Nyheter

Mennene dominerer inntektstoppen

På inntektstoppen i Stavanger er kun én av ti kvinner. Årsaken til kjønnsskillet handler blant annet om kvinners vilje til å satse, mener Trine Stangeland, administrerende direktør i Sandnes Sparebank.

Det store kjønnsskillet på inntektstoppen i Stavanger kommer frem etter en gjennomgang av skattelistene for 2016. Tendensen er også lik i Rogaland generelt, hvor kun tolv kvinner er å spore på topp hundre-listen.

Årsaken til at det er slik, er sammensatt, mener Trine Stangeland, administrerende direktør i Sandnes Sparebank.

– Stadig flere kvinner tar høyere utdannelse, myndighetene regulerer og næringslivet tilrettelegger for å få flere kvinner inn i leder og styreroller, men det er fremdeles slik at det er for få kvinner som velger lederroller eller starter opp egne selskaper, sier Stangeland til RA.

LES OGSÅ: Viking-aksjonærene er gode for nesten tre milliarder kroner

Familieliv prioriteres

Stangeland skrev nylig en kronikk om kombinasjonen morsrolle og karriere, hvor hun mener at familiesituasjonen kan være en av grunnene til at det er færre kvinner som velger lederroller enn menn.

– Som nyutdannet og fersk i næringslivet har nok kvinner og menn de samme mulighetene, men ved etablering av familie så skjer det noe. Da er det flere kvinner enn menn som velger vekk karriere, sier den administrerende direktøren.

Videre forklarer hun nemlig at kun én av fem av de som startet opp egne aksjeselskap, er kvinner.

– Inntektstoppen er ofte knyttet til eierskap av virksomhet, så det er klart at også dette er en årsak til kjønnsforskjellene i inntektstoppen, sier hun.

En annen årsak mannsdominansen på inntektstoppen, kan skyldes at flere kvinner jobber i offentlig sektor.

– I offentlig sektor er 70 prosent kvinner. Lønnsstatistikken er lavere i offentlig sektor enn i privat sektor. Det kan være en forklaring til lønnsforskjellene generelt mellom kvinner og menn, sier den administrerende direktøren.

Det tror også regiondirektøren i NHO Rogaland (Næringslivets Hovedorganisasjon), Svein Olav Simonsen. Han er ikke overrasket over det store kjønnsskillet på inntektstoppen.

– Dette er nok historisk betinget. Det har vært overvekt av mannlige toppledere i privat sektor i lang tid, sier Simonsen.

LES OGSÅ: 24-åring har størst formue – slik søker du i skattelistene

– Kvinner må våge

Simonsen forteller videre at det jobbes på en rekke arenaer, fra NHO sin side, for å øke kvinneandelen, og for å legge til rette for flere kvinnelige toppledere i regionen.

– Det jobbes aktivt med å øke mangfoldet. Jeg tror et større mangfold er et supert utgangspunkt for et framoverlent næringsliv, sier han.

For kvinnenes del gjelder det i større grad å gripe mulighetene, mener bankdirektør Stangeland.

– Kvinner må både ønske og våge å ta større roller i næringslivet. Vi må nok og våge å være mer risikovillige, både i forhold til å ta lederposisjoner men også når det gjelder å starte opp virksomheter. Jeg er helt overbevist om at en bedre kjønnsbalanse og derav mer mangfold er bra for næringslivet, samfunnet og for den enkelte av oss, sier hun.

LES OGSÅ: Troner øverst på inntektstoppen

Mer fra Dagsavisen