Stavanger Oilers

Oilers er én seier fra NM-finalene etter ny ettmålsseier: – Må spille desperat

Oilers 3-2-seier mot Sparta i den femte semifinalen mellom lagene ga Oilers to matchpucker.

Stavanger — Med 2–2 før tredje periode var NM-semifinalen mellom Oilers og Sparta låst på samme måte som semifinaleserien, der det sto 2–2 i kamper. Så dukket Martin Lefebvre opp og ble servert av Steve Whitney på en måte som nærmest ville kvalifisert til Michelin-stjerne. Canadieren sendte Oilers opp i 3-2, som også ble sluttresultatet.

Selv om de ikke tar opp kampen mot Re-Naa og Sabi Omakase tross det fine ishockeymålet var Lefebvre særdeles fornøyd med scoringen, og måten den kom på. Det førte til at Oilers kan avslutte semifinaleserien torsdag, i stedet for selv å risikere på bli sendt på sommerferie.

– Det var et viktig mål, og en nydelig pasning fra Steve. Vi visste det ville bli slik i tredje periode, at det måtte ett mål til. Da vi klarte det handlet alt om å spille solid bakover, og det gjorde vi. Seieren ble sikret inn. Sparta er et utrolig sterkt lag, og vi vet at det ikke er mulig å score fem til seks mål på dem hver kamp. Derfor må vi være solide, sier Lefebvre til RA.

Martin Lefebvre

For den canadiske backen ble det kun én kamp i løpet av de fire kvartfinalene mot Ringerike Panthers. Han ble nemlig pappa, og fikk derfor fri fra kampene for å bli hjemme i forbindelse med fødselen til sin førstefødte sønn.

Tross pausen har ikke ishockeyformen blitt nevneverdig redusert, ifølge ham selv.

– Det var en lang pause, og gikk noen uker mellom min første og andre kamp i sluttspillet siden vi tok oss videre på kun fire kamper. Ingen tvil om at det har vært godt å være tilbake, for jeg har klart å skøyte og holde formen hele tiden, sier Lefebvre.

Han har spilt samtlige av de fem semifinalene mot Sparta, og står nå med ett poeng per kamp i snitt.

Én kamp fra Oilers-finale

Dersom Oilers vinner torsdagens sjette semifinale mot Sparta vil de sikre seg den første NM-finalen for klubben siden byttå ble vunnet i 2017. Lefebvre, som tidligere har vunnet sluttspillet i Danmark med Aalborg Pirates, mener det blir en stor kamp i Sparta Amfi.

– De har ingenting å tape. Vi må spille intenst hele kampen, sier han.

Lagkamerat Jarrett Burton, som scoret Oilers’ andre mål i kampen, er klar på hvor nøkkelen til avansement ligger.

– Vi må spille desperat. Det betyr at vi må gjøre alt vi kan i hver eneste duell for å vinne, og det skal vi, sier Burton.

Jarrett Burton

Gjennom kampen var det aldri ledelse til Sparta, som utlignet to ganger. Først etter Markus Søbergs åpningsmål, deretter før tredje periode.

Sparta-trener Nilsen: – Jevne kamper

Tirsdagens kamp ble, som de fire første, avgjort med kun ettmålsmargin mellom lagene. Sparta-trener Sjur Robert Nilsen erkjenner at laget har kniven på strupen.

– Ja, men etter ni kamper av sesongen i Fjordkraft-ligaen hadde vi et møte på Tanumstand hvor vi satte oss noen målsettinger for sesongen. Det handlet ikke bare om hvor mange kamper vi skulle vinne, men alt av målbare faktorer. Det inneholdt mål for antall skudd, hvor mange vi skulle dekke, overtall og undertall. Hadde noen sagt da at vi skulle spille kamp seks i Sparta Amfi 7. april og ligget under 3–2 i kamper ville vi takket ja til det, sier Nilsen – og legger til:

– Det har vært jevne kamper, med unntak av den første perioden i kamp én. De skyter mer enn oss, men skaper ikke nødvendigvis mer målsjanser. De kaster mye på mål som gir skudd.

Nilsens trenerkollega i Oilers, Todd Bjorkstrand, mener de jevne kampene mot Sparta ikke er overraskende på noen som helst måte.

– Alle tror vi plutselig skal knuse dem, men de er et veldig godt lag. Dette var en viktig seier for oss, men slik jeg ser det har vi en lang vei til vi er i finalen. Vi må vinne én ishockeykamp til mot dem, sier Bjorkstrand.

Oilers-trenerens svar

Blant spillerne i Oilers-garderoben kjenner de fleste kroppene at sluttspillet tar på. Flere har små og store skader, men klubben ønsker ikke å oppgi hvem og hvilken type skader det dreier seg om. I løpet av kampen ble blant annet Greg Mauldin sittende på benken med smerter, men var raskt tilbake på isen.

Oilers-treneren peker på hvorfor spillerne gjør det.

– Alle er tøffe og spiller med noe i løpet av sluttspillet. Slik er det bare, det er en del av kulturen vår, sier han.

Både Sparta og Oilers drar til Sarpsborg onsdag for å gjøre seg klare til torsdagens kamp seks. Dersom Oilers vinner er semifinaleserien over, men ved Sparta-seier skal det spilles kamp sju i DNB Arena lørdag.

---

Kampfakta

NM-sluttspillet i ishockey, semifinaler.

Stavanger Oilers – Sparta 3–2 (1-1, 1-1, 1-0), sammenlagt 3–2 i kamper

DNB Arena, 3123 tilskuere.

Mål:

1. periode: 1–0 (10.35) Markus Søberg (André Bjelland Strandborg, Christoffer Karlsen), 1–1 (13.42) Daniel Olsson Trkulja (Calle Rune Spaberg Olsen, Håvard Salsten).

2. periode: 2–1 (27.20) Jarrett Burton (Dan Kissel, Steve Whitney), 2–2 (37.26) Olsen (Niclas Jessesen).

3. periode: 3–2 (46.25) Martin Lefebvre (Whitney, Kissel).

Utvisninger: Stavanger Oilers 3 x 2 min., Sparta 4 x 2 min.

---






Mer fra Dagsavisen