Stavanger Oilers

Kan gi bedre spillertilgang for Oilers

Det tørre spillermarkedet gjennom koronapandemien kan få en motsatt effekt ettersom spillerne flykter fra den russiske toppligaen. Det kan komme godt med for de europeiske ishockeyklubbene.

Stavanger — Krigen i Ukraina fører til at idrettsverdenen snur seg mot Russland. Utenlandske spillere flykter fra den russiske ishockeyligaen KHL, som er rangert som verdens nest beste etter nordamerikanske NHL.

Det tilgjengeliggjør spillere for resten av ishockeyklubbene, og med en situasjon hvor det har vært et tørt spillermarked siden koronapandemien startet kan det gi tilførsel av spillere til andre europeiske ligaer.

For Oilers kan det bety lette tilgang på nye importspillere før neste sesong. I ishockey skrives det som regel ettårskontrakter med utlendinger, noe som gjør at sportsdirektør Pål Haukali Higson ofte må på spillerjakt til de seks importplassene.

Han er foreløpig litt avventende til situasjonen i KHL.

– Det blir veldig spennende å se. I utgangspunktet skal det bety at det kommer mange ishockeyspillere på markedet, om det blir kollaps i det russiske markedet, sier Higson til RA.

Ikke nødvendigvis fra KHL til Oilers

Likevel er det neppe slik at KHL-spillere hentes direkte til klubber i Fjordkraft-ligaen.

– Det er følgeeffekten av det. Hvis de som blir ledige for eksempel signerer i Tyskland, blir det igjen noen ledige derfra til oss, sier Higson.

Oilers avslutter denne sesongen sju importspillere på laget, hvor tre er fra Canada og fire fra USA. I Nord-Amerika har sportsdirektør Higson etablert seg et stort nettverk, i tillegg til at spillestilen som Todd Bjorkstrand står for vil være enklere for en nordamerikaner å sette seg inn i.

De ti siste sesongene har kun Lassi Kokkala (finsk, 2017-18), Jonas Johansson (svensk, 2015-16), Martin Strandfeldt (svensk, flere sesonger) og Juha-Pekka Loikas (finsk, flere sesonger) tatt importplasser av europeere. Fordelen for Oilers ved færre utlendinger som går til KHL, vil bli at de nordamerikanske spillerne der blir tilgjengelige for andre europeiske klubber, og antallet som kjemper om spillerne blir dermed færre.

– Det kan demme opp for underskuddet i markedet som eksisterer i dag, sier Higson.

Higson: – Tidlig å konkludere

Koronapandemien har ført til at flere spillere ikke ønsker å forlate Nord-Amerika. Tørken i markedet førte blant annet til at det drøyde helt til oktober med å få på plass den siste brikken i lagbygget før 2021-22-sesongen for Oilers. Rob Bordson ble hentet fra Kansas City Mavericks i ECHL (nordamerikansk nivå tre) og kompletterte dermed stallen før de tradisjonsrike sluttspillsigneringene i DNB Arena. Der ble Greg Mauldin hentet tilbake etter kun fem ishockeykamper på to år, mens Tristan Thompson ble hentet på overgangsvinduets siste dag som en ekstra back grunnet usikkerhet rundt skadesituasjonen i backkorpset til Oilers.

Langtidseffekten av at spillerne flykter fra KHL er ennå uviss.

– Om man mister en hel liga vil det bøte på den situasjonen med en gang. De er litt tidlig å konkludere ennå, men det er ingen tvil om at det definitivt vil påvirke sommerens marked. I hvor stor grad får vi se, sier sportsdirektøren.

Oilers har engasjert seg i Ukraina-krigen, og sendte forrige uke 100.000 kroner til et ukrainsk guttelag i ishockey som er strandet i Polen. Gjennom gullkampen mot Vålerenga i DNB Arena forrige lørdag ble det samlet inn over 100.000 kroner for å hjelpe det ukrainske laget.

Mer fra Dagsavisen