Nyheter

Kun 3 av 132 brannkonstabler er kvinner

I Rogaland brann og redning IKS er kun 2,2 prosent av de heltidsansatte brannkonstablene kvinner. Onsdag åpner de dørene til hovedbrannstasjonen for kvinner og jenter i alle aldre i håp om å lokke flere til yrket.

– Dette er jo en utfordring vi ønsker å gjøre noe med. På landsbasis er det kun fire prosent kvinnelige brannkonstabler, og også i andre land er tallene lave. Vi ønsker å speile samfunnet vi er satt til å jobbe for, og da er det viktig med mangfold – både i kjønn og bakgrunn, sier Lise Peterson, seksjonssleder i avdeling for beredskap i Rogaland brann og redning IKS.

Onsdag åpner de dørene til hovedbrannstasjonen for kvinner og jenter i alle aldre. Målet er å vise hva brannyrket innebærer, og forhåpentligvis lokke flere kvinner til yrket. 
– Vi jobber ikke bare med brann, men også med trafikkulykker, ulike helseoppdrag, forebygging og undervisning. Det er et ganske stort mangfold i arbeidsoppgavene, og derfor ønsker vi også mangfold i mannskapsstyrken, sier Peterson til RA.

LES OGSÅ: – Det er et kontinuerlig arbeid

Ting tar tid

Men den lave kvinneandelen er ikke noe nytt, og heller ikke unikt for brannvesenet.

– Både militæret og politiet har vært gjennom det samme. Det er utfordrende, men min mening er at det starter allerede i barnehagen. Guttene får brannbiler og jenter får dukker, sier Peterson til RA.

– Når det er sagt så merker vi en økning i yngre jenter som tar kontakt og er nysgjerrige. Så jeg tror ting er i endring, men det tar tid. Vi satser ikke på å få til en 50/50-fordeling over natten, men vi tror kvinner har egenskaper som gjør at vi kan gi et enda bedre tilbud, legger hun til.

Hva som kreves for å bli brannkonstabel varierer fra brannvesen til brannvesen. Per nå er det de ulike brannvesenene som hver for seg er ansvarlige for å ansette og utdanne brannkonstablene, men etter planen skal det åpne en egen fagskole for brannkonstabelutdanning i 2020. Peterson tror dette kan få mye å si for den framtidige rekrutteringen.

LES OGSÅ: Gutierrez i bresjen mot netthets

Mangfold i bakgrunn

Én av de tre heltidsansatte brannkonstablene i Rogaland brann og redning IKS er Lene Nyberg. Hun var 29 år da hun fant ut at hun ville jobbe i brannvesenet. Hun jobbet tidligere på et sikkerhetssenter og holdt kurs for offshorepersonell. Der arbeidet hun sammen med flere brannkonstabler, og gjennom dem fikk hun høre hvordan det er å jobbe som brannkonstabel.

– Jeg fant ut at jeg ikke bare ville drive med forebyggende arbeid, men jeg ville være med å bidra der det skjer. Å jobbe som brannkonstabel er en veldig handlingsstyrt hverdag, hvor du aldri vet hva slags erfaringer og utfordringer du får i løpet av en vakt, sier Nyberg.

I Rogaland brann og redning IKS er 3 av 132 heltidsansatte brannkonstabler kvinner. På deltid er tallet 8 av 180.

– Jeg synes det er litt farlig å generalisere kun på bakgrunn av kjønn, for det handler ikke bare om det. Målet i framtidige rekrutteringsprosesser må være å ansette de kandidatene som er best kvalifisert, sier Nyberg til RA.

Hun mener mangfold i bakgrunn og kompetanse er vel så viktig som kjønnsbalanse.

– Med ulik bakgrunn komplementerer vi hverandre. En tidligere rørlegger er god å ha hvis et rør er gått, mens en med byggfaglig bakgrunn er nyttig hvis et bygg står i brann, for da vet han hvordan bygget vil oppføre seg. Og i og med at vi har mange helseoppdrag er det fantastisk når vi har med oss noen med bakgrunn fra helsevesenet, sier Nyberg.

LES OGSÅ: Mennene dominerer inntektstoppen

Like opptakskrav

Brannvesenet har, i motsetning til for eksempel politiet, like opptakskrav for kvinner og menn. Både Peterson og Nyberg mener det bør forbli på den måten.

– Vi skal jo gjøre den samme jobben, derfor er vi avhengig av at kravene er de samme, sier Nyberg.

– Jevnt over hele brannmiljøet er man enige om at begge kjønn gjør samme jobb, og derfor skal ha samme krav. Våre tester er ikke uoverkommelige; du må klare et visst nivå, men det går hvis du trener, legger Peterson til.

I 2017 lyste Rogaland brann og redning IKS ut fem jobber. 300 personer søkte på jobbene, og 12 av disse var kvinner.

– Å være brannkonstabel kan passe for mange, men visse personlige egenskaper og kvalifikasjoner må man inneha for å kunne utføre jobben tilfredsstillende. I løpet av en vakt kan du gå fra en rolig middag til å rykke ut på en alvorlig melding, så du må være omstillingsdyktig, sier Nyberg.

– Det er litt det vi ønsker å vise med åpen dag for kvinner; hva jobben innebærer og hva som er ønskelige kvalifikasjoner. Men du må være litt utradisjonell, og du må tørre litt, legger Peterson til.

Mer fra Dagsavisen