Aps mål og mening

LEDER: Hvis Ap leter etter mål og mening med tilværelsen, må Høyres betingede CCS-satsing være en kjærkommen skyteskive, skriver Bjørn G. Sæbø.

Arbeiderpartiet ser i dag ut som en politisk katastrofe på meningsmålingene, med 21,7 prosent og en nedgang på 2,3 prosentpoeng på gallupen Norstat har laget for NRK og Aftenposten. Frp er den samme meningsmålingens vinner med tre prosentpoeng opp til 14,4 prosent, med Sp hakk i hæl med 13,1 prosent og et snaut prosentpoengs oppgang. Frps opptur måtte komme – ellers ville ikke Frp ha vært Frp. Vel ute av regjering og med en stadig koronatrøttere befolkning, er det mer spillerom for Frp-saker som kutt i avgifter på varer som grensehandles og skepsis til økt migrasjon til Norge. Avgifter, motstand mot dyre klimatiltak og forestillingen om eliter som skummer fløten av vanlige folks slit, er saksområder Frp og Sp slåss om. Høyre nyter godt av koronatillegget regjeringen har opparbeidet gjennom sin håndtering av pandemien, men kjeklingen mellom helseministeren og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tyder på slitasje. 

LEDER: «Streik og stengte skoler»

I 2017 gikk Ap til valg med oljeprisfallet i 2014 og den påfølgende krisen som bakteppe, og altfor seint oppdaget partiets strateger at budskapet deres ikke nådde gjennom siden arbeidsledigheten var på vei ned. Der Frp har funnet Sp som sin favorittmotstander og SV og Rødt alltid kan overby Ap, må Jonas Gahr Støre lete etter sakene der hans parti kan ta initiativet fra Høyre. En åpenbar kampsak vil være karbonlagring (CCS), der regjeringen prioriterer Norcems sementfabrikk i Brevik, mens Klemetsrud i Oslo er avhengig av EU-finansiering og Lyses og Ivars CO2-fangst på Forus er hektet av. Heller ikke anlegg i Bergen eller Trondheim er med i regjeringens Langskip-prosjekt. 
Hvis Ap leter etter mål og mening med politikken, må Høyres CCS-satsing være en kjærkommen skyteskive. Her kan det mobiliseres for klimatiltak og industriarbeidsplasser med utgangspunkt i de fire største – og Ap-styrte – byene.

LEDER: Frp, veier, epler og bananer