Nyheter

Grønn Gladmat: – Det er ganske krevende å konkurrere mot en svart søppelsekk

Gladmat vil bli Norges grønneste matfestival, men for å få til det er de avhengig av publikums hjelp.

De to siste årene har Gladmat blitt arrangert i pandemivennlig størrelse, og sommerens matfestival blir derfor den første fullskala festivalen siden 2019. De siste årene har matfesten jobbet for å bli grønnere og mer bærekraftig, og i 2020 startet de det strategiske arbeidet i samarbeid med leverandører, utstillere og samarbeidspartnere. Sommeren 2021 møtte noen av de nye løsningene verden, og flere av disse videreføres også i år.

– I fjor kuttet vi ut engangsservise i Bakgården og drev i stedet vårt eget vaskeri. Det skal vi fortsette med i år, både under Kokepunktet og Malt & Humle. I tillegg tar vi også med oss miljøstasjonene fra i fjor, hvor vi ber publikum sortere avfallet sitt i fire ulike dunker. I år kommer miljøstasjonene til å bli større enn tidligere, og vi kommer også til å jobbe tett med utstillerne når det kommer til sortering, sier festivalsjef Maren Skjelde til RA.

Hun forteller at festivalen har gjort flere grønne investeringer, blant annet de nevnte miljøstasjonene som kan gjenbrukes fra år til år, og nye skilt som har erstattet de gamle plastbannerne. Det grønne kommer også til å bli framhevet på andre måter, blant annet ved at matsvinn og restemat vil vises igjen på flere programposter gjennom uken.

– Hvordan kommer publikum til å merke at noe er annerledes i år?

– Jeg håper de merker at vi trenger hjelp til å sortere avfall. Det letteste er jo å hive søpla i en svart søppelsekk, men vi håper vi får med oss publikum på å sortere og bruke de nye miljøstasjonene i stedet. Det høres kanskje enkelt ut å sortere, for det er jo noe som er så innarbeidet hos oss, men ting er annerledes når du er på festival. Men miljøstasjonene fungerte utrolig bra i fjor, så jeg tror det kommer til å bli veldig bra i år også, sier Skjelde.

Et opplagt ansvar

Men det er ikke bare-bare for en stor festival å tenke grønt. Skjelde sier det koster både tid, penger og ressurser å gjøre bærekraftige endringer, og trekker fram vaskeriet som en av de mest utfordrende tingene.

– Jeg har snakket med ulike aktører i Tyskland, Danmark og Sverige, og det er ingen andre matfestivaler enn oss som har gjort eller gjør noe lignende. Vi fikk jo testet det ut i fjor, men å rulle det ut til et større festivalområde er en kjempestor jobb. Jeg tenker ofte at mye av det vi holder på med høres så enkelt ut, men når det er så mange folk involvert blir det krevende. Det blir alltid litt prøving og feiling, men nå er vi i gang og det opplever jeg at både partnere og publikum setter pris på, sier festivalsjefen til RA.

Skjelde sier det er flere grunner til hvorfor matfestivalen har bestemt seg for å bli grønnere.

– Vi er en stor festival som trekker mye folk, og da er det viktig at vi tar ansvar når det kommer til miljø og bærekraftsmål, og at vi gjør vårt for å redusere klimaavtrykket. Det er et ansvar vi helt opplagt har. I tillegg håper vi det har en verdi for alle som er involvert i Gladmat, enten det er offentlig eller private, slik som for eksempel Sparebanken Vest, sier Skjelde.

– Det er kjempefint at dere gjør det, men det hadde vel vært enklere for dere bare å la være?

– Ja, det stemmer. Det er ganske krevende å konkurrere mot en svart søppelsekk, men jeg synes ikke vi kan la være å ta vår del av ansvaret. Vi jobber tett med andre aktører som også er opptatt av miljø og bærekraftsmål, og det forplikter. Men ja, det er kostbart og ressurskrevende. Og litt hodebry, sier Skjelde og ler.

Et stappfullt Vågen

Årets festival går av stabelen 29. juni, og Skjelde sier de er godt i rute. Programmet er allerede spikret, og en nyvinning under årets Gladmat blir festivalområdet «Kokepunktet» – et stort telt på parkeringsplassen bak Skur 6. Her vil det samles leverandører og fagfolk med program gjennom hele festivalen. Blant annet vil det bli kokkekonkurranser, matkurs for barn, minglearrangementet Kjøkkenfesten og direkte podkastinnspilling av Aftenbla-bla. Influenser Veronica Simoné Fjeld og programleder Sigurd Sollien stiller som konferansierer.

I tillegg blir det også Gladmat-løyper med 25 ulike restauranter, Stavanger Turistforening legger opp til turer med Gramstad som utgangspunkt og det blir en egen mattur til Jæren og Bryne – for å nevne noe.

– Programmet er lagt ut og det er masse kjekt publikum kan glede seg til i år! Dette er femte gang jeg er festivalsjef, men det har jo vært to veldig annerledes år midt i der, så på mange måter føles det ut som om vi begynner litt på nytt. Men heldigvis er det mange gode folk på laget, og mange av de som er med har vært med på å arrangere festival i 24 år. Men det er fortsatt litt småting som gjenstår, så jeg er glad det er en måned igjen. Og så er jeg veldig glad for at jeg slipper å våkne midt på natten for å sjekke smittetallene. Nå ser jeg veldig fram til et stappfullt Vågen, sier Skjelde og ler.

Mer fra Dagsavisen