÅ: Kadra om Ap-rådgivere: – Mette middelklassekids

Utfordrende gruppe

Arbeidsledigheten blant ungdom har lenge vært et problem i Rogaland. Særlig blant unge menn mellom 20 og 24 år, hvor brutto arbeidsledighet er på nærmere 7 prosent.

Derfor mener Nordahl at næringsliv, kommuner og alle som ansetter må ta et ansvar for å få denne gruppen tilbake i arbeid.

Hadia Tajik (Ap) støtter uttalelsen.

– Dette er noe vi må merke oss og ta tak i. På lik linje med denne gruppen, må vi også få flere av de langtidsarbeidsledige i arbeid, sier hun.

Mer fra Dagsavisen