Ingunn Blanche Raïssis har bare 14 dager igjen som mottaker av arbeidsledighetstrygd. Fra .1 februar er det over på sosialhjelp for den aktive jobbsøkeren. Foto: Per Thime

Her er Ingunns åpne brev til arbeidslivet

Fra 1. februar er ikke lenger Ingunn Blanche Raïssis mottaker av arbeidsledighetstrygd. Da er det over på sosialhjelp. Hun har imidlertid ikke tenkt å gi seg med å skrive jobbsøknader.

Av: Per Thime

–  Å søke jobber har jeg gjort i snart to år. Det er en del av hverdagen min. Nå forsøker jeg også med et åpent brev, sier hun til RA.

Les Ingunns åpne brev i bunnen av artikkelen.

Flere intervjuer har hun vært på. Skryt fra flere mulige arbeidsgivere har hun fått, men ikke noen har endt med ansettelse – enn så lenge.

– Det er klart det er frustrerende å stadig få negative svar. Jeg hadde trodd at jeg skulle klare å finne meg en ny jobb, og det lenge før perioden for mottak av arbeidsledighetstrygd er over, forteller hun.

104 uker

I disse dager er hun inne i de siste ukene for mottak av dagpenger. Fra 1. februar det mye som tyder på at det blir mottak av sosialhjelp.

– Jeg har levert inn alle papirer som dem behøver. Når det blir sosialhjelp, så er det også en ny tid for meg. Jeg har jobbet mentalt med det, for faktisk å innse at det ble sånn, forteller hun med en tåre i øyekroken.

Det nærmer seg nemlig de 104 ukene man kan gå som arbeidsledig før der er sosialhjelp som overtar.

– Innimellom stiller jeg meg spørsmål om hva som er galt med meg, og hvorfor jeg ikke klarer å få meg en jobb. I perioder er det tøffe tak, men jeg skal klare det. Det er jobb jeg vil ha, og jeg håper og tror at det skal ordne seg.

LES: Nytt prosjekt skal koble oljefolk med andre bransjer

Ingunn Blanche Raïssis har vært og er en aktiv jobbsøker. I tillegg har hun det siste året vært aktiv i mediene. Radio, tv, forskjellige aviser og tidsskrifter har skrevet om hennes kamp for å finne seg jobb.

– Når man er i en slik situasjon, da må i hvert fall jeg se mulighetene som er der.

Det å være arbeidsledig tærer også på økonomi. Når det blir over på sosialhjelp blir det ikke bedre.

– Jeg tror det er 5950 kroner i måneden jeg vil motta. Det skal dekke mine levekostnader. Det blir vanskelig, for etter to år som arbeidsledig er det heller ikke penger igjen på sparekontoen. Den er tom.

Siste meldekort leveres

Med bare 14 dager igjen som mottaker av arbeidsledighetstrygd nærmer det seg også innsendelse av siste meldekort.

– Også det er rart. Jeg har mottatt penger hver fjortende dag, men på sosialen er det en gang i måneden. Det betyr at jeg må endre rutiner for bruken av pengene jeg vil motta.

Hun fortsetter:

– Jeg er egentlig en urban person, og jeg liker å ta en tur på teater, kafé og kino. Dette er har jeg ikke anledning til lenger, nettopp på grunn av situasjonen jeg er i. Hver eneste krone jeg bruker må være gjennomtenkt. Det er tøft og vanskelig, og en periode har jeg også tenkt på å flytte hjem til mine foreldre. Mitt største ønske er å finne meg en jobb, et eller annet sted i landet. Jeg søker overalt, sier hun.

Fortsatt økning

Nav-leder Stig Tore Veland for Eiganes og Tasta i Stavanger tror ledigheten øker fram mot sommeren. I tillegg nærmer mange seg grensen for mottak av dagpenger. 

– Vi er i en situasjon hvor vi ser at det bare for vårt kontor nærmer seg slutten for rundt 150 personer som mottar dagpenger. Det vil si at for en del av disse gjenstår under tre måneder, sier Veland til RA. 

Nav-kontoret opplever i øyeblikket ikke noen bedring når det gjelder ledighet.

– For vår del gjør vi ikke det, og vi er nok blant bydelene i Stavanger som har merket økningen mest når det gjelder arbeidsledige personer. 

Krevende situasjon

Veland forteller om individuelle vurderinger når perioden for dagpenger er over, når det er snakk om sosialhjelp.

– Vi snakker om en svært nøktern livsstil, og det er heller ikke alle som har rett til sosialhjelp. For at det skal foreligge rett til sosialhjelp må den enkelte ha utnyttet alle reelle muligheter til å forsørge seg selv. Har den enkelte økonomiske reserver eller andre verdier som kan realiseres, så må disse utnyttes. For mange er det en krevende situasjon, og det er også et stort steg når en skal be om sosialhjelp, avslutter han.

Her er Ingrunns åpne brev:

ÅPENT SØKNADSBREV TIL ARBEIDSGIVER  

Kjære framtidige arbeidsgiver

Kanskje kjenner du igjen navnet mitt fra innlegg i avisene i 2016 som Debatt: Tanker fra en langtidsledig publisert i RA: Dagsavisen og Åpent brev til Erna Solberg, publisert både i RA: Dagsavisen og Dagbladet. Kanskje har du også hørt min stemme på radio og sett mitt ansikt på TV.

Da vet du også at jeg er en av de mange langtidsledige i Rogaland som er aktiv arbeidssøker og som fra 1. februar mister dagpengestønaden. Kanskje har du også fått med deg at jeg søker vidt og bredt og er villig til å flytte for et lengre vikariat/fast stilling.

Er du en arbeidsgiver som ser etter en dyktig administrator og en organisator med internasjonal erfaring. En som er profesjonell, strukturert, selvstendig og lærer raskt. 

Eller kanskje ser du etter en veileder, rådgiver, en konsulent som søker nye utfordringer og som gjerne vil jobbe med noe meningsfylt. En som tidligere har jobbet med mennesker med utfordringer av ulike slag. En som har evnen til å omgås og forstå andre mennesker fra andre kulturer.

Muligens er du en arbeidsgiver som ønsker en omgjengelig medarbeider, som har empati og omsorg både for sine kolleger og andre hun møter på sin vei. Du er en arbeidsgiver som ønsker en som er sensitiv, men likevel sterk med på ditt lag. En som liker både å jobbe i team og alene.

Er du en arbeidsgiver som ser etter en som kan tenke selv, komme med initiativ og ta ansvar. Ser du etter en medarbeider som vil stå på og jobbe de timene som kreves for å få jobben gjort. En som er ærlig og pliktoppfyllende.

Tør du ansette en som klarer å snu egne svake sider til noe positivt og finne styrke der hun trodde det ikke fantes.  En som ser utfordringer og ikke problemer. En som kan innrømme at livet ikke alltid er så enkelt, men som ikke vil la det gå utover kvaliteten på arbeidet eller sine kolleger.

Er det er arbeidsgiver der ute som tør å satse på en voksen langtidsledig dame og som liker det du har lest? Ja, da jeg den rette for deg, og jeg ser fram til å høre fra deg.

Ingunn Blanche Raïssis
15. januar 2017