Stavanger Oilers

Slik er økonomien i sluttspillet

For første gang på tre år spiller Oilers endelig NM-sluttspill. Det betyr fest, men er også delen av sesongen som avgjør om det blir pluss eller minus på bunnlinjen.

Stavanger — I en koronaverden hvor statlige tilskudd lenge har vært en sentral del av både hverdag og økonomi trakk Oilers nesten 3800 tilskuere til den første kvartfinalen mot Ringerike søndag.

Tallet er skyhøyt sett mot normalen i kvartfinaler, men daglig leder Terje Haukali tør neppe budsjettere med like mange besøkende i de neste kampene mot laget som ble nummer åtte i serien.

– Dette var Bates breddekamp. De hadde kjøpt mange av billettene som igjen ble gitt tilbake til Stavanger ishockeyklubb. Vi må nok jobbe mer for å få sånne tall i kamp tre i serien, erkjenner Haukali.

Mye av en eventuell bonusutbetaling for gull fra sponsorene skal brukes direkte på fest for dem og fansen.

—  Terje Haukali

Han har likevel god tro på at sulten på et sluttspill er ekstra stor etter pandemien.

– Jeg håper folk kjenner sin besøkelsestid og ser muligheten nå som det endelig er sluttspill.

Bonuser

At vårens vakreste eventyr på is endelig i gang betyr også muligheter for klubben til å tjene kjærkomne kroner. Foruten de rene inntektene på billetter og servering ligger også muligheten for bonuser fra sponsorene i bakgrunnen. Oilers har tradisjonelt gullbonus med i disse kontraktene.

– Det stemmer og vi har fortsatt slike bonuser i avtalene. Så er ikke det økonomiske drivende. Mye av en slik eventuell bonusutbetaling skal vi bruke direkte i retur på feiring for partnere og fans i DNB Arena, lover Haukali.

Hvor mye penger et NM-gull automatisk vil utløse vil han ikke si for mye om.

– Vi har heller ikke satt oss ned for å regne veldig på det ennå. Det får vi ta når det begynner å se ut som at det kan bli reelt. Så får det bli en positiv greie da.

Han vet selvsagt godt at det er en lang vei til «byttå» igjen kan settes i skapet i DNB Arena. Potensielt sett kan sluttspillet by på maksimalt 12 hjemmekamper for serievinneren. Det fordrer at alle seriene går til sju og er selvsagt lite realistisk.

Oilers har sluttspillet med i beregningen over forventede inntekter denne sesongen. Klubbens nedfelte mål er topp tre i serien og finale i sluttspillet.

– Vi budsjetterer med antall kamper i sluttspillet. Så ligger selvsagt våre uttalte mål i bunn, sier Haukali.

Sesongkortene er heller ikke i spill på vanlig måte i sluttspillet. Man må kjøpe billetter til kampene. De mest lojale supporterne drar likevel klare fordeler av å ha vært med på veien.

– Sponsorer og sesongkortholdere får forkjøpsrett runde for runde. Det som er ledig etter de har forsynt seg blir lagt ut for åpent salg, sier klubbens daglige leder.

Etter det RA kjenner til vil Oilers erfaringsmessig gå med et minus på mellom to og tre millioner kroner på bunnlinjen dersom de ikke skulle nå finalen. NM-gull vil nærmest garantert gi svarte tall.

Spillerne forhandler etter kvarten

Når det kommer til spillerne har de også normalt fått sin del av kaken ved et NM-gull.

De første årene under Petter Thoresen ble pengene de fikk i bonus brukt på kollektiv tur til Las Vegas-for å feire. Senere har reisemålet og bonusordningene blitt endret på.

– Men vi har ikke forhandlet om noen avtale med spillerne på den biten ennå. Det er tradisjon for å gjøre det etter kvartfinalen er ferdigspilt, sier sportsdirektør Pål Higson.

Tommy Kristiansen

Den andre kampen i kvartfinaleserien mot Ringerike spilles tirsdag i Schjongshallen i Hønefoss. Så er det duket for tredje kvartfinale i serien i DNB Arena torsdag.

Oilers vant den første kampen i serien 6–0 hjemme søndag – i det som var en ren overkjøring.


Mer fra Dagsavisen