Stavanger Oilers

Oilers’ semifinaleserie er nå best av tre – nå vil de tilbake

Før femte semifinale mellom Oilers og Sparta står det 2-2 i kamper.

Stavanger — Oilers slo tilbake etter to strake tap og vant 1–2 i Sparta Amfi søndag etter vinnermålet til Steve Whitney kom med 1.03 igjen på kampuret. Tirsdag kveld kan Oilers ta tilbake ledelsen i serien, som de hadde etter kamp én.

– Det er målet selvfølgelig. Vi håper og tror det, så må vi bare spille for det når pucken droppes, sier Oilers-kaptein Dennis Sveum til RA.

Nå er det best av tre kamper som gjelder for Oilers, som jakter sin første NM-finale siden 2017. Sveum, som tidligere i sluttspillet satte rekord for flest spilte kamper i klubbhistorien, mener semifinalene til nå har vært som forventet. Det er to strukturerte lag som møtes, og intensiteten er høy.

– Det har vært tett, men vi hadde regnet med det. Sparta har vært det nest og tredje beste laget gjennom hele sesongen, og vi kan ikke ta noe for gitt i et sluttspill. Det er mer som kan skje enn i en 45 kampers grunnserie. At de gir oss kamp helt til døren er ingen overrasket over. Fra begge lags side er det normalt med tøffe kamper i en semifinale, uansett om man går til sju kamper eller blir ferdig på fire har det vært knallharde kamper, sier han.

Låste Oilers-serier

Oilers har tidligere vært i en låst sluttspillserie med 2–2 i kamper 17 ganger, og vunnet 15 av dem. Det har skjedd tre ganger mot Sparta, og hver «best av tre» har endt med seier for Oilers.

Kapteinen har vært med på mange av de 17 seriene som har vært låst 2-2, men legger ikke så mye i statistikken.

– Fin statistikk det, men det eneste som betyr noe nå er å vinne kamp fem, sier Sveum.

Oppladningen til kampen har vært roligere enn om det hadde vært seriekamp. Normalt sett er Oilers nødt å overnatte på hotell ved Gardermoen, for så å fly hjem dagen etter. Denne gangen kom de seg med fly søndag kveld. Det førte til at spillerne fikk en ekstra natt hjemme, noe Sveum satte pris på.

Tross muligheten for isøkt mandag ble det kun restitusjonstrening for spillerne. Treningsmengden er noe redusert nå i sluttspillet.

– Mellom kvart- og semifinalene trente vi hardt, men vi skal ikke i bedre form i løpet av sluttspillet. Vi skal spisse formen slik vi er fysisk forberedt til å spille annenhver dag. Nå er det litt roligere treninger, men med samme intensiteten vi er vant med når vi trener, sier Sveum.

Ingen overraskelser for Oilers og Sparta

Den ekstra energien det gir vil komme godt med. Alle fire kampene til nå mot Sparta har nemlig endt med ettmålsseiere for vinneren. De fleste målene kommer som følge av feil, og det er ikke noe som overrasker Sparta-trener Sjur Robert Nilsen.

– Slik er det ofte med to gode ishockeylag, sier Nilsen.

Sjur Robert Nilsen

– Er det noe med Oilers’ spill som har overrasket deg?

– Nei. Oilers framstår slik de har gjort hele sesongen. Det er ingen overraskelser, sier Sparta-treneren.

– Er det noe med Sparta som har overrasket deg, Dennis Sveum?

– Ingenting, det eneste er hvor lite energi vi hadde i kamp tre. I de to første kampene er det vi som styrte spillet, kamp tre var vi litt energiløse mens vi brukte den ekstra energien i kamp fire. Vi spilte ikke nødvendigvis lysende, men hadde høyt energinivå. I tredje periode fikk vi betalt for det vi hadde lagt ned, og fikk spille mye med pucken. Det var en rolig og fin følelse på benken i tredje periode. I tre av fire kamper har vi fått ut det vi trenger for å spille bra i sluttspillet. Nå er det 2-2, så får vi gjenskape den følelsen i kamp fem, sier Oilers-kapteinen.

Sparta-treneren tror kamp fem i semifinaleserien blir relativt lik de andre kampene.

– Nå er det to lag som begynner å kjenne hverandre veldig godt, så jeg tror ikke det blir så annerledes fra kampbildet i de forrige kampene. Jeg tror Oilers kommer til å gå ut for å drepe initiativet vårt de første 20 minuttene, sier Nilsen.

– Én kamp om gangen

Sparta-treneren peker på den mentale biten i en låst sluttspillserie.

– Det er jevnt, men i litt fugleperspektiv var det en best av sju-serie som er blitt best av tre. Mange prater om momentum, men det er mer for å prate motstanderen opp eller ned. Nå som det er best av tre må man håndtere nervene også.

At det er best av tre kamper er ikke noe Oilers-kapteinen vektlegger noe særlig.

– Det er på en måte ikke det vi tenker på. Det handler om å komme til fire seiere, og for å komme dit må man vinne den tredje først. Det er én kamp om gangen. Nå får vi sørge for at det blir 3-2, så kan vi tenke på neste kamp etter det. Om det er to eller tre kamper igjen er litt irrelevant, sier Sveum.

Oilers-trener Todd Bjorkstrand vil se en fartsfylt utgave av eget lag når pucken droppes i DNB Arena.

– Det var en jevn kamp søndag, vi visste vi måtte være klare til å spille fra start. Vi må komme ut med en god start. Hjemme er det viktig å gå ut og sette i gang med høy fart, sier Bjorkstrand.

Todd Bjorkstrand

Til kamp fem er Sander Hurrød disponibel for Oilers-treneren igjen. Fredrikstad-gutten fikk to kampers utestengelse etter en takling mot hodet til Spartas Martin Grönberg. Det skjedde i kamp to, og som en konsekvens av handlinger i kampen ble Sparta-back Max Ponomarenko og kaptein Niklas Roest utestengt tre kamper hver. Femte semifinale er den siste av deres utestengelser.

Oilers-Sparta spilles i DNB Arena tirsdag klokken 19.00, og kan følges direkte hos RA.

Mer fra Dagsavisen