Nyheter

Har Rogaland lært av oljesmellen?

Temaet på årets utgave av Solamøtet er at verdens utfordringer er våre utfordringer. Og det stilles spørsmål om vi har lært noe av fallet i industrien som har skapt så mye velstand i Rogaland.

Temaet for årets utgave av Solamøtet er bredt, men de har presentert følgende spørsmål på forhånd:

«Olje- og gassindustrien har representert stor velstandsøkning i Rogaland. Da oljeprisen falt, ble vi for alvor klar over hvor avhengige vi er av denne industrien. Har vi lært av dette nå som pilene peker oppover?»
RA har stilt spørsmålet til leder i Næringsforeningen for Stavanger-regionen, Harald Minge:

– Jeg tror absolutt vi har lært av nedturen. Det har vært en omfattende omstilling i mange bedrifter, men vi må fortsatt holde søkelyset på nye muligheter – selv i oppgangstider. Blant annet derfor er det så viktig at vi satser på de nye næringsklyngene som er etablert under oljesmellen, sier Minge og legger til:

– Det er skapt mange nye arbeidsplasser og ledigheten er på vei ned. Nå er det kamp om arbeidskraften. Oppturen er på vei. Et viktig spørsmål er om industrien klarer å holde kostnadene nede og konkurransekraften oppe, sier Minge.

LES OGSÅ: Tror en større nedtur venter aksjemarkedet

– Vi skal løfte Rogaland

Næringsforeningen arrangerer opptil 200 konferanser i året, men for Minge er det ingen tvil om at Solamøtet skiller seg ut fra mengden.

– Solamøtet er et spesielt arrangement. Det er både en viktig møteplass og et sted for kompetansepåfyll. Vi skal løfte hele Rogaland, og suksessfaktoren er at et meget sterkt partnerskap står bak, sier Harald Minge,

Solamøtet arrangeres av Rogaland fylkeskommune, KS, Universitetet i Stavanger, Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Næringsforeningen Haugalandet og NHO Rogaland.

LES OGSÅ: Positive til tøffe klimakutt

Omfattende program

– I  år har vi et svært omfattende program. Jeg kan ikke komme på noen vesentlige aktuelle temaer som ikke er dekket inn. Dersom du som deltaker ikke finner noe som helst du synes er interessant på programmet så er det noe galt med deg, spøker Minge.

Etter at fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (Krf) har ønsket velkommen skulle statsminister Erna Solberg (H) gått på scenen. Solberg stiller ikke allikevel på grunn av regjeingsforhandlinger, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) stiller som vikar. Han blir etterfulgt av administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, som skal snakke om «Vi og verden».

– Vi har de store navnene. Men de store navnene forventer man jo at leverer. Jeg håper alltid på å få en positiv overraskelse av noen man ikke har så store forventninger til eller kjenner spesielt godt til på forhånd. Jeg har sansen for underdogs, sier Minge.

LES OGSÅ: Hun blir ny regiondirektør i NHO Rogaland

Nettverksbygging

I programmet er oljen blant annet representert av Equinors konsernsjef Arne Sigve Nylund, som skal snakke om langsiktig verdiskapning på norsk sokkel. Rogaland og mat er også med i form av «Fra jord til bord – dyrking av verdensmestere, der Sven Erik Renaa fra Renaa Restaurant, Roger Joya fra Sabi Omakase og Vicky Green Samuelsen fra Eir of Norway skal på scenen. Miljø, klima, bærekraft, helse, digitale muligheter og industri står også på planen. I sistnevnte kategori stiller Jonas Gahr Støre (Ap) med «Nye muligheter for norsk industri – hav og teknologi»

– I tillegg til konferanseprogrammet så handler det mye om nettverksbygging. Det er en god blanding av deltakere fra offentlig sektor og næringsliv. Solamøtet samler mange beslutningstakere som ellers kan være vanskelige å få tak i. For min del er det viktig å møte både politikere og medlemmene våre, sier Minge.

Dag to av konferansen, altså tirsdag, er det møte med Rogalandsbenken. Der er det mulighet til å løfte saker frem for Rogalands stortingspolitikere. Lanbruk og havbruk, innovasjon, energi og transport står på planen.

Mer fra Dagsavisen