Debatt

Debatt: Det skal være trygt å føde i Norge

Planleggingen av en forsvarlig ferieavvikling må skje der fødslene finner sted, ikke i et departement i Oslo, skriver helseminister Bent Høie (H) i et debattinnlegg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Bent Høie, helse- og omsorgsminister (H)

Å oppleve et nytt liv komme til verden er blant de største opplevelsene vi mennesker kan ha. I mange land medfører den store opplevelsen også en stor risiko for mor og barn. Slik er det heldigvis ikke i Norge. Det er trygt å føde i Norge, skriver Aps Ingvild Kjerkol i Rogalands Avis. Det stemmer. Slik skal det fortsatt være.

I sommer har medier skrevet om jordmødre som er bekymret for bemanningen på fødeavdelingene. Det er krevende å avvikle sommerferie på samme tid som antall fødsler topper seg. Helseforetakene må planlegge bemanningen om sommeren slik at kvinner ikke må ligge alene i den aktive fasen av fødselen. Planleggingen av en forsvarlig ferieavvikling må skje der fødslene finner sted, ikke i et departement i Oslo.

Det er viktig med en felles forståelse av hva som er utfordringene, og hvordan vi skal møte dem. Nettopp derfor ba jeg for et halvt år tilbake Helsedirektorat om å ta et møte med jordmødrenes organisasjoner for å få deres syn på bemanningen på fødeinstitusjonene våre. På møtet informerte foreningene om at de skulle kartlegge og dokumentere de faktiske forholdene på de ulike arbeidsplassene. Møtet som Kjerkol ber meg ha med jordmødrene er altså avholdt for lengst. Det viser at Aps representanter kritiserer før de sjekker fakta – noe som dessverre ikke er uvanlig. Jeg kommer også til å diskutere spørsmålet om bemanning med helseregionene i oppfølgingsmøtene jeg har med dem i august.

Vi trenger gode jordmortjenester både på sykehusene, i kommunene og på veien mellom dem. I 2010 fikk helseforetakene ansvar for følgetjenesten for gravide med lang vei til fødeinstitusjoner. Antallet transportfødsler har som en følge av dette gått ned. I 2010 hadde vi 193 fødsler under transport til sykehuset. I 2015 hadde vi 102. Det viser at det har blitt tryggere å føde i Norge.
Det er viktig med god oppfølging av mor og barn i lokalsamfunnet, både før og etter fødselen. I kommunene er jordmødrene en del av helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Regjeringen har satset til sammen 767,7 mill. kroner på denne tjenesten de siste tre årene. Vi ser at det gir resultater i form av en økning i årsverk.

Vi mener at alle landets kommuner bør ha en jordmortjeneste. Derfor foreslår vi nå lovfeste dette i en høring om kompetansekrav som skal stilles til kommunene.
De mange fødslene i samme måned som de fleste av oss tar ferie, gjør det krevende for sykehusene å planlegge og prioritere. Aftenposten skriver i sin leder at det ikke kan forsvares å ha en helårsbemanning som er tilpasset høysesongen i juli. Det er jeg enig i.

En av årsakene til at mange får barn i juli, er trolig ordningen med bare ett barnehageopptak i året. Når vi nå utvider retten til barnehageplass etter fylte ett år utvides til også å gjelde barn født i september og oktober, kan det på sikt føre til færre fødsler midt på sommeren.

Mer fra: Debatt