Stavanger
Hardkjøret starter for mat og vinfesten
I dag begynner hardkjøret for de som har tenkt seg på Stavanger Vinfest.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Bevaremegvel, Sørensen, Jans, Café Italia og Craigs kjøkken slår på stortromma. Hele uken blir det full rulle med vinprodusenter og stjernechefer. Kjetil Skaret og André Velickovic på Jans Mat & Vinhus trommer sammen til fransk uke. Fra Frankrike kommer Stefan Hotlet og Bernardin Roth. Roth har vært læremester for årets Bocusse d'Or-vinner og Hotlet har to Michelin-stjerner fra restaurantene Michel Rostang og Lasserre. «Le Prince» er såpass berømt at han drar på frilansoppdrag til det meste av verden. Kjetil Skaret lover raffinert fransk mat fra disse restaurantene i uken som kommer. - Det blir mye skalldyr, en piggvarcocotte servert med lardon, speket og gravet fett. Ellers blir det dielam fra Jæren servert med vårgrønnsaker og tomater med basilikum og ørlite trøffelpuré. Til slutt kan du roe det ned med tre forskjellige desserter, røper Skaret. Alsaceprodusent, Paul Zink, kommer med egne viner og supplerer med noen ekstra blant hans favorittviner. Torsdag kommer californiaprodusent Kendal-Jackson, og da blir det en liten endring i menyen. Jans vil prøve å få siddisene til å være litt franskmenn under vinfesten. Derfor holder de åpent for fransk lunsj fra onsdag til fredag mellom klokken 12.00 og 15.00. - Også prisene skal være folkevennlige, lover Skaret. Bevaremegvel starter opp vinfesten onsdag 21. mars. Da skal stedets kjøkkensjef, Steinar Nielsen, lage mat til Rodrigo Redmont som står bak toscanske Castello Banfi. Torsdag skal Heidi Bjerkan og Calle Fegth fra Credo i Trondheim i ilden. Med seg har de Olivier Blanc fra konjakkprodusent Leopold Gourmel. Lørdag klokken 15.00 blir det spesialsmaking av Churchill's portviner med husets gründer Jonny Graham. Hver kveld mellom klokken 18.00 og 22.00 blir det smaking av viner til en rimelig penge på Vannari nede i kjelleren. I dag blir det femretters meny med Café Italias kjøkkensjef Daniel Madsen. I morgen blir det vin med Rodrigo Redmont og Castello Banfi og Catharine Bramwell fra The Royal Tokaji Company. Onsdag blir det sjuretters havets frukter-meny, fra kokketeamet fra oslorestauranten Baltazar. Vinmeny presenteres av Lars Helliesen fra importfirmaet Gaia Wines. Torsdag blir det ditto med retter fra Piemonte og fredag en såkalt «best of Baltazar»-kveld med baroloprodusent Aldo Vajra, som står for vinen. Lørdag blir det menyen fra filmen «The Big Night» sammen med det beste fra Italia-viner plukket av Craig. Craigs kjøkken får i morgen og onsdag besøk av Jarle Baer fra Markveien Mat & Vinhus. Onsdag kommer Chris Hottersall med viner fra australske Rosemount. Så er det duket for Terje Ness som kanskje er Norges mest profilerte kokkepersonlighet, med unntak av Eivind Hellstrøm. Ness var Hellstrøms gamle kjøkkensjef på Bagatelle. I fjor høst åpnet han sin egen restaurant - Oro - som lynraskt har fått status som et av norges desidert beste spisesteder. I dag og i morgen får N.B. Sørensen besøk av tidligere Harry Pepper-servitør Christer Behrens. Han skal presentere sin egen vinserie med fransk og italiensk vin. Mandag lager N.B.s egen chef, Christian Jøers, maten, mens landslagskokk Tom Victor Gausdal står bak grytene tirsdag og onsdag. Torsdag, fredag og lørdag overtar Fredric Salfrant stafettpinnen på kjøkkenet. I disse dagene står Nicodemo Librandi for vinene. Det er Librandi som har laget Rogalands Avis' nummer én-vin blant polets 20 beste kjøp, Ciro Classico 1999. Med seg har han også den enda bedre Duca San Felice og andre viner som tidligere ikke har vært i Norge. Hver dag under vinfesten blir det smakinger. I utgangspunktet er de åpne for alle. Likevel kan det se ut som om de er mest beregnet for restaurantbransjen, med tanke på de ukurante tidspunktene. - Det lot seg ikke gjøre å få det til på en annen måte, i og med at vinprodusentene skal være med på middagene om kveldene. Vi håper at folk har mulighet for å komme innom, selv om det er litt tidlig på dagen, sier Craig Whitson. Han forteller at Vinfesten er dugnad der de som er med har gjort alt for at dette skal være noe publikum har råd til. Smakingene nedenfor foregår på Skagen Brygge Hotel, og mange av dem kommer til å være gratis. Mandag 13.00: Christer Behrens. Mandag, tirsdag og onsdag klokken 13.00 til 15.00: Castello Banfi Tirsdag klokken 15.00: The Royal Tokaji Company Onsdag: Paul Zinck klokken 15.00 og Rosemount klokken 17.00. Torsdag: Kendal Jackson klokken 13.00, Castellare klokken 15.00 og Librandi klokken 17.00. Klokken 18.30 og 20.00 blir det tapas i Valbergtårnet med Gastronomisk institutt og supersherryprodusent Emilio Lustau. Fredag: Leopold Gourmel klokken 15.00 og Vajra klokken 17.00. Lørdag: Zinfandelsmaking klokken 15.00. Stor slantesmaking med ost og spekemat på Breivei klokken 20.00.