Nyheter

Forsker på E39

Planlagt ny motorvei mellom Lyngdal og Ålgård gir UiS-studenter nye muligheter i pilotprosjekt.

Det planlagte motorvei-prosjektet på E39 mellom Ålgård og Lyngdal berører mange, og nå legger Universitetet i Stavanger (UiS) til rette for forskning knyttet til veistrekningen gjennom pilotprosjektet «Forsk i vei.»

– Det som er så kult med dette prosjektet er at temaene man kan forske på er så mange. Alt fra landbruk til sentrumsutvikling er spennende områder som kan bli berørt av veiprosjektet. Hittil er det lokalpolitikk, bærekraft og lokalt næringsliv som har vært temaene de fleste av studentene i gruppen har vist interesse for, sier Julia Horn, prosjektkoordinator til RA.

Selv studerer hun til vanlig master i Energi, miljø og samfunnet ved universitetet.

###

Julia Horn, prosjektkoordinator i Forsk i vei.  Foto: Privat

Ifølge Horn er størstedelen av studentene som deltar i prosjektet studenter som tar master i Endringsledelse ved institutt for medie- og samfunnsfag.

– Dermed er det også kanskje naturlig at mange vil se på hvordan man som leder i ulike sektorer skal håndtere forandringene knyttet til veiprosjektet best mulig, sier hun.

LES OGSÅ: Slik har UiS-studentene hatt det i det siste

Målet med prosjektet

Horn forklarer at det overordnende målet med prosjektet er å øke studiekvaliteten til studentene som går ulike studieprogram ved Universitet i Stavanger.

– Så vil også hver enkelt student ha egne mål for hva de vil ha ut av prosjektet, som vil gi dem økt studiekvalitet, forklarer hun.

– Hvor mange studenter kan bli med på dette?

– Så mange som vil! Akkurat nå er prosjektgruppen ganske liten, og det er god plass til flere. I og med at man ikke får studiepoeng for å delta og at prosjektet er nytt i år, har gjort det utfordrende å engasjere studenter. Jeg håper likevel at flere med tiden får øynene opp for hvilke muligheter som ligger i prosjektet, knyttet til både tiden som student og framtidig jobb, sier Horn.

Studentene velger selv når de hopper inn i prosjektet, og hvor lenge de ønsker å være med.

LES OGSÅ: Skuffet over manglende avklaring om medisinutdanning

Nettverksbygging

Julia Horn har Forsk i veiprosjektet som en del av praksisen sin ved UiS.

– Jeg får 30 studiepoeng som prosjektkoordinator dette semesteret. Praksisordningen er nokså ny i samfunnsfaglige studier ved UiS, og det er veldig kult at jeg er en av de første studentene som får denne erfaringen, sier hun.

Oppgavene hennes som prosjektkoordinator går ut på å være den som lager arenaer der studenter kan komme i kontakt med relevante aktører knyttet til E39 Lyngdal-Ålgård.

– Det kan være alt fra ansatte i kommunen til bønder og lokale bedrifter, forklarer Horn til RA.

Ut over å gi studentene økt studiekvalitet, og et forsprang i bachelor- og masterskriving, er prosjektet, ifølge Horn, en super anledning til å drive nettverksbygging.

LES OGSÅ: – Burde brukt mer oljepenger

Fakta om saken

* Forsk i vei er et forskerinitiert, tverrfaglig samarbeid mellom samfunnssikkerhet, endringsledelse, reiseliv, journalistikk, fjernsyns- og multimedieproduksjon og byplanlegging ved Universitetet i Stavanger
* Varighet: 2020–2021
* Forsk i vei skal gi en muligheten til å finne gode forskningsoppgaver, som for eksempel bachelor- og masteroppgaver, og sette dem i kontakt med viktige aktører knyttet til E39 Lyngdal-Ålgård.
* Kristiane Marie Fjær Lindlan er prosjektleder for Forsk i vei.
* Julia Horn er prosjektkoordinator, som en del av praksisen sin ved UiS.
Kilde: uis.no

Mer fra Dagsavisen