Ungdomskortet blir 50 kroner billigere neste år. Andre må betale 3 prosent mer for buss. Foto: Roy Storvik

Billigere buss for ungdom – dyrere for andre

Neste år senkes prisen på ungdomskortet fra 350 kroner til 299 kroner. Andre må derimot betale mer på bussen.

Ungdom vil spare en femtilapp i måneden etter at et bredt flertall i fylkespolitikken (Ap, KrF, Frp, Sp, V, MDG og SV) har bestemt seg for prisreduksjonen.

– Vi mistet 9200 brukere av ungdomskortet da prisene ble satt opp sist, sier fylkesvaraordfører Marianne Chesak (Ap).

50 kroner ned

Den ekstra 50-lappen fra 300 kroner til 350 kroner viste seg å få mange til å gå bort fra tilbudet.

– Beregninger tyder på at redusert pris kan få 7000 ekstra ungdommer til å bruke tilbudet. Slik sett betyr endingen også merinntekter for oss, sier Anja Berggård Endresen (V).

Øker prisene generelt

Samtidig er det klart at fylkespolitikerne støtter Fylkesrådmannen i forslaget om å øke bussprisene med 3 prosent.

– Vi har utvidet rutetilbudet, og en prisøkning i tråd med konsumprisindeksen – samfunnets generelle pris og lønnsvekst – er marginalt, sier Chesak.

– Dessuten: Etter omleggingen til én sone har mange fått langt billigere bussbilletter, supplerer Anja Berggård Endresen (V).

Natur og Ungdom: Utrolig bra!

Natur og Ungdom setter stor pris på billigere ungdomskort.

– Dette var en sak vi jobbet veldig mye med i 2013, da fylkespolitikerne økte prisen på ungdomskortet fra 300 til 350 kroner. Vi samlet inn over 1700 underskrifter fra ungdommer mot prisøkningen, og advarte mot at det ville få færre til å ta bussen. Det var også dette som skjedde, sier Gaute Eiterjord, 1. nestleder i Natur og Ungdom.

I 2017 blir altså prisen 299 kroner.

Nå er det utrolig bra at fylkespolitikerne hører på oss i Natur og Ungdom. Som politikerne selv har innsett, vil dette få flere til å bruke bussen, og føre til at flere ungdomskort blir solgt. Flere ungdommer får muligheten til å reise miljøvennlig for en rimelig pris, og dette tror jeg kan etablere gode vaner for framtiden, sier Eiterjord.